12 Ağustos 2016 03:36

‘Demokrasiden payımıza çöpleri toplamak düştü’

İskenderun Belediyesi taşeron işçileri 'Günlerce ‘demokrasi nöbetleri’ sürdü ama payımıza çöpleri temizlemek düştü' dedi.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

İskenderun Belediyesinde Envitec adlı taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler, 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmiş olmasının sevindirici olduğunu söylerken, diğer taraftan ise hayatlarında bir değişikliğin olmadığını anlatıyor. Günlerce süren ‘demokrasi nöbetlerini’ hatırlatan işçiler “Bu nöbetlerden bizim payımıza kalan çöpleri temizlemek düştü” diyor.

15 Temmuz gecesi kimi evde olduğunu söylüyor, kimi de çalıştığını. Tüm işçiler darbeye karşı olduklarını söylüyor. İşçiler, “Sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız herkesi sokağa çağırdı. Demokrasiye sahip çıkın dedi. Biz de çalışmadığımız zaman mitinglere katıldık. Demokrasiye sahip çıktık. Darbe engellendi iyi de oldu. Ha hayatınızda ne değişti derseniz. Valla hiçbir şey değişmedi. Tabi ki darbe kadar kötü bir şey yok. Şu an ortam iyi. Büyüklerimizden dinliyoruz. Darbe döneminde sokağa çıkılmıyormuş. Sıkıyönetim oluyormuş. Asker her şeyi belirliyormuş. Bunu kimse istemez. Ama demokrasi kazanıldı deniyor ya. Bizim o demokrasiyi gördüğümüz yok” diyor. Bir işçi, “Demokrasi mitinglerinden bizim payımıza geride kalan çöpleri temizlemek düştü” diyor. “Sendikamızda da demokrasi yok” diyor işçiler: “Allah için gelip sözleşme ile ilgili bir açıklama yapmıyor. Anlayacağınız, işçinin yaşamından bir şey değişmiyor. İhtiyaç duyulduğunda işçiyi desteğe çağırıyorlar. Sonra işçiyi düşünen yok. Bize bir kadro bile verilmedi.”

YHK’NİN İNSAFINA KALDILAR

İskenderun, Dörtyol, Payas belediyelerinde temizlik işlerinde çalışan Envitec taşeron firması işçileri 2013 yılının sonunda Hizmet-İş Sendikasına üye olmuşlardı. İşçilerin asgari ücretle çalıştığı belediyede Hizmet-İş 469 işçi adına yetki almıştı. İşçiler ilk toplusözleşeme ile asgari ücretlerinin artacağını ve açlık sınırının üzerinde bir ücret alacaklarını düşünmüşlerdi. Ama ilk sözleşme istedikleri gibi olmadı. Bu süreç içerisinde işçiler birkaç defa iş bıraktılar. En son Hizmet-İş’in örgütlü olduğu taşeron firmada grev oylaması yapıldı. Patron konuştu, evet çıkarsa sonucu ağır olur dedi. İşçiler YHK’nin insafına teslim edildi. YHK’nin belirlediği sözleşmede işçilerin ellerine geçen ücret, 2016 yılında zamlı alınan asgari ücreti geçmiyordu.

Şimdi belediyede ikinci TİS imzalanacak. İşçilerin anlattığına göre sendika ve patron yine işçilerden greve hayır demelerini istedi. Greve gidilirse işçinin zarar göreceği söylendi. İşçiler, kendilerinin Suriyeli işçilerle tehdit edildiklerini söyledi. Yapılan oylamada sadece 55 evet çıktı. Dörtyol ve Payas belediyelerinde çalışan işçilerin grev oylaması sırasında olmadıkları öğrenildi. Envitec işçileri şimdi yine Yüksek Hakem Kurulunun vereceği zammı bekliyor. İşçiler, hem ücretlerine zam hem de ücretlerinin zamanında verilmesini istiyor.

ÖNCEKİ HABER

ARFESAN'da patron kendi OHAL’ini uyguluyor

SONRAKİ HABER

İşçiler olarak sözümüzü söyleyelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa