Obama ile görüşen Erdoğan, Gülen'in iadesini istedi
ABD Başkanı Obama ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fethullah Gülen için resmi iade talebinde bulunduğu belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Barack Obama, darbe girişimi soruşturmasına dair her türlü desteğin verileceğini ifade etti. Görüşmede, Fethullah Gülen'in iadesi de konuşuldu. Obama, darbe girişimine dair soruşturmada demokratik değerlere uyulması talebinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın telefon görüşmesinin ardından açıklama yapan Beyaz Saray, görüşmeyle ilgili olarak "Türkiye, Gülen için resmi iade talebinde bulundu. Darbe soruşturması için her türlü destek verilecek" açıklamasını yaptı.
BEYAZ SARAY: İADE TALEBİ ELİMİZE ULAŞTI
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili resmi başvurunun kendilerine ulaştığını ve değerlendirme sürecinin başladığını açıkladı.
Günlük basın toplantısında Gülen'in iade talebiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Earnest, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Earnest "Başkan Obama, 'ABD'nin, Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş sivil yönetimine olan güçlü bağlılığını' bir kez daha vurguladı." ifadelerini kullandı.
İki liderin telefon görüşmesinde Gülen'in iadesiyle ilgili konuların da konuşulduğunu kaydeden Earnest, iadeyle ilgili Türkiye hükümetinden, ilgili belgelerin bu sabah saatlerinde elektronik ortamda ulaştığını ve Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının başvuruyu değerlendirmeye başladığını açıkladı.Başvurunun iki ülke arasındaki iade anlaşmasının maddelerine ve Amerikan yasalarına göre en hassas şekilde değerlendireceğini bildiren Earnest şunları söyledi: "ABD teröristleri desteklemez. ABD, demokratik olarak seçilmiş yönetimleri devirme komplosu kuran kişileri de desteklemez. ABD hukukun üstünlüğü ilkesine bağlıdır. Biz, iade anlaşmasında belli olan süreçlere uygun şekilde hareket edeceğiz."
Belgelerin değerlendirme süreci sonunda ortaya çıkacak durumun, tamamen hukuki bir süreç olacağını ifade eden Earnest, bu noktada federal bir hakimin de değerlendirmede yer alacağını açıkladı. (CİHAN)