6 Ağustos 2016 09:40

Dr. Demet DİNER
Fazlası da azı da zarar şu tüylerin, öyle değil mi sevgili okur?
Vücudumuzun bir kısmında hiç olmasa ne iyi olur dediğimiz tüylerin, vücudun başka bir bölümünde olmamasını dert edinenimiz çok. Mesela ben bu aralar neredeyse Adile Naşit’inkilerden daha ince hale gelen kaşlarımın derdindeyim. Sadece incelmesi değil üstelik sorun, ara ara çölleşmesi! 
Aynı anda saçlarım da oluk oluk dökülüyor olunca ‘Hımm’ dedim, ‘Bu öyle sıradan bir yaz dökülmesi değil.’
Peki, ne mi yaptım? Öncelikle tiroidlerimi kontrol ettirdim. Evet, saçların ve kaşların bu kadar dökülmesi tiroid yetmezliğine bağlı olabilir. Tiroid yetmezliğinin ilk belirtileri yorgunluk, kabızlık, kilo alımı ve kuru cilttir.
Yetmezlik ileri seviyeye geldiğinde kaş dökülmesi de görülür. Tiroid dışında vitiligo ve eritematozus hastalıkları da kaşların dökülmesine sebep olur. Eğer tiroid kaynaklı ise kaş dökülmeleriniz, hormon tedavisi ile sağlığınız yerine geldiğinde kaş dökülmeleri de durur. Kötü haber ise dökülen kaşların yerine yenisi çıksın diye çok çaba harcamak zorunda kalacağınız. 

İLAÇLAR, STRES, KANSIZLIK... SONUÇ: KAŞSIZLIK! 
* Kaş dökülmesinin sorumlu bazı antidepresanlar da var, eğer antidepresan kullanıyorsanız ve kaşlarınız dökülüyorsa doktorunuzun ilacı değiştirmesi iyi olur. Hazır kafanıza bir sürü şey takmışken ve antidepresan kullanıyorken bir de kaşlarınız için ah vah eder duruma gelmeyin.
* Zaten kaş dökülmesinin tiroidden sonra ikinci büyük nedeni stres. Strese bağlı olarak alopesi areta denilen ve bağışıklık sisteminin zayıflığına da neden olan hastalık saç ve kaslarda dökülme yapar. Bu çok yabancı isimli hastalık bildiğiniz saçkıran hastalığı. Kadınlarda sıklıkla saçlarda değil, kaşlarda döküntüye sebep olur. Ve maalesef doktorunuza başvurarak çoğunlukla kortizon içeren ilaçlardan kullanmak durumunda kalacaksınız. 
* Daha çok kadınlarda görülen kansızlık (anemi) yine saç dökülmesi kadar kaşların da dökülmesine neden olmaktadır.
* Saç ve kıllar da her doku gibi kan ve vitamine ihtiyaç duymaktadır. Vitamin H, B7 vitamini ya da biotin olarak bilinen enzimin eksikliği sonucu saç dökülmesi yanı sıra kaşlarda zayıflama, dökülme görülür.
* Sülfür, vücuttaki tüm kıllar gibi kaş kıllarının da sağlıklı olması için önemlidir. Eksikliği, yine kaşların dökülmesine neden olacaktır.
* Saç derisinde meydana gelen cilt hastalıkları nasıl saç dökülmesine yol açıyorsa göz çevresinde ve kaş bölgesinde oluşan mantar, egzama gibi cilt sorunları da kaş dökülmesine neden olabilir. Harici merhemler ve doktor tavsiyesi ile alınacak ilaçlar ile hastalık tedavi edildikten sonra kaşların görünümü normale dönecektir.

KAŞLARIMI KÜSTÜRMÜŞÜM!
Kaş dökülmesinin önemli nedenleri arasında bilinçsiz kaş alma geliyor. Fazla kaşlardan kurtulayım, şeklim şemalim olsun derken tümden kaşsız da kalabilirsiniz. Bilinçsiz şekilde yapılan kaş alımları ilerleyen süreçte küsmesine neden oluyor. Kaşları tümüyle dökülen kadınların yaşadığı problem yüzde 80 bununla alakalı. Üzgünüm ama kaş küsmesine bağlı sorunun geri dönüşü yok. Bu durumda yapacağınız en mantıklı uygulama kaş ekimi yaptırmak olacaktır. Benim sorunum tiroid değil buymuş. Şimdi siz söyleyin onca yıl kaş aldırmak için döktüğüm paraya mı yanayım, şimdi kaşım olsun diye dökeceğim paraya mı!
İnternette kaş dökülmesine karşı kontür uygulaması önerildiğini gördüm, yani bir nevi dövme. Aman diyeyim yapmayın, çünkü zaten kökü ve yapısı bozulmuş kaşlarınız, enjekte edilen bir nevi kimyasal olan boyalar nedeniyle geri dönülmez biçimde zarar görür. 
Bu kaş aldırma işini icat eden hemcinslerime içinde çeşitli argo sözcükler geçen selamlarımı iletiyor, kadın kısmının saçıyla başıyla, kılıyla tüyüyle her daim mutlu olacağı günler diliyorum. 

KAŞLARI GÜÇLENDİRİN
Dermatologlar kaş güçlendirmek ya da yenisinin çıkmasını sağlamak için hint yağı, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı öneriyor. Ben, sarımsak suyu ve badem yağının da çok faydasını gördüm. Sarımsağı sıkıp suyunu badem yağıyla karıştırarak bir pamuk yardımıyla kaş bölgesine sürün. Aman dikkat, gözünüze değmesin! 

Evrensel'i Takip Et