Naksan’a kayyım atandı işçiler ne yapacak?
Antep’te kayyım atanan Naksan’a bağlı fabrikalarda çalışan işçiler ücret alacaklarından, tazminat haklarına kadar birçok konuda ne olacağını soruyor.
Fatma KESKİNTİMUR
Antep
Antep’te kayyım atanan Naksan’a bağlı fabrikalarda çalışan işçiler tedirgin ve ücret alacaklarından, tazminat haklarına kadar birçok konuda bundan sonra ne olacağını soruyor.
Darbe girişiminin ardından yürütülen operasyonlar kapsamında, geçtiğimiz hafta Antep’te Naksan Holding Yönetim Kurulu üyelerinden Taner, Cahit ve Emre Nakıboğlu gözaltına alınmıştı. Valilikten yapılan açıklamada, yönetim kurulunun diğer üyeleri olan Nakıboğlu ailesinden üç ismin de “Yurt dışına çıkmış olmaları nedeniyle yakalanamadıkları” belirtilmişti. Başkan ve iki yönetim kurulu üyesi gözaltına alınan holding yönetimine kayyım atandı.
Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Naksan Holdinge ait fabrikalarda toplam 7 bin civarında işçi çalışıyor. Sene başında bu fabrikalardan Naksan ve Nakpilsa’da çalışan iki bin civarında işçi ek zam talepleriyle iş bırakma eylemleri yapmıştı. İş bırakma eylemlerine de katılmış olan Nakpilsa işçileriyle yaşanan süreci konuştuk.
İŞÇİLER TEDİRGİN
Nakpilsa işçileri, öncelikle son iş bırakma eylemlerinden bu yana bir düzensizliğin olduğunu söylüyor ve “Verilen sözler hiçbir zaman hayata geçmedi” diyor. Ücret dışında en önemli sorunlarından olan 12 saat zorunlu mesai uygulaması, Naksan’da ve bağlı fabrikalarda devam ediyor. Bir süredir maaşlarında da gecikmeler olduğunu belirten işçiler, “Herkesin alacağı var, en iyi halde olanın ikinci aya döndü alacakları” diyor.
Üç yıldır Nakpilsa’da çalışan bir işçi, fabrikadaki durumu şu sözlerle anlatıyor: “Bir tarafta para alamıyoruz, geçim sıkıntısı iyice zorluyor. Borçlar hep bekliyor. Birçok arkadaşımız şimdiden birkaç ay içe girmiş durumda. Diğer taraftan da, bundan sonra ne olacağı belirsiz ve bu durum hepimizi tedirgin ediyor.”
Önceki gün güvenlik personelinin işten çıkarıldığını anlatan bir diğer işçi de kaygılarını dile getiriyor: “Kayyım atandıktan sonra patronların tüm mallarına el koymuşlar. Ama kimse nasıl olacağını bilmiyor ki. Depodan hammadde çıkışı olmuş, güvenlikçiler suçlandı, ‘Niye izin verdiniz’ diye. Hepsi işten çıkarıldı. Bunları görünce daha da korkuyoruz, sonumuz ne olacak diye.”
‘MUHATAP YOK’
Naksan Holdinge kayyım atanmasının ardından, idari personelden kimsenin içeri alınmadığını belirten bir işçi de kayyım yönetimiyle işleyişin nasıl olacağı konusunda kafalarının karışık olduğunu anlatıyor: “Alacaklarımız ve bundan sonra ne olacağına dair kim bizimle muhatap olacak bilmiyoruz. Biz aynen çalışmaya devam ediyoruz ama sonumuzun ne olacağını da bilmiyoruz. Örneğin herkes, ‘Çıkış alsak tazminatlarımızı alabilir miyiz’ diye soruyor. Kulaktan kulağa dedikodular dışında bir bilgimiz yok. Kayyım, henüz işçileri muhatap alıp bir açıklama yapmadı.”
‘BİZ EKMEĞİMİZİN DERDİNDEYİZ’
Ülkede yaşanan darbe girişimi ve ardından ilan edilen OHAL’i soruyoruz işçilere. Fabrikada da bu konuların gündem olduğunu, genel olarak herkesin darbeye karşı olduğunu fakat asıl merak edilenin bundan sonra kendilerine ne olacağı sorusu olduğunu belirtiyorlar. Konuştuğumuz işçiler, işçilerin birçoğunun sokak eylemlerine katılarak darbeye tepki gösterdiğini anlatıyor. Başpınar OSB’de birçok fabrika patronunun işçilerini özellikle sokağa yönlendirdiğini belirten Nakpilsa işçileri, kendi fabrikalarında ise asıl tartışmanın “Bundan sonra ne olacağı” olduğunu belirtiyor. Darbe girişimini de OHAL ilanını da kendilerine etkileri üzerinden değerlendiren işçiler şu sözlerle özetliyor durumlarını, “Biz ekmeğimizin derdindeyiz. İlle de birine taraf olmak zorunda değiliz.”