04 Mayıs 2012 10:54

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde taşeron engeli

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) bünyesindeyken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlanan ve 750 engelli vatandaşın yatılı olarak hizmet aldığı Saray Rehabilitasyon Merkezi’nde taşeron şirket sıkıntısı büyüyor. Merkezde 14 işçi işten çıkarılırken, engelli bakımının alt işveren tarafından ya

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde taşeron engeli
Paylaş

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) bünyesindeyken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlanan ve 750 engelli vatandaşın yatılı olarak hizmet aldığı Saray Rehabilitasyon Merkezi’nde taşeron şirket sıkıntısı büyüyor. Merkezde 14 işçi işten çıkarılırken, engelli bakımının alt işveren tarafından yapılması ise tepki topluyor. Merkezde, ileriki dönemlerde 60 işçinin işten çıkarılacağı söylentileri ise çalışanlar arasında kaygı yaratıyor.

Saray Engelsiz Yaşam, Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, SHÇEK bünyesinde bir kuruluş iken, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlandı. Türkiye’deki en büyük rehabilitasyon merkezi olan kuruluşta 750 engelli yatılı olarak hizmet alıyor. Kurumdaki hizmet sunumu ise taşeron eline devredilmiş durumda. Şu anda kurumda çalışan bin kişiden sadece 200’ü kadrolu, 800’ü ise taşerona bağlı olarak çalışıyor.

Kurumdaki en önemli hizmet olan engelli bakım hizmeti, taşeron şirkete bağlı çalışanlar tarafından yürütülüyor. Yaklaşık 600 kişi her ihale döneminde keyfi olarak işten çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

8 KİŞİNİN YERİNE HEMEN YENİLERİ ALINDI

Son olarak 14 kişi hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. Bir kişinin işe geri alındığına dair duyumlar var. İşten çıkarılan 8 kişinin yerine ise anında yeni işçiler yerleştirildi. Ocak ayından itibaren bakım hizmetleri ihalesinde yaşanan sorunlarla birlikte 3 kez şirket değişti. 1 Mayıs’tan itibaren bakım hizmetleri Kemal Çağlar adlı şirkete verildi ve şirket daha resmi olarak yetkiyi devralmadan işçileri  işten atmaya yeltendi. Gün içerisinde ve gece nöbetindeki çalışanların işlerini bırakmaları istendi, fakat o gün bu hukuksuzluk engellense de ertesi gün işçilerin işyerine girmeleri ve çalışmalarına keyfi olarak izin verilmedi.   

İDARE DE DURUMA KAYITSIZ

Konu ile ilgili görüşmek istediğimiz genel müdüre ulaşmak mümkün olmadı. Genel Müdür Yardımcısı  Recep Kireç ise yetki kendisinde olmasına rağmen, işten çıkarılmalar ile ilgili bilgisinin olmadığını söyledi. Genel Müdürün önümüzdeki Pazartesi kurumda olacağını belirten Kireç, işçilerin sözlerine güven olmayacağını ileri sürdü.

BAKANLIĞA ULAŞILAMIYOR

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da, konu ile ilgili defalarca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını aradığını fakat burada muhatap bulamadığını dile getirdi.  Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Bakan Yardımcısı ve ilgili bürokratların defalarca arandığını belirten  Erdolu, işten çıkarmalara karşı ilgili kurumların müdahalesini sağlamak için girişimlerinin süreceğini ifade etti.

SES: İDARECİLER DE BAKANLIK DA SUÇUN ORTAĞIDIR

SES Merkez Yönetim Kurumu’ndan yapılan açıklamada ise konu ile ilgili idarecilerin kayıtsız kalması eleştirildi. Tüm bu sorunlar yaşanırken kuruluş müdürünün işinin başında olmamasının ve diğer idarecilerin de kayıtsız kalmasının dikkat çekici olduğu belirtilen açıklamada, yaşananlar, “1 Mayıs öncesi işçi kıyımı” olarak nitelendirildi. Açıklamada, “Bu işçiler bizim mesai arkadaşlarımızdır. Her ne kadar alt işverene tabi çalıştırılıyor olsalar da bu durum asıl işverenin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı gibi bu konudaki kayıtsızlık idareyi bu suçun ortağı haline getirmektedir” denildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı bir kuruluşta çalışan işçilerin işten çıkarılmalarının “onların ailelerini ne şekilde etkileyeceği” sorulan açıklamada, merkezde taşeron sistemi son bulana kadar mücadelenin süreceği ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şirket sahibi sendikacıya işçi tepkisi

SONRAKİ HABER

Borda taşeronlaştırma itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa