03 Ağustos 2016 00:52

Orman yangınları için önlem alınmıyor

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ile orman yangınlarını, koruyucu önlemlerin neden alınmadığını konuştuk

Paylaş

Zülal KOÇER
İstanbul

Son zamanlarda özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde çok sayıda yangın meydana geldi. Son 1 ay içerisinde 30’a yakın bölgede yangın yaşanırken, binlerce hektarlık alan da kül oldu. Yangınların yüzde 95’inin sebebinin insan kaynaklı olduğu açıklandı. Peki koruyucu önlemler alınamaz mı, ormanlar daha az tahribatla kurtarılamaz mı? 

‘MÜDÜRLÜK YÜZDE 40 VERİMLE ÇALIŞIYOR’

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Müdürlüğünde rotasyon adı altında sürgünler yapıldığını ve işin ehli olan insanların başka yerlere gönderildiğini ifade ederek, “Yani burada o yöreyi iyi bilen insanlar başka yerlere gönderildi ve bugün kurum insan kaynakları itibariyle yüzde 40 verimle çalışıyor” dedi. 

Yangın esnasında alınması gereken önlemleri de sıralayan Durmuş şöyle konuştu: “Enerji nakil hatları gibi hatların yerin altına indirilmesi gerekir. İnsanların gezdiği ve yangına hassas bölgelerde yangın çıkaracak unsurlar ortadan kaldırılmalı” diye konuştu.  

‘İLK MÜDAHALEYİ YAPACAK KÖYLÜ KALMADI’

Yangının yayılmasının önlenmesinde en büyük etkenin de, ilk müdahaleyi yapacak olan orman köylülerinin, artık ormanda yaşamaması olduğunu anlatan Durmuş, “Orman köylüleri ormanı terk etti, artık köylü kırsalda yaşamıyor. Yangında en önemli olay ilk müdahaledir. Yani yangın çıkarken müdahale edilmezse, ilk önlem alınmazsa yangın büyür. Eskiden mükelleflik diye bir sistem vardı, orman köylüsü destekleniyordu, şimdi ormanda orman köylüsüne iş verilmiyor, müteahhite veriliyor, orman işletmeciliği ticarileşti” diye konuştu. 

ORMAN VASFINDAN ÇIKARILMA TEHLİKESİ

Yanan alanların imara açılması kaygısı yaşadıklarını da ifade eden Durmuş, “Orman Kanunu’nda yanan orman alanlarının bir yıl içerisinde tekrar ağaçlandırılması hükmü yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğünün yanan alan sayısının gerçek ölçüde bildirmiyor, yüzde 10 civarında bildiriyor. Örneğin, Adrasan bölgesinde 970 hektar orman yandı, ancak kayda 150 hektar alan geçti” dedi. Durmuş, “Kayıt altına alınmayan bu yanmış orman alanların ağaçlandırılmadıklarında daha sonra atıl duruma düşerek orman arazisi olmaktan çıkarılabileceği tehlikesi var” dedi. 

Orman Genel Müdürlüğünün 177 yıllık geçmişi olan bir kurum olduğunu, AKP Hükümetine gelene kadar Orman Kanunu’nda yapılan değişiklik sayısının 12, AKP döneminde ise 15 olduğunu söyleyen Durmuş, “Bu 15 değişikliğin tamamı orman arazilerinin amaç dışı kullanımına ve arazilerin orman dışında kullanılmasına yöneliktir” diye konuştu. 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İyi ki doğdunuz

SONRAKİ HABER

İrrasyonel trajedim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa