Cengiz Holding’in yeni hedefi Bursa’nın içme suyu
Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş, Uludağ Ketenli Yaylası’nda Volfram madeni aramak ve çıkartmak için Bursa Valiliği’ne başvururdu.
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş, Uludağ Ketenli Yaylası’nda 100 hektarlık alanda Volfram madeni aramak ve çıkartmak için Bursa Valiliği’ne başvuruda bulundu. Valilik firmaya verdiği yanıtta, bölgenin doğal SİT alanı olması nedeniyle ilgili kurumlardan izin alınması gerektiğini belirtti. Ancak maden için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ruhsat verdi. Gazetemize konuşan DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Bursa’nın içme suyunun olduğu bu bölgede madene izin vermeyeceğiz” dedi.
DSİ VE BUSKİ OLMAZ DEDİ, BAKANLIK RUHSAT VERDİ
Cengiz Holding’e bağlı firmanın talebini Bursa’nın su sağlayıcıları olarak değerlendiren Devlet Su İşleri (DSİ) ve Bursa Su Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ise kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan rezervlerin bulunduğu havzaların yakınında olması nedeniyle bölgede madencilik faaliyeti yapılamayacağını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise firmaya ruhsat verdi, Orman Bölge Müdürlüğü de maden sahasının girişine 400 metrelik tünel açılması için gereken onayı verdi.
DOĞADER: İZİN VERMEYECEĞİZ
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir, “Bu çalışmayı burada yaptırmayacağız. Bu firmaya arama ruhsatı verildi çalışma ruhsatı verilmedi. Zaten valilik, DSİ ve BUSKİ bu proje için olumsuz görüşünü açıkladı. Çalışmanın yapılacağı alanda bulunan köyler bu durumdan çok etkilenecek. Biz de bu durumun yapılmaması için çalışmalarımızı hızlandıracağız. Hem hukuki hem de fiili mücadelemizi sürdüreceğiz. Bursa’nın içme suyunun olduğu bir bölgede bu çalışmanın yapılmasına hiçbir Bursalı izin vermeyecektir” dedi.
Konunun yeni olduğunu söyleyen Demir, “Şuan için net bilgiler yok. Ama ateş olmayan yerden de duman çıkmaz. Biz kitlesel eylemlerimizi ramazan sonrasında gerçekleştireceğiz. Köylülerle ve bazı muhtarlarla görüştük bu konuyu. Bursa’nın resmi kurumları bu proje için olumsuz karar verdi ama biz biliyoruz ki siyasi baskılar sonrası bu kararlar değişebiliyor. Gerekli yerlere resmi başvurularımızı yaptık. Henüz bir cevap gelmedi. Cevaplar geldikten sonra yol haritamızı daha rahat çizeceğiz. Cengiz Holdinge Bursa’da hiçbir şey yaptırmayacağız” dedi.
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ CEYHUN İLGİN BAKANLIĞA MADENİ SORDU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın firmanın bölgede çalışabilmesi için ruhsat vermesini, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ise maden sahasının girişine 400 metrelik tünel açılması için gereken onayı vermesini CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil Meclis gündemine taşıdı. İrgil, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu soruları yöneltti;
* Firma, projeyle ilgili ÇED raporu için başvuru yapmış mıdır?
* BUSKİ ve DSİ’nin olumsuz görüş raporunu değerlendirecek misiniz?
* Havzada oluşacak tehlikeler konusunda bakanlığınız bir araştırma yapmış mıdır?
* Bölge insanın uzun vadeli kayıpları hakkında elinizdeki veriler nedir?
* Söz konusu proje sonrasında, eklenecek diğer projeler de dikkate alındığında bölgede yaşanması ihtimal olan ekolojik kayıplar nedir?
* Dinamit patlatmalarının yer altı sularına vereceği zararlar konusunda bir önlem alınmış mıdır?
* Bölgedeki endemik bitki örtüsünün korunması için somut bir çalışma yapılmış mıdır?
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPILDI MI?
Ketenli Yaylası’nda yapılması planlanan maden ocağı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da cevaplaması için soru soran Ceyhun İrgil; “Madende son durumun ne olduğunu ve kullanılacak alanın büyüklüğünü” açıklamasını istedi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ya da sorular yönelten İrgil, “Anadolu’nun tüm akarsuları üzerinde kaynağından denize kadar HES ve maden ocakları planlayıp, doğa alanlarına ve biyolojik çeşitliliğe etkilerine ilişkin bilimsel yaklaşımınız nedir?” sorularına cevap istedi.