Emek Araştırma dergisi yeniden yola çıkıyor
DİSK Genel-İş’in Emek Araştırma dergisi, 10 yıl aradan sonra hakemli dergi olarak yeniden yayın hayatına başladı.
DİSK Genel-İş’in Emek Araştırma dergisi, 10 yıl aradan sonra hakemli dergi olarak yeniden yayın hayatına başladı. Derginin ilk sayısı Ankara’da sendika genel merkezinde işçiler, sendikacılar ve akademisyenlerin katıldığı toplantıyla tanıtıldı. Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, derginin emek hareketinin yüzünü emeğe dönmüş bilim insanlarıyla buluşmasına yardımcı olmayı hedeflediğini söyledi. Derginin Editörü Prof. Gamze Yücesan Özdemir de akademide, sendikalarda ve siyasette sınıf ekseninin egemen olmasına katkı sunmak istediklerini vurguladı.
1999 yılında çıkmaya başlayan Emek Araştırma dergisi, 2006 yılında yayın hayatına ara vermişti. Dergi, şimdi yılda iki kez, tematik olarak çıkacak. Derginin “Kamuda Dönüşüm” konulu ilk sayısı, önceki gün Genel-İş Genel Merkezinde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya Genel-İş üyesi işçiler, sendika yöneticileri, sendikacı ve akademisyenlerin yanı sıra HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı, ülkenin kan gölüne çevrildiği günlerden geçildiğini belirterek, “Günü kurtaran sendikal anlayış ile görevimizi yaptığımızı söyleyemeyiz. Ağır bir sorumluluk altındayız” dedi. Emek hareketinin yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Çalışkan, bu yol haritasının çizilmesinde emekten yana tutum alan bilim insanlarıyla sendikaların buluşmasının zorunluluk olduğunu vurguladı.
‘DEMOKRASİ CEPHESİNE İHTİYAÇ VAR’
İç savaştan bahsedildiği günlerde sendikaların barıştan yana tavır alması gerektiğini dile getiren Çalışkan, “Ortak paydamızın demokrasi olduğu bir demokrasi blokuna, demokrasi cephesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir de, emekçilere ses ve söz verilmesi gerektiğini söyledi. Emek, sınıf ve sendika siyasetinin ülke ve akademi gündemine taşınması gerektiğini belirten Özdemir, derginin bu alandaki akademik çalışmaları teşvik etmeyi ve genç akademisyenler için bir çekim merkezi haline gelmeyi amaçladığını dile getirdi. Özdemir, hem akademiyi selamlayan hem de işçi sınıfının kendi sözünü, üslubunu ortaya koyacağı bir dergi olmasını hedeflediklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)