2016 Tercih Rehberi
Kimi özel üniversitelerin tanıtım sloganlarını sayfalarımızda katalog gibi bir arada birlikte inceleyelim istedik.
YÖK, üniversite tercihlerinin 26 Temmuz - 2 Ağustos 2016’da alınacağını, kayıtların ise 15-19 Ağustos’ta yapılacağını duyurdu. Bu yıl da ÖSYS’ye 2 milyon 255 bin 386 aday başvurmuş. 1 milyon 600 bin 49 kişi ise LYS’ye girme hakkı elde etmiş. Eh fena bir kalabalık sayılmaz değil mi tercih yapacak insan sayısı? Pek çok ülkenin nüfusundan fazla bir sayı. Devlet de malumunuz eğitim alanından elini çekip bu alanı komple sermayenin eline bırakalı çok oluyor. Türkiye’de açılmış olan 76 vakıf üniversitesi, 109 devlet üniversitesi, 8 tane de vakıf üniversitesi meslek yüksek okulu var. Gerçi şu ara reklam panolarındaki fast food zincir markalarının yerini diploma satıcıları aldı. Televizyonlarda deseniz bal reklamlarının yerinde iş garantili üniversiteler var. Kimi özel üniversitelerin tanıtım sloganlarını sayfalarımızda katalog gibi bir arada birlikte inceleyelim istedik. Birbirleriyle kıyasıya rekabet içinde olup adeta öğrenci avına çıkan vakıf üniversitelerinin, okullarına öğrenci, ceplerine para doldurmak için kullandıkları tanıtım sloganlarını inceledik.
Üniversite tercihlerine sayılı günler kala bir tercih rehberi yapmak değil elbette amacımız. Bu incelememizin derdi tercih dönemine girmişken piyasacı eğitim anlayışını birlikte görebilmek. 76 Vakıf ve 8 de vakıf meslek yüksek okulu olduğunu düşünürsek hepsine burada yer vermek elbette imkansız. Biz sadece reklamları en çok göze çarpan üniversiteler arasından bir seçki yapmak zorunda kaldık. Üniversitelerin sloganlarında ‘gelecek’ ‘özgürlük’ ‘bilim’ ‘sosyal yaşam’ gözünüze çarpacaktır. Her genç arkadaşımın isteyeceği şeyler bunlar. Ama ne kadar paranız varsa bu sloganlardan o kadarını alabilirsiniz. Tabi bir de bu sloganlarda yer alan tanımlar için kime göre neye göre diye sormak da gerekiyor. Tercih listelerinin yapıldığı günlerdeyiz. Yeni bir üniversite yılı geliyor. Listemize hangi bölümleri ve üniversiteleri yazıyor olursak olalım hepimiz birinci sıraya mücadeleyi yazalım. Yoksa burjuvazinin sömürmede bizim ise sömürülmede özgür olduğumuz günler bitmek bilmeyecek!
İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ (2009)
Eğitimdeki Sloganı: Hedefinize bizimle yürüyün…
Yapılan bir araştırmaya göre lise ve üniversite öğrencilerinin %39’u bir meslek kriterlerinin olmadığını, %25’i ise ‘Mezun olduktan sonra ne iş yapacaksınız?’ sorusuna ‘Henüz ne yapacağımı bilmiyorum, henüz düşünmedim.’ Yanıtını verdi. Gençlerin geleceğe dair hedefler koymasının önündeki engeller kalkmadan bu üniversite ile yürümek pek akıl karı gibi durmuyor sanki ne dersiniz?
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ (2010)
Eğitimdeki Sloganı: Türkiye’nin sosyal geleceği
2 fakülte, 1 enstitü, 1667 öğrencisi var. %100, 50, 25 oranlarında bursları var. Ülkede son dönemde yaşadıklarımızı göz önünde bulundurursak ‘sosyal’ ve ‘gelecek’ kelimelerinin oluşturduğu tamlama çok da iyi şeyler çağrıştırmıyor. Hem tabi binlerce lira ile gelecek sosyallikten hayır çıkmayacağını bildiğimiz gibi geleceği de parayla kazanmak fikri ancak diploma satmak için kullanılabilirdi.
ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ (2011)
Eğitimdeki Sloganı: Kalite, özgürlük ve huzur
5 fakültesi, 1454 öğrencisi, 132 akademik personeli bulunuyor. %100, 75, 50 ve 25 oranlarında burs veriyor. Üniversitenin vaat ettiği huzur 22.000 ile 27.000 TL arasında değişiyor. Üniversite denince akla ilk gelen ‘özgürlük’ kelimesini sloganda kullanmak akıllıca bir seçim olsa da üniversitelerde özgürlük kelimesi anlamını yitirdiği için bu slogan pek tutacağa benzemiyor.
İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ (2010)
Eğitimdeki Sloganı: İZÜ, iyi bir eğitim sözü!
Ücretleri 27.000 lira civarında seyreden bu üniversitenin sloganını bir reklam panosunda gördükten sonra unutmak mümkün olmuyor. İZÜ iyi bir gelecek sözü, İZÜ başarıya burs sözü gibi türeyebilen sloganlarıyla sürekli öğrencisine söz veren üniversite sözlerini tutabiliyor mu? Tartışılır. Üniversiteye en sık sorulan soruların büyük kısmının burslarla ilgili olduğunu görünce verilen sözlerle ilgili değişik senaryoların kafanızda canlanması çok normal. Sakin kalın ve listeyi okumaya devam edin.
İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ (2007)
Eğitimdeki Sloganı: Eğitimin Genç Dünyalara Açılan Çağdaş Kapısı
5 Fakülte, 1 MYO, 3 Yüksekokul, 2 Enstitü, 15584 öğrencisi, 397 akademik personeli bulunuyor. %100, 50 ve 25 oranlarında burs veriliyor. Tabi ‘kaç para bir kapıyı açmak’ diye de düşünebilirsiniz.
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ (1994)
Eğitimdeki Sloganı: Burası yapabileceklerimi keşfettiğim yer, burası Bilgi
6 fakülte, 5 yüksekokul, 2 MYO, 4 enstitü, 20000 öğrencisi, 1000 akademik personeli bulunuyor. Ücretleri: 26.000 TL ile 40.000 TL arasında değişiyor. Akademik özgürlüğün kırıntılarının bile kalmadığı üniversitelerde, ders esnasında Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle Prof. Dr. Zeynep Sayın Balıkçıoğlu’nun üniversiteyle ilişiği kesilmişti. Sonrasında birçok akademisyen tepki göstermiş, öğrenciler akademisyenlerinin yanında olduğunu belirten bildiriler yayınlamıştı. Mezuniyet töreni esnasında rektöre sırtını dönen öğrencilerin protestosu sonucu Prof. Dr. Mehmet Durman (eski rektör) istifa etmişti.
İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ (2006)
Eğitimdeki Sloganı: Sağlık alanında proaktif ve hibrit eğitim modeli İstanbul Bilim Üniversitesi’nde…
Ücretleri: KDV dahil 12.420 lira ile 49.680 lira arasında değişiyor. Adı bilim olan bir üniversitenin bilimsel bir başarısının olmaması güldürürken düşündüren cinsten. Zaten bilimsel başarı dediğiniz de nedir ki TÜBİTAK’a göre papaz eriğini imam eriğine çevirmek!
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ (2010)
Eğitimdeki Sloganı: Nişantaşı Üniversitesi ya yaşamı kampüse çeker ya da kampüsü yaşama taşır.
Burs Olanaklarının ‘süper’ olduğuyla övünen üniversite yönetimi sloganıyla da kendini çok güzel ifade etmiş! Zira kaydolurken verdikleri bursları bir anda elininzden çekip alarak kam+püs dışındaki ‘eylem yaşamını’ kampüsün içine çekmekte çok ustalar! Ücretleri 28.000 lira civarında. Bir 28 bin lira da kantin masraflarınızın tutması muhtemel olan bu okulda okumak için epey parayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Kampüs dediğine de çok aldanmamak gerek. Okulun binası daha ziyade bir apartman gibi! Akademik özgürlük ise akla en son gelen yerlerden. Barış için imza atan 6 akademisyenin ‘Akademik faaliyetler dışında üniversitenin imajını bozan faaliyetler nedeniyle’ işine son verilmişti.
OKAN ÜNİVERSİTESİ (1999)
Eğitimdeki Sloganı: İş yaşamına en yakın üniversite
8 fakülte, 2 yüksekokul, 2 MYO, 18000 öğrenci, 542 akademik personeli bulunuyor.
Burs Olanakları: %100, 50 ve 25 oranlarında
Ücretleri 57.250TL+ ‘KDV’ ye kadar çıkabiliyor. Üniversite mezunu işsizlik oranlarının %33lere çıktığını, iş bulan mezunların büyük bir kısmının kendi alanlarında çalışmadıklarını göz önünde bulundurunca Okan Üniversitesi’nin bu sloganı akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Kaldıki neoliberal politikaların odağındaki üniversitelerin birincil amacını da bu sloganda özetleyebiliyoruz; ‘iş yaşamına yakın’
Sloganlarını, reklamlarını her yerde gözümüzün içine sokan vakıf üniversitelerinden birkaç tanesini ele aldığımız bu sayfanın sonuna geldik. Bir sonraki sayıda devlet üniversitelerini ince eleyip sık dokuyacağımız sayfamızda buluşmak üzere.