Yürümeyi sevenlerin oyunu: Pokemon GO!
Faruk Ayyıldız Pokemon Go! oyunuyla ilgili yazdı.
Faruk AYYILDIZ
İstanbul
Çizgi film izlemek kesinlikle kuşak meselesi. Yaşlı, genç, çocuk hepimiz için, “ben de izlemiştim” diye hatırladığımız çizgi film(ler) mutlaka vardır. 90’lı yılların sonunda da milyonlarca –abartı değil- çocuğa temas etmiş iki önemli çizgi film var: Birincisi Captain Tsubasa, ikincisi Pokemon. Türkiye’de nedenini tam olarak bilemesek de “kendini pikachu zannedip pencereden atlayan çocuk” efsanesi nedeniyle gösterimden kaldırıldığını düşündüğümüz Pokemon, 19. sezonunda yoluna devam ediyor. Pokemon’u Türkiye ekranlarından izlediği kadarıyla hatırlayanlar için ileriki sezonlarda yeni kuşak pokemonların ortaya çıktığını, pokemonların da daha Avrupai bir hal aldığını söyleyebiliriz. Bunun nedeni olarak genellikle Pokemon’un Avrupa pazarına açılması gösteriliyor.
İZLEYENLERİN ÇOCUKLUK HAYALİ OYUNLA BULUŞUYOR
Türkiye’den izlenemediği için bittiğini düşündüğümüz Pokemon, son haftalarda gündemimize tekrardan girmeyi başardı: Pokemon GO. The Pokemon Company, Niantic ve Nintendo tarafından geliştirilen Pokemon GO, lokasyon tabanlı bir mobil uygulama/oyun. Çocukluk hayali pokemon yakalamak olanlara çizgi filmde yapılabilen pokemonları yakalama, eğitme, savaştırabilme imkanı sağlıyor. Pokemon GO’nun henüz Türkiye için uygulama marketlerinde yerini almamış olması sizi korkutmasın, oynamanın farklı yolları var. Pokemon oyununu Android ve IOS platformları için farklı yollarla telefonunuza yükleyebiliyorsunuz. Android işletim sistemli cihaz kullananların Pokemon GO APK paketini indirerek, telefonlarına kurmaları gerekmektedir. IOS işletim sistemine sahip kullanıcılar ise apple hesaplarından yeni bir hesap açarak ülke ayarlarını oyunun aktif olduğu ülkelerden birini seçerek oyunu telefonlarına yükleyebilirler.
POKEMON YAKALAYIN!
Oyun kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, bir hesap açıyorsunuz ve oyunda kullanacağınız karakteri oluşturuyorsunuz. Erkek ya da kadın karakterden birisini seçebiliyor, saç rengi hatta kılık kıyafetine kadar ayarlama yapabiliyorsunuz. Oluşturulan profil hesabı daha sonra oyun içerisinde değişmiyor.
Profili oluşturduktan sonra pokemonları görmeye başlıyorsunuz. Başlangıç olarak çizgi filmden de herkesin hatırlayacağı Charmander, Bulbasaur ve Squirtle üçlüsünden birini seçmeniz gerekiyor. Üçlüden istediğinizi yakalamanız için kameranız açılıyor ve poke topunu pokemona nişan alarak fırlatıyorsunuz. Hedefi tutturursanız pokemonu yakalıyorsunuz aksi takdirde tutturana kadar atmaya devam.
DAHA FAZLASI İÇİN
Başlangıç pokemonunun ardından yapmanız gereken, daha fazla pokemon yakalamak! Bunun için sık sık yürümeniz gerekiyor. Oyunun gerçek lokasyonlarda yaşandığını hesaba katarak, yeni pokemon yakalamak ve yeni pokemon türleri bulabilmek için yol kat etmeniz ve mümkün olduğunca farklı lokasyonlara gitmeniz gerekiyor. Ayrıca Pokemon yumurtalarını (eggs) kuluçkaya yatırarak ve Incense kullanarak yeni pokemonlarınız olabilir. Kuluçkaya yatırdığınız yumurtaların içerisinden pokemon çıkabilmesi için kuluçkaya yatırdığınız dakikadan itibaren 2 ya da 5 km yol gitmeniz gerekiyor. Mesafeyi tamamlayınca yumurtalar otomatik olarak çatlıyor ve içerisinden farklı türlerde pokemonlar çıkıyor. Oyun, başlangıçta size iki tane Incense denen eşyadan veriliyor. Bunlara Items kısmından ulaşabilirsiniz. Incense’e tıkladığınız zaman otuz dakika boyunca oluşturduğunuz karakterin etrafında pembe bir toz bulutu oluşuyor ve pokemonlar kendiliğinden geliyor. Ayrıca bulunduğunuz lokasyonun etrafında yer alan pokemonları ekranın sağ alt köşesinde (Nearby özelliği) görebiliyor, buradan faydalanarak pokemonları yakalayabiliyorsunuz. Sağ alt kenarda beliren pokemon figürünün altındaki pati izleri, pokemonun size yakın ya da uzak olduğunu işaret ediyor. Eğer pokemonun altında bir pati işareti varsa pokemon size çok yakın bir noktada demektir. İki pati bulunuyorsa biraz yürümeniz, üç pati bulunuyorsa bu pokemon için yürüyüşünüzü daha da uzatmanız gerekmektedir.
Pokemon oyununda iki farklı pokemon yakalama arayüzü bulunuyor. Bunlardan ilkini yakalarken, telefonunuzun kamerası açılıyor ve pokemon o an bulunduğunuz yerde görünüyor. Gerçeklik hissi yaratan bu durum, telefonun şarjını daha hızlı tüketmek dışında bir işe yaramıyor. Oyunun şarjını hızlı tükettiğini düşündüğünüz zaman bundan uzak durmanız daha faydalı olacaktır. Bu sebeple, pokemon yakalayacağınız sırada ekranın sağ üst köşesinde bulunan AR tuşuna dokunarak animasyon moduna geçiş yapmak en mantıklısı.
BULMAK İSTEDİĞİNİZ POKEMON TÜRÜ VAR MI?
En sevdiğiniz pokemonların oyunda da sizin olmasını isteyebilirsiniz. Oyunu hazırlayanlar bunu da düşünmüş. Mesela, çimen türü pokemonlar ağaçlık, ormanlık, çimenlık alanda daha rahat bulunurken, su pokemonları deniz, göl kenarında daha fazla çıkıyor. Bunu bizzat test ettim: Samatya sahiline yakın evimin civarında sayısız su pokemonu yakalayabiliyorum. Pokedex’inizde bulunan bir pokemonun diğerlerinin tersine renkli bir şekilde gözükeceğini de hatırlatayım. Bunun yanı sıra kayıtlı olmayan pokemonlar ise gri görünmektedir. Yakaladığınız pokemonlarla da sık sık karşılaşacaksınız.
ÖNEMLİ DURAKLAR: POKETOP
Oyunun acemileri için temel problemlerden biri, poke toplarının bitmesi. Pokemon yakalamak için bol keseden kullanılan poke topları çabucak biterken imdadınıza PokeStop’lar yetişiyor. Bulunduğunuz konumda önemli noktaların üzerinde kurulu mavi alan/istasyonlara yaklaştığınız zaman poke ball, poison, great ball, revive, egg ve razz berry toplayabiliyorsunuz. Bu durakları belirli zaman aralıklarıyla tekrar ziyaret edebilirsiniz.
EVRİM
Çizgi filmde olduğu gibi oyunda da pokemon evrimi en merak edilen konulardan. Oyunda pokemonun evrim geçirmesi için belirli sayıda şeker (Candies) gerekiyor. Candy toplamak içinse aynı türden pokemon yakalamanız ve profesöre transfer etmeniz gerekiyor. O yüzden “Elimde var, aynısını yakalamayayım” diye düşünmeyin. Her yakaladığınızda pokemondan level atlamak için puan kazandığınız gibi, candy puanları da alırsınız. Profesöre transferde de +1 candy kazanırsınız. Daha basit, güçsüz pokemonlar için makul sayıda candy puanı yeterli olsa da mesela Magikarp’ın en güçlü pokemonlardan biri olan Gyarados’a dönüşebilmesi için hayli yüksek candy puanı gerekiyor. Evrim geçirmesini istemediğiniz ya da yeterli candy puanına ulaşamadığınız pokemonu da “power up” seçeneğiyle güçlendirebiliyorsunuz.
SIKILMADAN, UTANMADAN OYNAYIN
Bir kuşağın en fazla izlediği çizgi filmin oyunu da milyonlarca insan tarafından oynanıyor. Türkiye’de de büyük ilgi gören oyunu oynayanlar için özellikle sosyal medyada “bunu mu oynuyorsunuz”, “kocaman insanlarsınız” tartışmaları yürütülse de kendinizi baskı altında hissetmeyin arkadaşlar. Oyun, özellikle dışarıda zaman geçirenler, yol mesafesi olanlar için daha keyifli oluyor. Yani, utanmayın arkadaşlar, pokemon oynayın.
UFAK İPUÇLARI VE HATIRLATMALAR
* PokeStops noktalarında her eşya toplama başına 50 ile 100 arasında tecrübe puanı kazanırsınız.
* En yüksek tecrübe puanını Pokemon yumurtalarından elde edersiniz.
* İlk defa yakaladığınız Pokemon için: 600-650 arasında tecrübe puanı kazanırsınız.
* Aynı Pokemondan ikinci ve daha fazla yakaladığınızda: 100-150 arasında tecrübe puanı kazanırsınız.
* Pokemon GO’da görevlere dayalı rozet kazanırsınız. 6.5 ve daha fazla km yol yürürseniz size “Travel Badge” rozeti verilir. Pokedex’e 33 ve daha fazla Pokemon kayıt ederseniz “Silver Pokedex Badge” rozetini kazanırsınız.
* “Razz Berries” vahşi Pokemonları yakalamayı kolaylaştırır.
* “Great Balls”, “Ultra Balls” ve “Master Balls” gibi yüksek performanslı Poke topları vahşi Pokemon yakalama yeteneğinizi arttırır.