Antep Ekoloji Derneği: Belediye, doğa tahribatı yaratıyor
Antep Ekoloji Derneği ile İHD ortak eylem yaparak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet adı altında tahribat yaptığını söylediler.
Antep’te son zamanlarda artan doğa tahribatına yönelik Antep Ekoloji Derneği ile İnsan Hakları Derneği (İHD) ortak eylem yaparak Antep’teki doğa tahribatını protesto etti.
Vali konağı bahçesinde ağaçların kesildiği ve akaryakıt istasyonuna çevrilmek istenen alanın önünde yapılan basın açıklamasına, çok sayıda yaşama alanı savunucusu katıldı. “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Dün Nizip Çayı bugün Vali Konağı yarın neresi” pankartlarının açıldığı eylemde konuşan Antep Ekoloji Derneği Başkanı Mesut Balcan, son dönemde Antep’te doğa ve ağaç tahribatlarının hız kazandığını söyledi.
Hemen hemen her yerde ağaç kesimlerinin söz konusu olduğunu dile getiren Balcan, “Vali Konağı sadece bir zümreye ait değildir. Burası hepimize aittir. Burada bu kıyım yapılırken halka danışılmamıştır” diyerek yaşanan ağaç kıyımına tepkilerini dile getirdi. 100. Yıl Parkı içinde “Kitap Kafe” adı altında açılan işletmelerin ekolojik olmadığını belirten Balcan, “Bunlar yapılırken kendi alanının en az 10 katı alanın parkelenmesi başlı başına bir kıyımdır. Bu durum kabul edilemez” dedi.
NİZİP ÇAYI’NDA SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ
Organize Sanayi Bölgesinin atıklarının Nizip Çayı’na atılmasıyla ilgili sorunların çözüldüğüne dair haberlerin doğru olmadığını söyleyen Balcan, “Nizip Çayı ıslah çalışmaları olabilir ama eskiye dönüş olabilecek mi emin değiliz. Beton kanallar açarak bu sorun çözülemez. Sanayi atıklarının ve sularının tamamen arıtılması ile ilgilidir. Nizip’teki biyoçeşitlilik yok olmuş durumdadır. Merak ediyoruz ve soruyoruz; 46 köy ve yaklaşık 150 bin nüfus ekonomik ve ekolojik alanda ne denli etkilemiştir. Böyle bir çalışma var mıdır?” diye konuştu.
TARIM ARAZİLERİ RANTA AÇILIYOR
Antep’in verimli tarım arazilerinin sanayileşme, ticari rantlar ve konut ihtiyacının giderilmesi gibi nedenlerle her geçen yıl daraldığını belirten Balcan, “Antep’te son 10 yılda 200 bin dekar tarım alanı yok oldu. 10 yıl öncesine kadar Antep fıstığı ağaçları ve bağlarının bulunduğu tarlalar şimdi apartmanlara ev sahipliği yapıyor” dedi.
HİZMET YOK, DOĞA TAHRİBATI VE RANT VAR
Ekolojik kent iddiasında olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin farkında olarak ya da olmayarak hizmet adı altında tahribat oluşturduğunu söyleyen Balcan, “Bu şehrin kültür mirası olan Kırkayak Parkı kreş işgali, Fıstık Araştırmanın içinde Fıstık Park adı altında betonlaştırma, kaldırım çalışmalarında ağaç gövdelerini tamamen betona gömme çalışmaları, Kolejtepe mahallesi askeri alandaki ağaç kıyımı ve yol genişletme çalışması, toprak alan olan parkların parke taşı ile döşenmesi ve en son Hamiye Parkı tahribatı bize göre bir belediye hizmeti değil rantlaşma ve doğa tahribatıdır” dedi.
‘DOĞAMIZA DOKUNMAYIN EFENDİLER!’
Yaşanan doğa kıyımlarına karşı mücadele edeceklerini dile getiren Balcan, “Bu şehirde her insanın hakkı bulunan havaya, suya, toprağa dokunmayın. Zarar verdiğiniz doğa tapu müdürlüklerinde ad konulup, harita çizilip parsel edilip satılabilecek, encümenin karar alabileceği varlıklar değildir, şehrimizin geçmişin ve geleceğin ortak mirasıdır. Dokunmayın efendiler" dedi. (Antep/EVRENSEL)