12 Haziran 2016 00:57

‘1 milyon çocuk işçi görmezden geliniyor’

Bugün, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü. Çocuklarımızı ne işçilikten ne de iş cinayetlerinden koruyabiliyoruz.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle verdiği soru önergesinde, “Türkiye’de ağır ve tehlikeli işlerde çalışan 1 milyon civarında çocuk işçi varken ve yalnızca 2015 yılında 63 çocuk iş cinayeti kurbanı olmuşken, Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı’nın 2015 yılında, yasal yaş sınırının altında çocuk işçi çalıştırdıkları gerekçesi ile cezai işlem uyguladığı işletme sayısının yalnızca 27 olduğu iddiası doğru mudur?” diye sordu.

Adıgüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, çocuk işçiliği ile mücadelede hükümetin gönülsüz olduğunu belirterek, “Son 5 yılda, İş Kanunu ve iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yasaklanan hallerde çocuk  çalıştıran kaç işletmeye ceza kesilmiştir?” diye sordu.

Çocuk işçiliğinin boyutunu ortaya koyacak resmi verilerin sınırlı olmasını eleştiren Adıgüzel, İSİG Meclisi’nin (İş Sağlığı ve İş Güvenliği) verilerine göre, 2013 yılında 59, 2014 yılında 54, 2015 yılında ise 63 olmak üzere, son 3 yılda en az 176 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Adıgüzel, “Resmi kayıtlara göre, son 5 yılda 18 yaş altı kaç çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir? Bu çocuklar arasında, mevcut İş Kanununa göre çalıştırılması yasak 15 yaş altı kaç çocuk vardır?” diye sordu.

Türkiye’deki çocuk işçiliği sorununun, sayıları bir buçuk milyona yakın Suriyeli çocuk ile giderek daha da büyüdüğüne dikkat çeken Adıgüzel, en son kamuoyuna yansıyan ve Antakya’daki merdiven altı atölyelerde başta IŞİD olmak üzere Suriye’deki cihatçı grupların giydiği üniformaların Suriyeli çocuklara yaptırıldığına yönelik iddiaları hatırlatarak, “Bakanlığınız tarafından, kamuoyuna yansıyan iddialar karşısında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?” sorusuna yanıt istedi. (Ankara/EVRENSEL)


BU İŞ, ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL

Hayata Destek İnsani Yardım Derneği ve UNICEF, Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında  “Bu iş çocuk oyuncağı değil” başlıklı rapor hazırladı. Rapora göre, çalışan mülteci çocuklardan 87’si haftada 6-7 gün, günde 12 saat çalıştırılıyor. Bu çocuklardan, son 2 yılda 87 çocuk iş cinayetlerine kurban gitti, çocukların yüzde 11’i işyerinde fiziksel şiddet ve istismara maruz kaldı, yüzde 33’ü ise gündelik duygusal istismara uğradı. Çocuk işçi çalıştırılan işletmelere verilen cezalarda ise düşüşler yaşandı.
Hayata Destek İnsani Yardım Derneği ve UNICEF tarafından hazırlanan 76 sayfalık raporda, Suriye’deki savaştan kaçarak gelen çocuklar ile birlikte Türkiye’de çocuk işçiliği sorununun kangrenleştiği vurgulandı.

‘YAŞLARINDAN BÜYÜK İŞLERDE ÖLÜYORLAR’

Hazırlanan raporda, Türkiye’de kayıtlı Suriyeli çocuk sayısının 1 milyon 490 bin 33 olduğu, bu rakamın Suriyeli nüfusunun yüzde 54’ünü oluşturduğu belirtilirken, okul çağındaki 850 bin çocuktan 500 binin eğitim hakkına erişemediği kaydedildi. Raporda, eğitim hakkına erişemeyip, iş yerlerinde yaşlarından büyük işler yapan bu çocuklardan 87’sinin ise son iki yılda iş cinayetlerine kurban gittiği belirtildi.

‘ŞİDDET VE TACİZE MARUZ KALIYORLAR’

Çoğunluğu Urfa ve Hatay’da çalışan işçi çocukların büyük riskler altında olduğu vurgulanan raporda, Urfa’da ailelerin yüzde 15’inde en az 1 çocuk işçinin mevcut olduğu, 14 yaş ortalamasındaki çocukların yüzde 11’inin ise işyerinde fiziksel şiddet ve istismara maruz kaldığı, yüzde 33’ünün gündelik duygusal istismara uğradığı, okula gitmeyen çocukların yüzde 15’inin çalıştıkları için eğitimden mahrum kaldığı kaydedildi. Raporda, çocukların yüzde 87’sinin haftada 6-7 gün, günde 12 saat çalışarak çocukluklarını ve eğitime erişim haklarını kaybettiğinin altı çizildi.

‘SAYI ARTTI CEZA AZALDI’

Çocuk işçi çalıştırdıkları için ceza kesilen işletme sayısının da gittikçe düştüğüne dikkat çekilen raporda, 2013 yılında 397 çocuğun dahil olduğu toplam 970 işyeri teftişi yapıldığı, teftişler sonucu sadece 49 işletmeye asgari yaş altı işçi çalıştırma nedeniyle ceza kesildiği belirtilirken, ceza kesilen işletme sayısının çalışan çocuk sayısı artmasına rağmen 2015 yılında 27’ye düştüğü kaydedildi. Ayrıca verilen cezalara da dikkat çeken raporda, çocuk işçi çalıştıran firmaya vaka başına yalnızca bin 560 lira ceza kesildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Kendi kabuğumuza çekilerek baş edemeyiz'

SONRAKİ HABER

IŞİD'li üç bombacının telefon trafiği kayıt altındaymış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa