01 Temmuz 2016 11:11

Atakule’nin yıkım ruhsatı iptal edildi 

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının valilikten aldığı yıkım ruhsatını yargı iptal etti.

Paylaş

Atakule’de yenilenme projesini yürüten Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’yla, yapının mimarı Ragıp Buluç’u karşı karşıya getiren yıkım tartışması devam ederken, yargı şirketin valilikten aldığı yıkım ruhsatını iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yıkımdaki tek amacın rant elde etmek olduğunu belirterek, “Davanın takipçisiyiz, hukuk savaşımız devam edecek. Yargı kararları uygulanmalı” dedi. 

Başkent’in simge yapılarından olan Atakule’nin yıkım tartışmaları devam ediyor. Kule kısmına dokunulmadan, AVM kısmının yıkımına 2014’ün Nisan ayında başlanmıştı. Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, kendisinden izin alınmadan yapıya müdahale edildiği’ gerekçesiyle, Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) açtığı dava devam ederken, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin de müdahil olduğu davada yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme şirketin valilikten aldığı yıkım ruhsatını iptal etti.

ATAKULE ARAZİSİ AVM DEĞİL, PARK OLSUN 

Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, avukatı Mustafa Büyükavcıoğlu ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya konuya ilişkin olarak Atakule önünde basın açıklaması yaptı. Atakule’nin mimarı Ragıp Buluç, kendisinden izin alınmadan yıkım yapılmasına ve yargı kurallarının dinlenmemesine tepki göstererek, “Şu anda yapılan tüm işlemler hukuksuzdur. Bu yıkım yakında durdurulacaktır. İnşallah eski binayı tekrar yaparlar, benim dileğim buranın park haline getirilmesi ve Atakule’nin parkın içinde çıkan bir kule olarak kalmasıdır. Yeter artık her taraf AVM oldu. Bu arazinin AVM değil park olmasını istiyorum. Belediyelerde buna katkı koyarsa çok sevinirim.Bu alınan kararlar genç mimarlar için içtihat olsun. Bunlar devlet güçlerini de yanına alarak parayla her şeyi yaparım zannediyorlar. Köpeksiz köyde değneksiz dolaşıyorlar yeter artık” diye konuştu. 

AMAÇ RANT ELDE ETMEK 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya da hukuksuzluğu arkasına alarak yıkım çalışması yapan bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını söyledi. Anayasayla birlikte yasada tanımlanan mimarın telif hakları olduğunu ve bunun Fikri Sınai Haklar Kanunu’ yla bağlı olduğunu defalarca anlattıklarını belirten Kaya, “Ancak açılan mahkemelere ve kazandığımız haklara rağmen yine mahkemenin arkasından dolaşarak, binanın bir kısmını yıkmışlardı. Buna rağmen bakanlık tarafından bir estetik kurul kurularak, sadece bu bina için bir kanun çıkarıldı. Bu yasanın ve hukukun arkasından dolanmaktır. Bu tamamen rantın elde edilmesi çalışmasıdır” dedi. 

ANKARA'NIN SİMGESİ

Atakule'nin yarışmayla elde edilmiş, uluslararası bir ödüle layık görülmüş bir proje olduğunu kaydeden Kaya,  Ankara deyince Türkiye’de bütün insanların aklına Atakule geldiğini dile getirdi. Hatta Büyükşehir Belediyesi’nin en son açmış olduğu yarışmada Atakule’nin simgesi olduğu bir logo ile Ankara'nın temsil edildiğini ifade eden Kaya, eserin bir bütün olduğunu ve Atakule’nin yanındaki kütlenin yıkılmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Mimarından izin almadan böyle bir yıkım yapılmasının yasalara aykırı olduğunu vurgulayan Kaya, bu davanın takipçisi olacaklarını ve sonuca göre yargı kararlarını tanımayan ilgililer hakkında suç duyurusunda da bulunacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

CHP yargıya müdahaleyi AYM'ye taşıdı

SONRAKİ HABER

CHP İstanbul il örgütü havalimanına karanfil bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa