Hrant Dink cinayeti, eldeki bilgilerle engellenememiş!
Hrant Dink cinayeti davasında konuşan Trabzon İstihbarat Şube Amiri Ercan Demir: Eldeki bilgilerden bu cinayet maalesef engellenemedi.

İLGİLİ HABERLER

Hrant Dink davasına devam edildi

Hrant Dink’in Avukatı Hakan Bakırcıoğlu: Yargılanan sadece Cemaat değil

Dink cinayetinde Albay Ali Öz ve 2 jandarma gözaltına alındı
Cansu PİŞKİN
İstanbul
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 6'sı tutuklu, 27'si kamu görevlisi 37 kişinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam etti. Trabzon İstihbarat Şube amirlerinden Ercan Demir'in çarpraz sorgusuyla devam eden duruşmada Demir, eldeki bilgilerden Dink cinayetinin engellenemediğini belirtti. Demir sorgu sırasında kendisine yöneltilen soruların büyük bir çoğunluğunu da "bilmiyorum" diye cevapladı.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin davanın duruşmasına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklar dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Trabzon istihbarat şube amirlerinden Ercan Demir, dönemin İstahbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile polis memurları Onur Karakaya ve Mehmet Ayhan, tutuklu sanıklar eski istihbarat daire başkanı Ramazan Akyürek ve eski eminyet amiri Ali Fuat Yılmazer, Erhan Tuncel ile SEGBİS ile Yasin Hayal Ogun Samast, Muhittin Zenit katıldı.
DEMİR'İN ÇARPRAZ SORGUSU DEVAM ETTİ
Duruşma, Dink Ailesi'nin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu'nun Trabzon İstihbarat Şube amirlerinden Ercan Demir'e yönelttiği sorularla başladı.
Trabzon'da MC Danold's bombalanmasına ilişkin 3 rapor olduğunu belirterek raporları okuyan Bakırcıoğlu, Demir'e bu raporlara dair bilgisi olup olmadığını sordu. Demir ise bir bilgisi olmadığını söyledi. Bakırcıoğlu'nun bir çok sorusunu Demir, "Bilmiyorum", "Tanımıyorum", "Hatırlamıyorum" diye yanıtladı. Demir, Avukat Bakırcıoğlu'nun "Dink'in 'Türklüğü aşağıladığı' iddiası ile mahkemece cezalandırılması Yasin Hayal için Dink'i öldüreceği noktasında zemin hazırladığını düşündünüz mü? ve "Buna yönelik tedbir aldınız mı?" sorusunu ise, "Biz bu konuda sürekli çalıştık. Ama eldeki bilgilerden bu cinayet maalesef engellenemedi" diye yanıtladı.
Bakırcıoğlu'nun "Trabzon TEM'in Dink'in öldürüleceği noktasında bilgisi var mıydı?" sorusunu Demir, "Ortak çalışmamız yok, bilemiyorum" diye yanıtladı.
Demir'e Dink Ailesi avukatlarından Bahri Belen de soru sordu. Belen, "Dink'in öldürüleceği bu kadar açıkken Erhan Tuncel'in takibine yönelik girişiminiz oldu mu?" sorusuna Demir, "Gerekeni yaptığımıza inaniyorum" yanıtını verdi.
CERRAH'IN AVUKATI: ALLAHTAN SİZİN GİBİ İSTİHBARATÇI DEĞİLİM
Celalettin Cerrah'ın avukatı Demir'e "17 Şubat 2006'da gönderilen yazıdan başka istihbari bilgi belge gönderdiniz mi", "Cinayetten vazgeçildiğini öğrenmenize rağmen İstanbul'a neden bildirmediniz" sorularını yöneltti. Demir ise "Başka bilgi olmadığı için göndermedik. Oradan da konuyla ilgili bir şey sorulmadı geri bildirim olmadı zaten. O nedenle paylaşmadık" diye yanıtladı. Bunun üzerine Cerrah'ın avukatı "Elinizde onca istihbari bilgi var paylaşmanız gerekmez miydi" sorusunu yöneltti. Demir'in bu soruyu "Siz istihbaratçı değilsiniz" şeklinde yanıtlaması üzerine Cerrah'ın avukatının "Allahtan sizin gibi istihbaratçı değilim" demesi salonda gülüşmelere neden oldu.
İstahbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler'in avukatı Necdet Pakdil Demir'e, "Yönetmeliğe göre cinayetle ilgili istihbari bilgi toplama sorumluluğu Trabzon'a aittir. İstanbul'dan konuyla ilgili geri dönüş olmadığını söylüyorsunuz. Neden konuyla ilgili tekrar bir yazı yazmadınız" sorusunu yöneltti. Demir bu soruyu, "İlk kez böyle bir olayla karşılaştım o nedenle yazmadım" diye yanıtladı.
DURUŞMADA OCAK GERGİNLİĞİ
Yasin Hayal'in avukatı Fatma Aygören'in "Hayal'in Alperen Ocakları ile ilgisi nedir" diye sorması üzerine şimdiye dek hiç duruşmaya gelmeyen Engin Dinç'in avukatı Necdet Pakdil, "Muhsin Yazıcıoğlu benim kardeşimin eşidir. Bu soruya itiraz hakkım var" dedi.
Aygören, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal arasındaki hiyerarşiyi çözmek için Demir'e bu soruyu sorduğunu maksadının bir kurumu zan altında bırakmak olmadığını söyledi. Demir ise, ocağa gittiklerine dair bir bilginin olduğunu ancak ocakta yetkileri olup olmadığını bilmediğini söyledi.
TUNCEL: TRABZON EMNİYETİNDE ÖRGÜTSEL BİR FAALİYET İLE YAPILDI BU İŞLER
Duruşmada daha sonra tututsuz sanık Erhan Tuncel konuştu. Dink davasının 9 yıldır devam ettiğini belirten Tuncel, "Erhan bilgi vermedi Dink öldürüldü savı vardı. Benim ilk çalıştığım kişi Muhittin Zenit'tir" dedi. Tuncel sahadaki koordinasyon görevinin Demir de olduğunu belirtti. Tuncel'in "Trabzon Emniyetinde örgütsel bir faaliyet ile yapıldı bu işler" beyanı üzerine mahkeme başkanı Rüzgar, "FETÖ'yü mü kastediyorsun" diye sordu. Tuncel de "Evet" diye yanıtladı.
Demir son olarak, "Dün başka bir örgüt ile ilişkilendirildik. Bugün başka belki de yarın başka örgüt olacak. Yasin Hayal beni kendisini mahkeme yerine koyarak hüküm verdi görevi ihlal ettiğimi söyledi. Ne diyebilirim ki?" dedi.
Daha sonra tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer soru yöneltti.
Yılmazer, kaybolduğu iddia edilen F5 raporlarının kaybolmadığını muhbir ve polis arasındaki her görüşmenin F5 olduğunu belirterek bu belgelerin hiçbir şekilde yok edilemeyeceğini silimeyeceğini söyledi. Yılmazer "Eğer bu belgeler tanzim edildiyse silinemez" dedi. Yılmazer bu anlamda soruşturmanın eksik olduğunu söyledi.
Tuncel'in iddianame ile benzer şeyler söylediğini belirten Yılmazer, "Her istihbaratçı bilir raporlar içerik aynı kalmak koşulu ile uslup olarak değiştirilir. Engin Dinç raporu böyle değiştirmìştir" dedi.
Ahmet Ilhan Güler de söz aldı. Güler Demir ve Yılmazer'in "bozacı ve şıracı" gibi davrandıklarını ve yalan söylediklerini belirtti. İstihbarat Daire Başkanlı'ğının hiçbir istihbarata duyarsız kalamayacağını belirtti.
Mahkeme heyeti duruşmayı perşembe gününe erteledi.
ESKİ ASTSUBAY TUTUKLANDI
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Cinayeti'ne ilişkin yürütülen soruşturmada tutuklama talebiyle dün mahkemeye sevk edilen 5 şüpheliden, eski astsubay Emre Cingöz tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan dönemin jandarma görevlileri olan 5 şüpheli, emniyeteki işlemlerinin ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Soruşturma Savcısı Gökalp Kökçü tarafından ifadesi alınan 5 şüpheli, tutuklama talebiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
4 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
Hakimlik, eski astsubay Emre Cingöz'ün "Terör örgütüne üye olmak" ve "Kasten öldürmeye iştirak" suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik diğer 4 şüpheli hakkında adli kontrol hükümleri uygulayarak serbest bıraktı.
4 JANDARMA GÖREVLİSİ TUTUKLANMIŞ OLDU
Soruşturma kapsamında bugüne kadar dönemin 4 jandarma görevlisi tutuklanmış oldu. Daha önce de Jandarma görevlisi Uzman Çavuş Abdullah Dinç, eski Uzman Jandarma Yusuf Bozca, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz tutuklanmıştı. (DHA)
Evrensel'i Takip Et