18 Haziran 2016 05:02

‘Toprağa gömülü olanlar patates değil, çocuk’

Konya'nın Taşkent ilçesindeki Kur'an kursunda 17 yatılı öğrenci ile 1 eğitmenin ölümüyle ilgili 8 yıldır süren davanın 25. duruşması görüldü.

Paylaş

Konya'nın Taşkent ilçesinde 2008 yılında, ruhsatsız 3 katlı kız Kur’an kursu binasının, gaz sıkışmasından kaynaklanan patlama nedeniyle yıkılarak, 17 yatılı öğrenci ile 1 eğitmenin ölümü, 29 kişinin de yaralanmasıyla ilgili 8 yıldır süren davanın 25’inci duruşması görüldü.

Mağdur çocukların avukatı Hakkı Ünalmış, “‘Olay nedeniyle toprağa gömülü olanlar patates değil, küçük yaşta çocuklardır. 8 yıldır süren bu davanın bir an önce sonuçlandırılmasını ve sanıkların cezalandırılmasını talep ediyorum” dedi.

8 yıldır Konya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada 2’si kadın eğitmen, 6’sı dernek ve yurt sorumlusu, 3’ü de LPG tankını kuran ve gaz dolumu yapan şirket sorumluları olmak üzere toplam 11 tutuksuz sanık bulunuyor. Olayın mağduru 3’ü ölü 5 çocuğun avukatlığını yapan Konya Çocuk Hakları Koruma Derneği Başkanı Avukat Hakkı Ünalmış, dava ile ilgili bugüne kadar 7 bilirkişi raporu hazırlandığını belirterek, “Sanıklar hakkında şikayetimiz devam etmektedir. Olay nedeniyle toprağa gömülü olanlar patates değil, küçük yaşta çocuklardır. 8 yıldır süren bu davanın bir an önce sonuçlandırılmasını ve sanıkların cezalandırılmasını talep ediyorum” dedi.

Savcı Ramazan Okur da, mütalaasında, bilirkişi raporlarına göre, patlamanın LPG sisteminin mevzuata uygun olarak montajının yapılmaması ve gaz sızıntısından meydana geldiğini belirtti. Mütalaada, olay tarihinde gerekli eğitim aldığı halde patlamanın önlenmesi için vananın kapatılması, havalandırmanın açık tutulması gibi güvenlik önlemlerini almayan Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek’in kusurlu olduğu, tesisatı yaptıran LPG şirketinin montaja uygunluk onayını veren yetkilisi İzzet Uyanık ile teknik destek sorumlusu İbrahim Yılmaz’ın eksiklerin giderilmesi için gereken önlemleri almadıkları için kusurlu oldukları belirtildi. Ayrıca montajı LPG şirketi adına yapan firmanın yetkilisi Abdullah Bostancı’nın montaj sözleşmesinin 7.4 maddesinde belirtmesine rağmen montajı mevzuata uygun yapmayarak servis sözleşmesi gereği tesisatın periyodik bakımını yaparken eksiklerin giderilmesini sağlamadığından kusurlu olduğunun anlaşıldığı ifade edildi. Savcı Okur, sanıklar Hüseyin Çömlek, İzzet Yanık, Abdullah Bostancı ve İbrahim Yılmaz’ın ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden’ olma suçunu işledikleri anlaşıldığını ve üç yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi. Savcı, diğer 7 sanık hakkında ise bilirkişi raporuna göre olayda kusurlu olmadıklarının anlaşıldığını belirterek beraat talep etti. Duruşma 25 Ekim tarihine ertelendi. (Konya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosu başkanı, Aşkar ve TRT’yi şikayet etti

SONRAKİ HABER

Ankara JİTEM davası: Bakanlığını bile hatırlamıyormuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa