15 Haziran 2016 06:12

LGBTİ+Onur Haftası 'Örgütleniyoruz' temasıyla başlıyor

24. İstanbul LGBTİ+Onur Haftası 'Örgütleniyoruz' temasıyla 20-26 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Paylaş

24. İstanbul LGBTİ+Onur Haftası “Örgütleniyoruz” temasıyla 20-26 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıl polis saldırısıyla engellenmek istenen Onur Yürüyüşü’nün güven içinde gerçekleşmesi için bir imza kampanyası başlatıldı.
24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri, 20-26 Haziran 2016 tarihleri arasında, Taksim ve çevresindeki birçok mekanda ücretsiz olarak gerçekleşecek. Onur Haftası’nda paneller, atölyeler, forumlar gibi birçok etkinlik yer alacak.

12 yıldır on binlerce insanın katılımıyla düzenlenen, ancak tarihinde ilk kez geçen yıl engellenmek istenen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün 14.’sü için, anayasal hakların güvence altına alınması ve güvenliğin sağlanması için imza kampanyası düzenlendi. İmzalar, yürüyüşün polis müdahalesi olmadan güven altında yapılabilmesi talebiyle İstanbul Valiliği’ne teslim edilecek.
Onur Haftası Komisyonu, çağrı metninde “Her yıl on binlerce kişiye ulaşan kalabalıkla, barış içinde gerçekleşen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için bu yıl da sokaklarda olmak istiyoruz. Orlando katliamının ertesinde, LGBTİ+'leri tanımayanlara, aşkı baskılayanlara, nefret kusanlara inat sesimizi yükseltelim” dedi.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın “Örgütleniyoruz” başlıklı bu yılki teması çerçevesinde 17 şehirden 18 LGBTİ+ örgütü Onur Haftası etkinliklerinde olacak: Düzenlenecek forumda, Eskişehir, İzmir, Antakya, Diyarbakır, Mersin, Gaziantep, Afyon, Adana, Çanakkale Trabzon’un da aralarında olduğu şehirlerden gelen aktivistler, LGBTİ+ dernekleri, sendikaların ve siyasi partilerin LGBTİ+ örgütlenmeleri, LGBTİ+  öğrenci kulüpleri ve bağımsız aktivistler bir araya gelecek, sokağa çıkmanın bile zorlaştığı günlerde bir araya gelmenin hallerini, bu koşullarda örgütlü olmanın alternatif yöntemlerini, neler yapıldığı ve neler yapabileceğini konuşacak.

NEDEN +?

Bu yıl hiç kimsenin cinsel, romantik ve cinsiyet kimliğinin hiçbir şekilde geride bırakılmaması için LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) kısaltmasının sonuna ilk defa artı eklendi. Onur Haftası Komisyonu bu isim güncellemesiyle “hareketimizde aslında gökkuşağı paletinin tüm kombinasyonlarının varolduğunu ve dışarıdan bakarak kimseye kimlik tayin edemeyeceğimiz bilincinin toplumsallaştırılmasını” amaçladıklarını belirtti.

‘AŞK, ÖZGÜRLÜK, BARIŞ, DAYANIŞMA, SOKAK İÇİN ÖRGÜTLENİYORUZ’

Onur Haftası Komisyonu bu yılki tema seçimlerini şöyle açıkladı:

“24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na, yüreğimizde kocaman bir yara, mücadele etmek için yeni bir güçle başlıyoruz. Karşı karşıya olduğumuz çok fazla tehdit var ancak bir o kadar da kalabalığız. Bazen bir dernekte, bir partide, sendikada; bazense bir ofiste, fabrikada, mahallede, caddede birbirimizi buluyoruz. Bizi yutmak, yok etmek isteyen, büyüyen bir tehlikenin karşısında, örgütleniyoruz. Dünyanın her yerinde, Türkiye’nin her kentinde, İstanbul’un her semtinde bir araya geliyor, birbirimize sahip çıkıyor, mücadelemizi büyütüyoruz. Bu seneki temamız, tam da bu sebeple: “Örgütleniyoruz”.

Bu yıl, kaybettiğimiz arkadaşlarımızın, sevgililerimizin hatırasıyla, yeni dostların hevesiyle yola çıkıyoruz. Dört duvar arasına hapsedilen arzularımızı keşfetmek için bir araya geliyoruz. Aşk, arzu ve dostluk için örgütleniyoruz.

Sırf kendimizinkini değil, herkesin hayatını değiştirmek, özgürleştirmek istiyoruz. Herkesle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. “Tahrik”siz, mazeretsiz, “ama”sız bir adalet, bizi koruyacak yasalar istiyoruz. Özgürlük, eşitlik ve adalet için örgütleniyoruz.

Savaşın bizden aldığı canların hesabını sormak, korkumuzu yenmek için; görmezden gelinen, suç sayılan, değersizleştirilen emeğimiz için; gettolarımıza sahip çıkmak ve bizim olan, bizden çalınan kenti geri almak için; İstiklal Caddesi’ni 13 senedir olduğu gibi gökkuşağına boyamak için buluşuyoruz. Barış, emek ve sokak için örgütleniyoruz.

