18 Haziran 2016 05:08

Ankara JİTEM davası: Bakanlığını bile hatırlamıyormuş!

1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetlere ilişkin görülen Ankara JİTEM davasında yine sanık sandalyeleri boştu.

Paylaş

1990’lı yıllardaki faili meçhul cinayetlere ilişkin görülen Ankara JİTEM davasında yine sanık sandalyeleri boştu. Son duruşmada mahkemenin tanık olarak ifadesine başvurduğu dönemin İçişleri Eski Bakanı Nahit Menteşe ise, bakanlığı dahil hiçbir şeyi hatırlamadığını öne sürdü. MİT’in faili meçhul cinayetlere ilişkin raporu da ‘devlet sırrı’ denilerek dosyaya eklenmedi.

Aralarında Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın da bulunduğu 19 kişinin zorla kaybedilmesi ve  infazına ilişkin davanın 9. duruşması  dün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Davada tanık olarak dinlenmesi beklenen Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’e tebligat ulaşmadığı için duruşmaya katılmadığı belirtildi. Davada birçok duruşmada olduğu gibi yine sanık sandalyeleri boştu. Mahkeme tanık olarak dönemin İçişleri Eski Bakanı Nahit Menteşe’nin ifadesine başvurdu. Kendisine yöneltilen tüm sorulara “Hatırlamam mümkün değil” şeklinde yanıt veren Menteşe, ifadesinde “Öldürülen kimseyi tanımıyorum, hiçbir şeyi bilmiyorum” dedi.

Mağdur avukatları ise Menteşe’ye 2011’de Akşam gazetesine verdiği röportajı sordu. Menteşe bu röportajında “Kürt iş adamları listesini” doğrulamış, “Bu listeyi MGK’ye sunmuş olabilirim” demişti. Ancak söz konusu haberi de hatırlamadığını belirten Menteşe’nin “94’te bakan olduğumu da net hatırlayamıyorum ki” demesinin ardından sanık müdafileri ve katılan vekilleri arasında tartışma çıktı ve duruşmaya ara verildi.

‘NEDEN ÇAĞRILDIĞIMI BİLMİYORUM’

Müdahil avukatlar aranın ardından Menteşe’ye “Ankara’da faili meçhuller olurken, her gün yol kenarında cesetler bulunurken bir şey bilmiyor muydunuz?  Bakan olduğunuz dönem özel kaleminiz günlük gazeteleri size getirmiyor muydu?” sorularını yöneltti. Yine hatırlamadığını hatta mahkemeye bile neden çağrıldığını bilmediğini iddia eden Menteşe, aralarında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Jandarma Genel Komutanı ve bazen de valilerin bulunduğu yetkilerle değerlendirme kurulu toplantısı yaptıklarını anlattı. Kendisine gelen bilgileri ilgili mercilere havale ettiğini savunan Menteşe, Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in “Elimizde örgüte yardım eden iş adamlarının listesi var” açıklamasını da hatırlamadığını iddia etti.

‘TERÖRLE MÜCADELEDE BÜYÜK BAŞARIYA ULAŞTIK’

Öldürülen Yusuf Ekinci’nin oğlu ve Müdahil Avukat Sertaç Ekinci, “Öldürülen insanların aileleri, çocukları vardı hiç vicdan azabı duymuyor musunuz?” diye sorunca Nahit Menteşe önce yine “Hatırlamıyorum, terörle mücadelede büyük başarıya ulaştık” dedi. Müdahil avukatlar Menteşe’nin kasıtlı olarak “hatırlamıyorum”dediğini belirterek yalan tanıklıktan hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istediler.

“Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın Mehmet Eymür tarafından alınan gizli ibareli ifadesi de  mahkemeye ulaştırıldı. Yıldırım ifadesinde, İran asıllı Kürt iş adamları Lazem Esmaeili ve Asker Smitko’yu Dev-Sol’un bile öldürmüş olamayacağını, bunu ancak polisin yapmış olabileceğini söyledi. Yıldırım, “Polis işin içinde olmasa bizzat operasyona katılan şahısları getiririm ama açığa çıkamıyorum” dedi.

MİT’İN BİLGİ NOTU İSTENMEYECEK

1990’larda gerçekleşen faili meçhul cinayetlere ilişkin MİT’in hazırladığı iki rapor olduğu belirtiliyor. Birinci rapor davanın başında mahkeme heyetine ulaştırılmış ve ikinci raporun da mahkemeye gönderilmesi istenmişti. Ancak MİT tarafından rapor gönderilmedi. Müdahil avukatların raporu bir daha istemesi üzerine hakim, o raporun bir plan notu ve devlet sırrı olduğu gerekçesiyle alınmayacağını savundu. Avukatlar belgenin görülemeden buna karar verilemeyeceğini ve yeniden istenmesini talep ettiler. Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dava dosyası ile ilgili bilgi notunun MİT’ten istenmesi talebini reddetti. Ara kararda “Tanık Veli Küçük’ün adresinin tespiti için İstanbul Emniyetine yazılmasına ve duruşma günü beklenmeksizin ifadesinin talimatla alınmasına, Özel harekat polisleri Ayhan Çarkın ve Oğuz Yorulmaz’ı gözaltına alan Akın Kızıloğlu ve Şentürk Demirel’in tanık olarak dinlenmesine, İsmet Berkan, Mesut Yılmaz, Tanıl Tekin hakkında çağrı belgesi çıkarılması ve SEGBİS’le beyanlarının alınmasına karar verildi. Dava, 11 Kasım 2016 tarihine ertelendi. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Toprağa gömülü olanlar patates değil, çocuk’

SONRAKİ HABER

Tek kişinin ev geçindirme devri bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa