17 Haziran 2016 09:18

İngiliz vekilin katili nefret söylemi

İngiltere'de ırkçılığı besleyen referandum atmosferinin etkisiyle katledilen Cox, göçmenlere ilişkin çalışmalarıyla biliniyordu.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Birleşik Krallık, Avrupa Birliği referandumuna hazırlanırken, özellikle göçmenler üzerinden yürütülen ırkçı ve nefret içerikli söylemler yaygınlaşmaya başladı. Bunun sonucu olarak, göçmenlerle çalışan, Suriyeli çocuklara yardım eden ve savaş karşıtı olmasıyla bilinen İşçi Partisi milletvekili Jo Cox dün saldırıya uğrayarak yaşamını yitirdi.

41 yaşında iki çocuk annesi olan Cox’u öldürdüğü iddia edilen 52 yaşındaki Tommy Mair’in, Cox’a saldırmadan önce, “Önce Britanya önce Britanya” diye bağırdığı açıklandı. Katil zanlısı Tommy Mair’in, ırkçı oluşumlar içinde daha önce yer aldığı öğrenildi ve hâlâ polis sorgusunda tutulduğu öğrenildi.  

REFERANDUM ATMOSFERİ IRKÇILIĞI BESLEDİ

AB referandumunun yapılacağı 23 Haziran tarihine yaklaşılırken, taraflar arasında daha da sertleşen dil dikkat çekiyor. Özellikle ırkçı ve sağcı çevrelerin göçmen karşıtı kampanyası hız kazandı. Birleşik Krallık’ın yaşadığı tüm sorunların kaynağı olarak göçmenler gösterilmeye başlandı. AB’den çıkmak isteyen sağcı ve ırkçı grupların, AB yanlılarının ve göçmenler için “hoş geldiniz” kampanyasına katılanların hakkında nefret söylemleri artmıştı.

GÖÇMEN ÇOCUKLARLA ÇALIŞIYORDU

Jo Cox, özellikle göçmenlerle birlikte çalışması, yurtdışında bazı vakıflarla birlikte çalışmalara katılmasıyla dikkat çekiyordu. Oxfam’la birlikte Afrika’daki çocuklar için çalışan Cox, Birleşik Krallık’ta yaşayan göçmenlere de yardımları ile biliniyor. Ayrıca, yoksulluk ile mücadele yürüten Cox, bölge halkının da büyük desteğini almıştı.

Başbakan David Cameron ve İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, yaşanan saldırının derin bir üzüntü yarattığını açıkladılar. Corbyn, dün akşam saatlerinde Parlamento Meydanı’nda yapılan bir anmaya katıldı ve burada, “İnsanlığa yapılmış alçakça bir saldırı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci şikayet etti, rektörlük derslerini aldı!

SONRAKİ HABER

Yeni Asır, barış isteyeni hedef göstermeye devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa