Elektirik yasasına tepki: Doğaya da cebe de zarar
Çevre ve ekoloji örgütleri elektrik yasasının yaşam alanlarını ‘enerji yatırımı’ adı altında talana ve ranta açtığını belirterek tepki gösterdiler.
Çevre ve ekoloji örgütleri yaptıkları ortak yazılı basın açıklamasıyla geçtiğimiz günlerde çıkan elektrik yasasının yaşam alanlarını ‘enerji yatırımı’ adı altında talana ve ranta açtığını belirterek tepki gösterdiler.
‘Elektrik Piyasası Kanunu’nda’ yapılan değişikliğin Türkiye genelinde kültür-tarih değerlerinin yanı sıra doğal yaşam alanlarının da yok edilmesine neden olacağını dile getiren çevre ve ekoloji örgütleri, bu yolla enerji şirketlerinin mutlak egemenliği sağlanmış olacağını dile getirdiler.
Enerji Piyasası Kanunu ile enerji üretimi ve dağıtımı özel şirketlere devredildiğine dikkat çeken örgütler, Türkiye’nin 76 bin MW gücünde enerji üretim kapasitesine ulaşılırken kamuya ait enerji üretim merkezlerinin ya hiç enerji üretmediğini ya da yüzde 10 kapasitelerle çalıştığını belirttiler.
KAYIP KAÇAK HALKIN SIRTINA
Açıklamada yasanın, “Dağıtım ve iletim hatlarındaki kayıp ve kaçak kullanım nedeniyle oluşan kayıptan dolayı şirketler zarar etmesin vatandaş ödesin” mantığı taşıdığı vurgulanarak şöyle denildi: Dağıtım sırasında kayıp ve kaçak kullanımlardan kaynaklanan açık, yine tüketicinin faturasına eklenecek. Böylece mahkemelerin ‘kayıp kaçak’ hakkında verdiği ‘Tüketiciden alınamaz’ kararı boşa çıkarılıyor. Hükümet çıkardığı Elektrik Piyasası Kanunu ile bu güne kadar verilmiş Yargıtay kararlarını hiçe saydığı gibi kayıp kaçak kesintisini yasal hale getiriyor.
NÜKLEER TALANINA YASAL KILIF
Yasanın rükleer enerjinin önünü açmasına madde madde dikkat çekildi:
* Nükleer santral ve yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak belirlenecek kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyet taşınmazlarında, yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak kullanımını ve verimliliğini etkileyici imar planları düzenlenemeyecek.
* Nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler hakkında, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un sınırlayıcı hükümleri uygulanmayacak. Yani nükleer santraller için var olan ‘engeller’ ortadan kaldırılacak, zeytinlikler talana açılacak.
*Askeri bölgeler de dahil olmak üzere tüm ülke toprağı kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler rafineri, petrokimya tesisleri ile nükleer santraller için sınırsız talana açılıyor.
ÖZEL MÜLKİYETE ZORLA EL KOYMA
Elektrik yasasına getirilen eleştirilen biri de kamulaştırmaya ilişkin şu düzenleme: Özel mülkiyet taşınmazların yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak belirlenmesi halinde, bu alanlar üzerinde acele kamulaştırma yapılabilecek. Böylece acele kamulaştırma konusunda dava açması yasayla engellenen, yerini vermek istemeyen vatandaşın malına ‘zorla’ el konulabilecek.
İMZA ATAN ÇEVRE VE EKOLOJİ ÖRGÜTLERİ
Yasanın iptal edilmesi için yasal girişimler yanında ortak mücadelenin acilliğine dikkat çeken çevre ve ekoloji örgütlerinin açıklamasının altına şu kurumlar imza attı:
1. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu,
2. Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği,
3. Giresun Çevre ve Ekoloji Platformu,
4. Ege Çevre ve Kültür Platformu,
5. Karadeniz İsyandadır Platformu,
6. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği,
7. Sinop Nükleer Karşıtları Platformu,
8. Sinop Çevre Dostları Derneği,
9. Sinop-Ayancık Çevre Koruma Derneği,
10. Yaylaların Kardeşliği Platformu,
11. Loç Vadisi Koruma Platformu,
12. Tüm Köy Sen,
13. Kuzey Ormanları Savunması