TÜMTİS: Darbeyi fırsata çeviriyorlar
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gazi Ulaş’ta yaşananların AKP’nin demokrasi anlayışını yansıttığını belirtti.
Fatma KESKİNTİMUR
Antep
AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Gazi- Ulaş’ta işten çıkarılan 11 TÜMTİS üyesinden dokuzu yeniden işbaşı yaptı. TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gazi Ulaş’ta yaşananların AKP’nin demokrasi anlayışını yansıttığını belirterek, “Darbeyi fırsata çeviriyorlar” dedi.
Gelişmelere ilişkin Kenan Öztürk’le sendikanın Gaziantep Şubesinde görüştük. Öztürk, Gazi-Ulaş’ta 65 civarında sendikalı işçinin, halen geçerli olan Toplu İş Sözleşmesi gereğince sahip oldukları hakların diğerlerine örnek olmasından rahatsız olunduğunu belirtti. Uygulamaların sene başında Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma-İş’e yetki aldırabilmek için yapıldığını ifade eden Öztürk, işten çıkarma, hat değiştirme gibi baskıların yanında, sendikaya üye olan işçilerin ailelerinin, eşlerinin de aranarak “Bu sendikadan istifa etmezlerse işten çıkarılacakları” yönünde tehditlerin yapıldığını da söyledi. Öztürk, “Mevcut kanunlara göre, sendikadan zorla istifa ettirmek suçtur” dedi. Tüm bu uygulamaların AKP’nin demokrasi anlayışını yansıttığını belirten Öztürk şunları söyledi: “Darbeyi fırsata çeviriyorlar. Bu süreçte, kendi kontrollerinde olmayan tüm sendika ve sivil toplum örgütlerini işlevsizleştirmeye dönük bir yönelimleri var. Bu kadar demokrasiden bahsettikleri bu süreçte, işçi sınıfına reva gördükleri demokrasi, zorla sendika değiştirme, ikna olmayanı işten çıkarma, kuralsız ve esnek çalışmayı dayatmadır.” Sendika olarak, üyelerinin tüm hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Öztürk, uluslararası kuruluşlardan da bu yasadışılığa karşı tepkilerin gerekli yerlere iletildiğini söyledi.
‘ŞOFÖRLERİN SABRI TAŞTI’
Görüşünü aldığımız bir TÜMTİS üyesi bir işçi de “Artık şoförlerin sabrı taştı” sözleriyle aynı alanda faaliyet yürüten diğer şirketlerde çalışanların durumunu aktardı: “Diğer şirketlerden çalışanlar, buradaki TÜMTİS üyelerinin nasıl çalıştığını görüyorlar. Bayram ikramiyesinden, çalışma saatlerine kadar her şeyleri sözleşmede belirlenmiş. Dolayısıyla bu 60 işçiye yaptırılamayan her iş diğerlerine dayatılıyor. Onlar da isyanda.”
‘ANLATTIKLARI DEMOKRASİ, ÇALIŞANLARA YOK’
İlk işten çıkarılan ve işbaşı yaptırılmayan işyeri temsilcisi Bülent Özarslan, “Dışarıda anlattıkları o demokrasi, çalışanlara yok” sözleriyle belediye ve şirket yöneticilerinin uygulamalarını anlattı. “Kimse huzurlu değil. Otobüsün üzerinde su içene bile tutanak tutuyorlar. Kullandığımız araçlara gelip ‘safınızı belli edin’ diye tehdit ediyorlar” diyen Özarslan, kendisinin de sendika çalışmalarından dolayı işten çıkarıldığını ifade etti. Özarslan, “Ama kendilerini haklı göstermek için de, yaptığım çalışmaları ‘işçileri tehdit ediyor’ diye niteleyip suç duyurusunda bulunmuşlar” dedi. İçeride “yıldırmaya dönük haksız uygulamaların” devam ettiğini belirten Özarslan, “Üyelerimizi zor hatlara veriyorlar. Çalışma saatlerini değiştiriyorlar. Esnek çalışmaya zorluyorlar. İtiraz edenleri de türlü yollarla tehdit ediyorlar” dedi.