04 Ağustos 2016 00:44

Polis, IŞİD Emiri Yunus Durmaz'ı ifadesini alıp bırakmış

IŞİD Emiri Yunus Durmaz’ın 2009 yılında el Kaide üyesi olduğu şüphesiyle ifadesinin alındığı, ancak tutuklanmadığı ortaya çıktı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

IŞİD’in Türkiye’deki bombalı saldırılarını organize eden Antep Emiri Yunus Durmaz’ın 2009 yılında el Kaide üyesi olduğu şüphesiyle İstanbul polisine ifade verdiği ortaya çıktı. Durmaz’a polis sorgusunda Antep’deki el Kaide liderleri soruluyor. Bu kişileri tanımadığını ileri süren Durmaz, İran ve Pakistan’da silah değil, “tevhit” eğitimi aldığını anlatıyor. Suruç, Diyarbakır, 10 Ekim Ankara Katliamı ile HDP Mersin ve Adana il binalarına yönelik saldırıları organize ettiği iddia edilen Yunus Durmaz’ın, 10 Mayıs 2016 tarihinde Antep’te bir hücre evine yapılan baskında kendini patlattığı iddia edilmişti. 

İRAN VE PAKİSTAN’A GİTMİŞ

Türkiye’deki katliamların kilit ismi olan Durmaz’ın 2009 yılında Atatürk Havalimanında ifadesinin alındığı ortaya çıktı. Durmaz’ın 3 Mart tarihli ifadesi, 10 Ekim Ankara Tren Garı Katliamı dosyasına da girdi. El Kaide üyesi olduğu şüphesiyle Atatürk Havalimanı Karakolunda ifade veren Durmaz, kendisinin 7 Kasım 2006’da Antep Emniyet Müdürlüğünden aldığı pasaportla İran’a geçtiğini ve burada tevhit dersleri aldığını söylüyor. Buraya ismini bilmediği Türk vatandaşlarının da geldiğini ve eğitim aldığını anlatan Durmaz, “Tebliğ cemaati” mensuplarınca kendilerine tebliğ gelmesi üzerine Pakistan’a gittiğini öne sürüyor. Durmaz’ın anlatımına göre, Abdülkadir isimli bir kişinin daveti üzerine kaçak yollarla Pakistan’a giriş yapıyor. Durmaz’ın iddiasına göre Pakistan’da yapılan yol uygulaması sırasında da kendisi  ve yanındaki 2 kişi yakalanarak sınır dışı ediliyor. El Kaide üyesi olmadığını öne süren Durmaz, sadece İran ve Pakistan’a gittiğini ancak bu ülkelerde siyasi veya askeri bir eğitim almadığını iddia ediyor. Durmaz bu ifadenin ardından serbest bırakılıyor. 

TAKİPTEKİ TELEFONDAN CİHAT ÇAĞRILARI 

Polis, sorgu sırasında Durmaz’a el Kaide’nin Antep sorumlularından Ramazan Gökdere’yi soruyor. Durmaz, Gökdere’yi tanımadığını iddia ediyor. Gökdere 2 Mart 2008 tarihinde İstanbul’un çeşitli ilçelerinde yapılan operasyon kapsamında tutuklanmıştı.  Adıyaman’daki IŞİD Hücresinin Lideri Mustafa Dokumacı’nın telefonlarının da el Kaide soruşturması kapsamında dinlendiği belirlenmişti. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığında başlayıp Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığında devam eden ‘el Kaide’ soruşturması kapsamında Adıyamanlı Mustafa Dokumacı, Mehmet İşbar ve Salih Küçüktaş hakkında 26 Aralık 2014’te dava açılmıştı.
Şehirdeki, “Dokumacılar” adı verilen IŞİD hücresinin kurucusu olan Mustafa Dokumacı’nın telefonları, el Kaide soruşturması kapsamında Eylül 2013’ten itibaren takibe alınmıştı. Bütün dinlemeler boyunca Suriye’de savaştığı anlaşılan Dokumacı’nın konuşma dökümünden, Adıyamanlılara cihat çağrıları yapılan tapeler çıkmıştı. 

 

ÖNCEKİ HABER

75 maddelik torba yasayla vatandaş hortumlanacak

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa