01 Temmuz 2016 09:14

Kürt yazarlar ve yayınevlerinden baskı ve sansüre tepki

Kürt yazarlar ve yayınevleri, Aram Yayınları'ndan çıkan kitaplar hakkında verilen toplatma ve yasaklama kararına tepki gösterdi.

Paylaş

PENa Kurd (Kürt PEN), Kürt Yazarlar Derneği ve Kürt yayın kuruluşları, Aram Yayınları'ndan çıkan 53 kitap hakkında verilen toplatma ve yasaklama kararlarıyla yayınevlerine dönük baskıları, Aram Yayınları'nın Amed'in Ofis semtindeki yayınevi önünde protesto etti. Açıklamaya, Kürt yazarlar, siyasetçi, yayınevi yöneticileri ve özgür basın çalışanları katıldı. Açıklamada, kurulan stant üzerine yasaklanan kitaplar bırakıldı. 

Kürtçe açıklamada bulunan Kürt Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Mehmet Deviren, AKP’nin basına yönelik baskı ve yasakların tahammül edilemeyecek bir noktaya geldiğini belirterek, yasaklarla çok sesli toplum ve muhalefetin baskı altına alınarak, tek sesli hale getirilmeye çalışıldığına dikkat çekti. 

Son dönemde yazar, gazeteci, düşünür ve akademisyenlere her türlü baskının yapıldığını aktaran Deviren, yasakların baskı sınırını aştığını dile getirdi. Aram Yayınları'na ait 53 kitabın yasaklanmasına, Qoser’de (Kızıltepe) Ekin Basın Yayınevi'ne ait 88 kitaba el konulmasına tepki gösteren Deviren, yasaklara anlam vermenin zor olduğunu ve kitapların keyfi bir şekilde yasaklanıp el konulduğunu kaydetti. Deviren, yasakların son durağının ise kitapları yakmak olduğunu söyleyerek, Türkiye’de kitaplara getirilen yasakların AİHM tarafından defalarca kaldırılarak, devletin tazminata mahkûm edildiğini de hatırlattı.

‘KİTAPLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Cezaevindeki yazarların baskılar nedeniyle kitaplarını yazamadığını dile getiren Deviren, kitapların yasadışı ilan edilmesi nedeniyle yurttaşların fikirlerini özgürce ifade edecek koşullarının kalmadığını vurguladı. Kitapların yasaklanmak için değil okunmak için yazıldığını kaydeden Deviren, devletin düşünce ve okuma özgürlüğünü yasaklayamayacağını aktardı. Kürt yazarlar ve yayınevleri olarak yasaklama kararları, sansür ve baskıyı kabul etmeyeceklerini vurgulayan Deviren, uygulamaları kınayarak, “Biz bunu iyi biliyoruz özgür düşüncemizden ve kalemimizden korkuyorlar. Bundan sonra kalemimizi daha da sivriltip daha çok kitap yazıp yayınlayacağız. Yasaklanan kitaplarımız topraklarımızda yaşayan çocuklar gibidir. Buna sahip çıkacağız ” ifadesini kullandı.

Açıklamanın ardından Kürt yazarlar ve yayınevleri yöneticileri destek için Aram Yayınevi'nin standını gezdi.

Açıklamaya destek veren kurumlar şöyle: Aram, Lîs, Belkî, Peywend, Na, Tevn, Sîtav, J&J, Ar, Vate, Nubihar, Do yayınevleri, Kürdistan Yayınları, Evrensel Basın ve Yayın, Revşen, W, Çirusk, Tiroj ve Zend dergileri ile Asrın Hukuk Bürosu, Özgür Gazeteciler Cemiyeti, Amed ve İstanbul Kürt Enstitisü, KURDÎ-DER. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Tahliye edilen 'nöbetçi'ler Özgür Gündem'i ziyaret etti

SONRAKİ HABER

TEM yolunda bayram yoğunluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa