12 Ağustos 2016 00:32

Belediye ve banka yargıyı tanımadı

Danıştay’ın kararına aldırmayan İskenderun Belediyesi ve İş Bankası, 77 hektar büyüklüğündeki kentsel dönüşüm projesi için protokol imzaladı.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Danıştay 14.Dairesi, İskenderun’un 6 mahallesinde yapılmak istenen Kentsel Dönüşüm Planları hakkında 20 Nisan 2016 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Danıştay’ın kararına aldırmayan İskenderun Belediyesi ve İş Bankası, 77 hektar büyüklüğündeki kentsel dönüşüm projesi için protokol imzaladı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde altı mahallenin belli bölgeleri “riskli alan” ilan edilmişti. “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamına alınan mahallelerdeki hak sahipleri kararı yargıya taşımış, yargı süreci sonucunda Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı.

BELEDİYE BAŞKANI: EVRAK EKSİKLİĞİ VAR

Protokol, Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” ilan edilen yerlerde yapılacak binalara, faizi devlet tarafından ödenecek yüzde 4.4 oranındaki kredinin İş Bankası tarafından verilmesini öngörüyor. İskenderun Belediyesi Brifing salonunda imzalanan protokol töreninde konuşan Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Danıştay’ın evrak eksikliği nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini, eksik evrakların tamamlanacağını savundu. Dingil, “Evrak eksikmiş, olabilir. 1/1000 ve 1/5000 imar planlarında eksiklik varmış. Bu bir süreçtir. Hukukun, demokrasinin güzelliği, şeffaflığın özelliğidir. Bu kent, 50 yıl sonra da olsa hak ettiği yere gelecek. Tökezletmek isteyen olabilir, ama kimse buna engel olamaz, kimsenin gücü yetmez. Yolumuza devam ediyoruz. Yavaş da olsa yol alıyoruz” dedi. Dingil, 500 dönüm üzerine iki etap halinde TOKİ’nin yapacağı konut projesinin ilk etabını oluşturacak, bin 355 konuta ilişkin ihaleyi 18 Temmuz’da yapacağını da duyurdu.
Toplantıda İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen’e “Bankanızın, yargının yürütmeyi durdurma kararı verdiği bir konu üzerine imza attığı bir başka protokol örneği var mı?” şeklinde bir soru soruldu. Sezen de “Hukuka aykırı bir şey oluşursa bu protokol yürümez” yanıtını verdi. Sezen, riskli alan ilan edilen bölgelerde 6 milyon 500 bin konutun 20 yılda yıkılıp, yeniden inşa edilmesinin planlandığını, bunun maliyetinin ise 20 milyar lira olduğunu kaydetti.
Konuyla ilgili İş Bankası tarafından da açıklama yapıldı. Protokolün hem hak sahiplerine kentsel dönüşüm kredisi kullandırılmasını hem de konut almak isteyenlere finansman sağlanmasını amaçladığını duyuran İş Bankası, “Proje kapsamında 2.155 konutun yıkılıp yerine 4.257 konut yapılması planlanıyor” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki gazetecilere işkence ve ajanlık teklifi

SONRAKİ HABER

Muhaliflerin alana çıkmasına neden izin verilmiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa