19 Ağustos 2016 12:44

Ölüm orucundaki Filistinli tutsaklara destek

Filistin özgürlüğü için mücadele eden ve 15 yıllık tutsaklığın ardından ölüm orucuna başlayan Bilal El-Kayed için Ankara’da destek açıklaması yapıldı.

Paylaş

Filistin özgürlüğü için mücadele eden ve 15 yıllık tutsaklığın ardından ölüm orucuna başlayan Bilal El-Kayed için Ankara'da destek açıklaması yapıldı. Mülkiyeliler Birliği'nde yapılan açıklamda HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Bilal El-Kayed'le olan dayanışmayı Erdoğan'ın İsraille yaptığı anlaşmanın da bir protestosu olarak görmek gerektiğine vurgu yaptı. 

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Liderlerinden Bilal El-Kayed tutukluluğunun 15. yılında özgürlüğüne kavuşacakken idari tutuklama ile İsrail'de Askalan Cezaevi'nden Ramon Cezaevi'ne nakledildi. 13 Hazian'da nakledilen Bilal El-Kayed hukuksuz uygulama ve Filistinli tutsaklar için 15 Haziran'dan bu yana ölüm orucuna başladı. El-Kayed'e destek ise gün geçtikçe büyüyor. İsrail'de 10 yıldır esir olan FHKC Genel Sekreteri Abdullah Saadet ve Fransa'da 29 yıldır cezaevinde olan Lübnanlı George Abdullah da açlık grevleri ve ölüm orucuyla destek veriyorlar. El-Kayed ve Filistin'li özgürlük savaşçıları için bir destek çağrısı da Ankara'dan geldi. Filistinli azeteci-yazar Hasan Tahravi, gazeteci Bereket Kar, SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Mülkiyeliler Birliği'nde bir araya gelerek Bilal El-Kayed ve diğer Filistinli tutsakların bir an evvel özgürlüğe kavuşmalarını talep ettiler.  

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye'ninİslam sermayesinin ve İsrailli siyonistlerin arasındaki kar ilişkisine bağlı olduğunu ifade etti. Binlerce tutuklunun İsrail cezaevlerinde acı çektiğini belirten Kürkçü, “İnsanlar cezaevlerinden nasıl çıkacaklarına dair hiçbir öngörüye ve ümide sahip olamayacak şekilde hapis yatarlarken, Tayyip Erdoğan kendi iktidar umuduyla bu anlaşmayı yenileyecek” diye konuştu. 

'ONE MİNUTE' BİTTİ

“Tayyip Erdoğan'ın ağzından artık ne Filistin davasını işitiyoruz ne de 'one minute'i. O şimdi bütün dakikalarını kendi sarayını kurtarmaya ayırmış durumda” diyen Kürkçü,  halklara karşı düşmanlık ortaklığı olarak nitelendirdiği anlaşma için Meclis'te reddi için oy kullanacaklarını belirtti. Kürkçü, Bilal El-Kayed'le olan dayanışmanın Erdoğan'ın İsraille yapmak istediği anlaşmanın da bir protestosu olarak görmek gerektiğine vurgu yaptı. Kürkçü, “Türkiye'nin İsrail'le kurduğu yeni ilişkilerin aslında özgürlükle değil halkların esaretiyle ilgili olduğunu biliyoruz. Bu durum Gazze ve Batı Şeria, Gazze ve Ramallah olarak birbirinden ayrılmaya çalışılan Filistin haklarının ve topraklarının arasına bir kama sokmakla ilgili. Bu kama Uluslararası dengelerin değişmesiyle birlikte çalışamaz hale geldi” diye konuştu.

'BOŞ MİDESİYLE SİYONİZMİ YENECEK'

Filistinli gazeteci yazar, Hasan Tahravi ise Bila l El-Kayed'in Filistin özgürlük mücadelesinin izinden gittiğini belirtti. “Bilal 20 yaşında cezaevinde girdi. 15 yıla mahkum oldu. 15 yıl sonra çıkışında yeniden idari tevfikat adı altında tutuklandı” diyen Tahravi, bu tutuklamanın aslında keyfi  bir uygulama olduğunu belirtti. Bilal El-Kayed'in cezaevindeki tüm Filistinliler ve bu keyfi uygulamalara dur demek için  ölüm orucuna başladığını belirten Tahravi, “El-Kayed cezaevinde kaldığı sürece bir kahraman olarak nitelendirildi. Burada küçük bir açıklama yapmış olabiliriz ama enternasyonal bir mesaj verdik” dedi. Tahravi,“Boş midesiyle siyonizmi yeneceğine inanıyoruz. Onların kararlarını boşa çıkartacağına inanıyoruz. İlan ettiği ölüm orucu aslında bütün dünya özgürlükçü güçleriyle bir mesaj ve dayanışmayla beraber, bugünkü İsrail siyonizminin alt edileceğine inanıyoruz” dedi.

ANLAŞMA, FİLİSTİN TOPRAKLARININ İŞGALİ DEMEK

SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, “34 yaşındaki Bilal El-Kayed'in, gizli delillere dayanarak ve somut suçlama ve yargılama olmaksızın hapse atılan 750 Filistinliden ve isgal cezaevlerinde bulunan 7 bin Filistinliden sadece biri olduğuna dikkat çekti. 64 gündür ölüm orucunda olan El-Kayed'in ve diğer Filistinli tutsaklarının yanlarında olduğunu kaydeden Hatimoğulları, “Bütün naralarını, 'oneminute' şovlarını unutan AKP-Saray iktidarı, Mavi Marmara katliamının kanı kurumadan İsrail'le ticari ve siyasi ilişkileri derinleştirme kararı aldı.” dedi. Bu anlaşmaların daha çok Filistin toprağının işgal edilmesine neden olacağını, Ortadoğu halklarının taciz edilmesine neden olacağını belirten Hatimoğulları, “Bizler Türkiyeli enternasyonalist sosyalistler olarak, on yıllardır Ortadoğu'da direniş tohumu eken Filistin haklının özgürlük mücadelesini selamlıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan polis şefinden bir kent muzdarip olmuştu

SONRAKİ HABER

İHH okul müdürlerini eğittiğini doğruladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa