Kürtlerin ‘meclis’le imtihanı Tîroj Dergisi'nde
Tîroj Dergisi’nin derginin bu ayki dosyasında dokunulmazlık meselesi cumhuriyet tarihi boyunca Meclis’in Kürtlere bakışı ve gelişen durumlar işleniyor
Tîroj Dergisi’nin Temmuz- Ağustos sayısı çıktı. İki dilli çıkan derginin bu ayki dosyasında dokunulmazlık meselesi cumhuriyet tarihi boyunca Meclis’in Kürtlere bakışı ve gelişen durumlar mercek altına alınarak bugün yorumlanıyor.
Bu tartışmayı önemseyen dergi dosya konusu yaptığı durumu, “Kürt kentleri yerle bir edilirken Kürt vekilleri de Meclis’ten atılıp, tutuklama hesapları, Kürdün Meclis’le imtihanın yeni bir aşaması oluyor sadece. Bu son imtihan sadece Kürtleri değil, Türkiye’nin geleceğiyle ilgilenen herkesi ilgilendiriyor” diyerek tanımlıyor. Dergide konuya ilişkin Erdoğan Aydın, Tarık Ziya Ekinci, Nevzat Onaran, Yüksel Genç ve Mitahat Sancar’ın değerlendirme ve tespitleri yer alıyor.
Dergideki diğer yazılar da dikkat çekici. ‘Yerli ve Milli’ meselesini tarih öncesi ve bugüne kadar işleyen süreçlerle analizini Barış Avşar, ‘Gezi Parkı’nın Lice’de yanan ağaçları’ başlıklı yazısıyla Hakkı Özdal, ortak bir yaşam için halkların ortak mücadelesinden örneklerle bahsediyor.
Dergide önemli tespitleriyle, Sevda Çetin’in, “Mesele, ‘birlikte yaşam’ değil, egemenliğin nasıl paylaşılacağıdır” başlıklı Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Nazan Üstündağ ile 7 Haziran sonrasında gelişen siyasete ilişkin detay tespitlerin yer aldığı röportaj dikkat çekiyor.
Gazeteci Vecdi Erbay da İstanbul Bilgi Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Murat Paker’in son çıkan kitabını tanıttı. Erbay, Paker’in söyleşilerinden oluşan kitabın Gezi Direnişi, ayrımcılık, göç, işkence, Kürt-Türk meselesi ve şiddet gibi bir çok konuya dair önemli ışık tutan tartışmaların bulunduğuna işaret ediyor.
Derginin bir nevi ikinci dosyası gibi tartışmalarıyla Kürt edebiyatının günümüzdeki durumu ve gelişmesine yönelik adımlarla ilgili yön tayin eden söyleşi öne çıkıyor. Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Yıldız Çakar, Aram Yayınları Editörü Mehmet Çakmak’la Gazeteci-Yazar Vecdi Erbay’ın yaptığı söyleşi Serpil Berk’in deşifrasyonu ile sunuluyor.
Yrd. Doç. Dr. Suncem Koçer’in de, Özgür Gündem gazetesi editörlerinden Günay Aksoy’la “Baskılar da dayanışma da yeni değil’ başlıklı gazeteye yönelik baskılar ve dayanışma üzerine yaptığı söyleşi dergide yer alıyor.
Derginin Kürtçe yazıları da oldukça doyurucu. Yazar İsmail Dindar, uzun yıllardır cezaevinde bulunan çevirmen Tonguç Ok’u yazarken, Ülkü Bingöl de çağdaş Kürt edebiyatının bilindik ve etkili isimlerinden Şerko Bekes’in şairliğini kaleme aldığı yazıyla anlattı.
Şair Reşo Ronahî, Yazar Ömer Dilsöz’ün son romanı ve Kürt romancılığı üzerine söyleşi de Kürtçe yazılar arasında yer alıyor.
Derginin bu sayısında ayrıca Zazakî yazı, öykü ve şiire de ağırlık verildi. Umut Yeğin’in Roboski üzerine fotoğrafçı Selim Yıldızla kareleri üzerine yaptığı söyleşi ve daha bir çok Kürtçe, Türkçe yazı, söyleşi, hikaye, röportajın yer aldığı sayıda Gazeteci Gökhan Çetin’in Cizre fotoğrafları, şairler Amîna Acer, Can Yücel, Reşo Ronahî, Yekdaye Şirnexî’nin şiirleri de okuyucuyla buluştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)