Devlet hastanesi neden reklam yapar!
Son günlerde Elazığ’daki reklam panolarında Fırat Üniversitesi ve Hastanesinin reklamları yer alıyor.
Erhan KURUL
ELAZIĞ
Son günlerde Elazığ’daki reklam panolarında Fırat Üniversitesi ve Hastanesinin reklamları yer alıyor. Reklamı yapılan yer özel bir hastane ya da bir vakıf üniversitesi olsaydı bu reklamlar pek de dikkatimizi çekmezdi. Çünkü özel hastaneler hastalara, vakıf üniversiteleri de öğrencilere müşteri gözüyle bakıyor. Peki devletin hastanesi/üniversitesi neden reklam yapma gereği duyar ki?
Konuyu gazetemize değerlendiren SES Elazığ Şube Sekreteri Derya Coşkun “Sağlıkta dönüşümle birlikte kalite yönetim sistemi getirildi ve hastaneler sınıflandırıldı. Hastanelerde yapılan bu sınıflandırmalar, hastanelerde kâr-zarar hesaplarının yapılmasına neden oldu” dedi. “Hastaneler iyi kazanç sağlıyorsa ona göre puanlama yapılıyor” diyen Coşkun performans sistemiyle hekimlerin ne kadar çok hastaya bakarsa o kadar çok para aldığını ve bu durumun da hastaya hasta değil, müşteri gözüyle bakılmasına neden olduğunu söyledi. Coşkun, “Böylece devlet hastaneleri, özel hastaneler gibi hizmet satma mantığıyla çalışıyor” diye ifade etti.
ZARAR ETME MANTIĞI HASTANELERİ KAPATTI!
Elazığ’da Harput Devlet Hastanesinin kapatılıp eğitim ve araştırma hastanesine bağlanması ya da Türkiye’deki tek depo hastanesi olan deri ve zührevi hastalıklar hastanesinin kapatılıp eğitim ve araştırma hastanesine bağlanmasının da “kâr getirmiyor, zarar ediyor” mantığıyla ilişkili olduğunu söyleyen Çoşkun “Sağlık hakkı, klasik ve bilinen anlamıyla sınırlı bir tüketici hakkı olarak görülmemelidir ya da hekim görevini yaparken ticari kaygı gütmemelidir” dedi.
Hastanelerin tanıtım yapabileceğini ancak bu tanıtımların reklam niteliğinde olmaması gerektiğini söyleyen Çoşkun “Aksi halde sağlık alanında yapılacak reklamlar, hasta ve hasta yakınlarının sağlıklı karar vermelerini engelleyici, çeliştirici bir faktör olarak karşımıza çıkar, hizmetlerin maliyetini de arttırır” değerlendirmelerinde bulundu.