Bu karanlığın içinden çıkmak için tek umudumuzun örgütlenmek olduğunu biliyoruz. Tek başına bir kurtuluş olmadığını, hep beraber özgürleşeceğimizi, aşkın örgütlenmek olduğunu biliyoruz. Biz dayanışmayı, hayatta kalmak için birbirimize sahip çıkmayı hep bildik, hep yapacağız. Umut, yaşam ve dayanışma için örgütleniyoruz.

Onurumuzdan, onurumuz için örgütlenmekten vazgeçmeyeceğiz. Alnımız hep dik olacak, kirpiğimiz yere düşmeyecek. Ülker Sokak’ta, Eryaman’da, Orlando’da, Bangladeş’teyiz; homofobiye ve transfobiye karşı direnmediğimiz, örgütlenmediğimiz tek bir kara parçası bile yok. Kurallarınızdan, yasalarınızdan, kitaplarınızdan ve silahlarınızdan önce buradaydık ve hep burada, bir arada olacağız. Bu dünya biz olmadan dönmez ve bizi görmezden gelerek de var olamayacak. 24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftamız kutlu olsun.”

24. İSTANBUL LGBTİ+ ONUR HAFTASI’NDA NELER VAR?

Onur Haftası’nın programı, önceki yıllarda olduğu gibi paneller, film gösterimleri, tiyatro, performans, atölyeler, partiler gibi birçok etkinlikle dopdolu.

Etkinlikler arasında LGBTİ+ Barış Girişimi'nin örgütlenme sürecinin konuşulacağı "Neden LGBTİ+ Barış Girişimi?" paneli, Zorunlu askerlik deneyimi üzerine "Pembe Tezkere" atölyesi ve “Vicdani Ret” paneli, Trans bireylerin geçiş sürecinde yaşadıklarını ve prosedürdeki zorlukların konuşulacağı "Trans Geçiş Süreci" paneli, Türkiye'de hakkında çok az şey bilinen ama seks işçileri dışında hemen herkesin argüman ürettiği konulardan biri olan Seks İşçiliği konusunda bu alanda çalışan örgütlerin ve seks işçilerini de katılacağı panel, “Sporda Homofobi ve Beden Eğitimi Dersleri” paneli, Türkiye ve İsveç deneyimleri üzerinden LGBTİ ve mülteci olmanın yasal, toplumsal ve psikolojik yönlerinin konuşulacağı "LGBTİ+ Mülteciler: Süreç, Varış, Dayanışma" panel ve forumu, İsveç Parlamentosu Milletvekili Robert Hannah, Avrupa Parlamentosu Vekili Terry Reintke ve Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Sedef Çakmak'ın konuşmacı olduğu "Siyasette LGBTİ Hakları İçin Örgütlenmek" paneli, Türcülüğün konuşulacağı “Vegan Aksiyon-Hayvanlar için Adalet” paneli etkinlikler arasında.

Program kapsamında yaşadıkları coğrafyalardaki varoluş ve mücadele deneyimlerini paylaşacaklar arasında Diyarbakır KESKESOR LGBTİ ve HEVİ LGBTİ aktivistleri, Filistinli Al-Qaws-Sexual & Gender Diversity in Palestinian Society grubundan Joul Elias, Arap mülteci LGBTİ’ler yer alıyor. Robert Hannah, katılacağı Diaspora’daki LGBTİ deneyimi panelinde İsveç Süryani Cemaati deneyimini anlatırken Ermenistan’dan Kyle Khandakia ABD’deki Ermeni Cemaati ve ülkesindeki deneyimini paylaşacak. Ermenistan’da 5 aydır gittiği Ermeni Halk Dansı dersinden eşcinsel oldugu için kovulan Kyle Khandakian, Ermenistan Halk Dansı üzerine bir atölye de düzenleyecek.

Bu yılın teması “Örgütleniyoruz” ile bağlantılı olarak Türkiye’deki LGBTİ Örgütlenmeleri Buluşması Forumu’nda, 17 ilde örgütlenen LGBTİ+ dernekleri, sendikaların ve siyasi partilerin LGBTİ+ örgütlenmeleri, LGBTİ+ öğrenci kulüpleri ve bağımsız aktivistleri olarak bir araya gelecek. Forumda sokağa çıkmanın bile zorlaştığı bugünlerde bir araya gelmenin halleri, bu koşullarda örgütlü olmanın alternatif yöntemleri, neler yapıldığı ve neler yapılabileceği konuşulacak. Forum, 24 Haziran Cuma 17.00’da Salt Galata’da gerçekleşecek.

24 Haziran Cuma günü ise hafta kapsamında “Gökkuşağı Sofrası” adıyla İstiklal Caddesi’nde bir iftar sofrası açılacak.

Futbol turnuvası, süpriz bisiklet turu, partiler, homofobik ve transfobik saldırılara karşı özsavunma atölyesi, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçeleşecek #direnayol ve Kurneqîz/Trans Kadın film gösterimleri, ruh sağlığı çalışanları buluşması, toplu HIV testi günü, güvenli cinsellik atölyesi etkinlikler arasında.

BOYSAN, ZELİŞ VE MERT ANISINA SERGİ

Bu sene yedincisi düzenlenecek LGBTİ+ Onur Haftası sergisi, Nerdeen Nereye ismiyle, Gözde İlkin, İlhan Sayın, Şafak Şule Kemancı ve Sena Başöz’den oluşan seçici kurulun 34 başvuru arasından seçtiği 13 işle, Boysan Yakar’ın Harbiye Üftade Sokak’taki evinde gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz Eylül ayında kaybettiğimiz Mert Serçe, Boysan Yakar ve Zeliş Deniz adına düzenlenecek sergide aynı zamanda Boysan Yakar’ın kendi işlerine de yer verilecek.

Sergi 20-26 Haziran boyunca her gün saat 13.00-18.30 arası ziyaretçiye açık olacak.

HORMONLU DOMATES ÖDÜLLERİ BİR KEZ DAHA SAHİPLERİNİ BULACAK

Her yıl açık çağrıyla adayları belirlenen Hormonlu Domates Homofobi-Transfobi Ödülleri bu yıl 12. Kez sahiplerini bulacak. Homofobik/ transfobik söylem ve eylemlerin gözden kaçmadığı ve “ödüllendirildiği” 12. Hormonlu Domates Ödülleri 23 Haziran Perşembe günü Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki özel gecede sahiplerini bulacak.

‘ONUR YÜRÜYÜŞÜ İÇİN SOKAKLARDA OLMAK İSTİYORUZ’

Haftanın kapanışının ise 26 Haziran Pazar günü, 14. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüşü ile yapılması planlanıyor. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ıün bu sene engellenmesi değil, sorunsuz şekilde gerçekleşmesi için bir imza kampanyası başlatan Onur Haftası Organizasyon Komisyonu, “bayraklarımız, renklerimiz, aşkımız, lolipoplarımız ile sokaklarda olmak istiyoruz” diyor ve önceki yıllarda yüzbinlere ulaşan kitlesellikle gerçekleşen yürüyüşlerini tekrar gerçekleştirmek istiyorlar. Haklarının, varoluşlarının, aşklarının yok sayılmaya çalışıldığı bu dönemde, Orlando’daki trajedinin ardından birlikte, güçlü ve örgütlü olduklarını bir kez daha tekrarlamak için Onur Haftası’na herkesi beklediklerini belirtiyorlar. Ve ekliyorlar: Sen yoksan çok eksiğiz!

ONUR HAFTASI TÜM PROGRAM:

http://tr.prideistanbul.org/24-istanbul-lgbti-onur-haftasi-program

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüşü imza kampanyası

http://tr.prideistanbul.org/14-istanbul-lgbti-onur-yuruyusunun-guvenle-gerceklestirilmesi-icin-imzaciyiz/

Hormonlu Domates Ödülleri oylaması: https://docs.google.com/forms/d/1Za9onu5pr3GMSxgcmra7bQoU0diKJpla9yrJREQfUOc

Röportaj ve Özel Haber Talepleri için: Görkem Ulumeriç 0532 695 80 15 Lara Özlen 0536 437 41 61 / istanbulpride@gmail.com http://tr.prideistanbul.org

ONUR HAFTASI TARİHİ

Onur Haftası hakkında: 28 Haziran 1969 günü, New York’taki Stonewall Inn adlı barda eşcinsel ve trans bireyler uzun süredir kendilerine uygulanan baskı ve şiddete karşı ayaklanmış, baskına gelen polisi bara hapsetmiş, yapılan eylemler ve çatışmalar dört gün boyunca sokaklara yayılmıştı. LGBTİ+ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan bu gün, dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye’de ise Onur Haftası ilk defa “Cinsel Özgürlük Haftası” adı altında, 1993 yılında kutlanmak istendi. Ancak valiliğin yasaklaması, yapılan gözaltılar ve yurtdışından gelen konukların sınır dışı edilmesi sonucu Onur Yürüyüşü gerçekleştirilemedi. Yasaklar karşısında hareketin talepleri ve aldığı toplumsal destek güçlendi ve ilk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003’te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O zaman ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal’deki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor. 2015 yılında ise 13. Onur Yürüyüşü beklenmedik şekilde polis tarafından engellendi. Ancak mücadeleye kararlı olan LGBTİ+ hareketi, 26 Haziran 2016 günü 14. Onur Yürüyüşü’nde yeniden sokakları doldurmak istiyor. Onur Haftası etkinlikleri her sene yapılan çağrıya kulak veren bağımsız bir gönüllü grubu tarafından hazırlanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Liselilere nasıl saldıracaklarını şaşırdılar!

SONRAKİ HABER

ESP'lilere baskın: 15 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa