Kimyasal hadım tecavüzü engellemez
Avukat Hülya Gülbahar kimyasal hadımın tecavüzü engellemeyeceğini belirterek uygulamanın insanlık dışı olduğunu söyledi.
Elif Ekin SALTIK
Ezgi UNAY
İstanbul
Cinsel saldırı suçlularına, ilaçla tedaviyi de içeren, ‘Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik’ yayımlandı. Avukat Hülya Gülbahar uygulamanın insanlık dışı olduğunu söyledi. Uygulamanın ilerleyen süreçte cerrahi müdahaleyle tamamlanacağına işaret eden Gülbahar, “Sistemi değiştirmedikçe, bu uygulamalarla cinsel saldırılara engel olamazsınız” diye konuştu.
Tecavüz, çocuğa karşı cinsel istismar ve 15 yaşından küçük çocukla cinsel ilişki suçlarından hapis cezasına çarptırılanlara yönelik tartışılan “kimyasal hadım” yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre cinsel suçlardan hüküm giyenlerin, verilecek sağlık raporu doğrultusunda ayakta ya da yatarak, ilaçla ya da ilaçsız cinsel istekleri azaltılacak veya yok edilecek. Gülbahar, yıllardır kamuoyunun bu uygulamanın çıkartılması için hazırlandığını belirtti. Bu girişimin insan bedenine kendi rızası olmadan birtakım kimyasallar enjekte edilerek müdahale edilmesi anlamına geldiğini söyleyen Gülbahar, “İnsanlık dışı bir cezalandırma yöntemi. Uygulama ilk gündeme getirildiği zamanda sadece kimyasal kısırlaştırmadan bahsediliyordu. Şimdi mesele kısırlaştırmaya döndü. Bu iki ayaklıdır, cerrahi müdahaleyi de kimyasal tedaviyi de öngörebilir. Bugün çıkartılan yönetmelik sadece psikoterapi ve kimyasalı içeriyor. Ama biliyoruz ki iktidarın zihnindeki halka cerrahi müdahaleyle tamamlanacak” dedi.
SİSTEM DEĞİŞSİN’
Bu uygulamanın Nazi Almanyası’nda, totaliter rejimlerde, Orta Çağ’da uygulandığını hatırlatan Gülbahar, bugün de neoliberal politikalar, sosyal devletin çöküşü ve küreselleşmenin etkisiyle ‘Cinsel suçluları asmayalım da besleyelim mi?’ denilerek denenmeye çalışılan bir uygulama olduğunu ifade etti. İdam cezası da olsa, hadım cezası da olsa cinsel suçların bu yöntemlerle önlenemeyeceğini dile getiren Gülbahar, bu tür suçların toplumsal yapının ürettiği suçlar olduğunu kaydetti. Hadım uygulamasının hiçbir dünya ülkesinde çözüm olmadığına dikkat çeken Gülhabar şu şekilde devam etti: “Almanya hadımın en fazla uygulandığı ülke olduğu halde artık bunu uygulayabildiği insan sayısı 10 kişi. Birçok ülkede pedofili tanısı konmuş insanlara uygulanır hale gelmiş. Türkiye ise 11 yaşındaki çocukların evlenmesinden bahsedilen bir ülke. Hadım uygulaması değil, sistemin değişmesi lazım”
Uygulamayı sağlık açısından da değerlendiren Gülbahar, “Göğüslerin büyümesinden tutun kansere varana kadar etkileri var. Zaten yan etkiyi hissettiği anda cezadan kurtulmak için tedaviyi seçen bütün hükümlüler programdan vazgeçip ‘Cezamızı yatalım’ diyorlar ” dedi. Bu suçlarla mücadele etmek açısından İstanbul Sözleşmesi’nin taciz ve tecavüz durumunda kadınların ve çocukların kolayca ulaşabileceği tecavüz kriz merkezleri oluşturulmasını öngördüğüne işaret eden Gülbahar, “Türkiye’de bir tane bile yok. Tecavüze uğramasanız da böyle merkezlerin olduğunu bilmeniz, gittiğiniz anda hukuki, tıbbi her türlü desteği alacağınızı bilmeniz kadınları güçlendirir; saldırganları da caydırır” diye konuştu.
DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE ÇÖZÜM OLMADI
Kimyasal yolla hadım ilk olarak ABD’nin California eyaletinde yasallaştı. 1 Ocak 1997’den itibaren yürürlüğe giren yasa 8 eyalette uygulanıyor. ABD dünyada tecavüzün en yoğun yaşandığı ülke. Tecavüze uğrayanların yüzde 10’u erkek. Her 6 kadından biri ve her 33 erkekten biri tecavüze ve tacize uğruyor. Avrupa’da ise tecavüzün ve cinsel saldırıların en yoğun olarak yaşandığı ülkelerinden biri İsveç. Kadınların her yıl dörtte biri tecavüze veya tacize uğruyor. İsveç’te isteğe bağlı olarak hadım cezası uygulanıyor. İngiltere’de de İsveç gibi suçluların isteğine bağlı olarak hadım cezası uygulaması var. İngiltere’de her yıl 85 bin kadın tecavüze uğruyor. Kanada da hadım uygulaması olan ülkelerden biri. Her 3 kadından biri cinsel olarak istismar edildiğini söylüyor.