Varlık Fonu, mühendisi de vuracak
Maden Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası: Varlık Fonu tasarısı yasalaşırsa mühendisler işsiz kalacak, denetim ortadan kalkacak.
Maden Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) ortak yaptığı yazılı açıklamayla Meclis’te görüşülecek, Varlık Fonu tasarısıyla ilgili uyarılarda bulundu. Odalar açıklamalarında, tasarıda kendi uzmanlık alanlarını ilgilendiren maddeler bulunduğunu belirterek, tasarıyla Türkiye’deki mühendislerin işsiz kalacağını, mühendislik hizmetlerinde denetimin ortadan kalkacağını ifade etti.
Maden ve Jeoloji mühendisleri odaları yaptıkları yazılı açıklamayla, Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının” 31. maddesi ile 3213 sayılı Maden Kanunu’na Eklenen “Ek Madde 14” ün kendilerini ilgilendiren maddeler olduğunu duyurdu. Odalar açıklamasında tasarıyla, “Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu” kısaca UMREK adı altında bir komisyon kurulacağını, ancak yetkilendirilmiş tüzel kişi kurumunun Anayasaya aykırı olduğu ifade edildi. Odalar, Anayasa Mahkemesi’ne bu yönde yapılmış olan başvuru olduğunu hatırlatarak, “Başvuru sonucu beklemeksizin, yapılan bu düzenleme hukuk devletinin temel ilkelerine de aykırıdır. Anayasanın 135. ve 130. maddelerine aykırı şekilde Hizmet Yönünden Yerinden Yönetim Kuruluşlarını dışlayan, öngörülen teşkilat yapısını yok eden, üniversitelerce verilen lisans ve lisansüstü eğitimleri ve diplomalarımızı yok sayan bir sistemin kurulmasını öngören tasarı maddesinin kabul edilebilmesi mümkün değildir” diye açıkladı.
KOMİSYONDA KİMLER OLACAK?
Odalar açıklamasında kurulacak komisyonla mühendislerin de mağdur duruma düşürüleceği, komisyonun kimlerden oluşacağı bilinmeyip, tamamının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atanacağını belirtti. Atanacak kişilerin kritik olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bakanlık yetkinliklerinin neler olduğu bilinmeyen komisyon üyeleri tarafından ikinci bir kez yetkilendirilmek istenmesi hem hukuken hem de vicdanen doğru değildir” denildi. Açıklamada mühendislerin madencilik alanında belge ve rapor üretemeyecek duruma düşürüleceği uyarısında bulunuldu.
İŞSİZ MÜHENDİSLER
Odaların açıklamasında, “Yabancı mühendislerin çalışma koşullarına hiçbir kısıt getirilmez iken, kendi mühendislerimizin önemli bir kısmı niteliksiz ve yetersiz olarak sınıflandırılacaktır. Bunun sonucunda mühendis imzası çok az sayıda seçkin mühendise tanınırken, rapor hazırlama ve imza hakkı tanınmayarak yetersiz olarak sıfatlandırılmış nitelikli işgücü ya önemli oranda madencilik sektörünün dışına atılarak işsiz kalacak ya da bu az sayıda seçkin ve yetkin mühendisin hizmetine sunulacaktır” denilerek, Türkiye’deki mühendislerin işsizlikle karşı karşıya bırakıldığına değinildi.
Açıklamada, mühendislik hizmetlerinde kamu denetimi de yok edileceği uyarısında bulunularak, “Yetkin mühendis olarak belgelendirilerek tecrübe ve yetkinliğe sahip olduğu varsayılan kişilerin her yaptığı iş ve hazırladığı her rapor doğru kabul edilerek işin ve hizmetin yerinde denetim ve kontrolü ciddi zafiyete uğrayacaktır. Bu yasa tasarısıyla getirilen düzenlemenin gerçekte uzmanlık ve ileri düzeyde bilgilenmeyi sağlayacak ve kaliteyi arttıracak hiçbir yanı bulunmamakta; tam tersine mühendislik hizmetlerinin daha acımasız koşullarda daha kalitesiz gerçekleştirilmesine yol açacaktır” denildi.
KAPALI KAPILAR ARDINDA HAZIRLANDI
Odaların açıklamasında, meslek odalarının görüşleri alınmaksızın yapılan bir kanunun kabul edilemez olduğunun altını çizerek, “Kapalı kapılar ardında hazırlanan ve bir torba kanun içerisine yedirilerek TBMM` ne sunulan bu düzenleme kabul edilemez niteliktedir” diye dikkat çekti. Açıklamada söz konusu yasanın işsizliği daha çok arttıracağı uyarısında bulunularak şöyle denildi: “2012 yılında çıkarılan Başbakanlık Genelgesi ile cendere içine alınan madencilik sektöründe geçen 4 yıllık süre içerisinde yüzde 35 oranında küçülme yaşayan, düşen emtia fiyatları nedeniyle her gün işletmelerin kapandığı, binlerce mühendis ve işçinin işsiz kaldığı bir dönemde üretim ekonomisine dayalı sektörel çözümler üretmek yerine var olan işsizliği daha da artıracak bu düzenlemenin gündeme taşınması da anlaşılamamaktadır. Bu tasarıya göre; ülkemizde ki mühendislik fakültelerinin maden ve jeoloji mühendisliği bölümlerinde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak 3458 sayılı mühendislik kanunu uyarınca almış oldukları diplomalar ile mühendislik yapmaya hak kazanmış olan mühendislerimiz yetersiz olarak değerlendirilmektedir.” (AnkaraEVRENSEL)