Varlık Fonu'nu protesto eden işçilere polis barikatı
Varlık Fonu ve özelleştirmeleri içeren torba yasayı protesto etmek isteyen Devrimci Sağlık-İş Sendikası üyeleri, polis engeliyle karşılaştı.
DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası üyeleri Varlık Fonu ve bir çok kamu kuruluşunun özelleştirilmesini içeren torba yasanın Meclis’ten geçmesini protesto için Beşiktaş’ta bulunan Başbakanlık ofisi önünde basın açıklaması yapmak istedi.
Polisin engellemesiyle karşılaşan ve oturma eylemine geçen sendika yöneticilerinin önüne polis barikat kurdu ve açıklamanın yapılmasını engellemek istedi. Ancak sendika temsilcilerinin vazgeçmemesi üzerine polis barikatı kaldırdı ve basın açıklaması yapıldı.
‘İşçiye yokluk sermayeye varlık’ yazılı pankart açan sendika temsilciler sık sık ‘AKP elini cebimizden çek’ sloganı attı.
Basın açıklamasını okuyan Dev Sağlık-İş Genel Sekteri Gürsel Kaya, “Varlık Fonu kurulması ve çeşitli yasalarda değişiklik yapılmasını içeren torba yasa teklifi TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bir nevi devletin şirketleşmesi anlamına gelen Varlık Fonu ile sermayeye ölçüsüz, denetimsiz, esnek ve cömert bir teşvik sistemi getirilirken, ülkemizin kaynakları ve işçilerinin birikimleri sermayeye peşkeş çekilmek istenmektedir. Bu yasa ile getirilen teşvik sistemi şeffaf değil, denetime açık değil. Hükümet bu düzenleme ile istediği kamu kaynağını istediği sermayedara teşvik olarak verebilecek. Hükümet istediği yatırımları kurumlar vergisinden ve gümrük vergisinden muaf tutabilecek. Halkın malları yatırımcı şirketlere 49 yıllığına devredilebilecek. Talep edilmesi halinde bedelsiz devir de yapılacak. Hükümetin belirlediği yatırımlarda 10 yıla kadar sigorta prim teşviki sağlanacak. Halen var olan sigorta prim teşvikleri düşünülürse işverenler neredeyse sigorta primi ödemez hale gelecek. Hükümet istediği yatırımların enerji harcamalarının yüzde ellisini on yıl süreyle karşılayacak ve kalifiye çalışan için asgari ücretin 20 katına kadar ücret desteği söz konusu olacak” dedi.
Varlık Fonu’nun en önemli gelirini özelleştirmelerin oluşturacagını belirten Kaya, “Yasa teklifinde özelleştirilmesi istenen TRT, TPAO, Çaykur, Türkiye Taş Kömürü gibi 100’den fazla kamu kurumunun özelleştirilmesinden vazgeçilse de bir çok kamu kurum ve kuruluşunu özelleştirme tehlikesi beklemektedir. Varlık Fonu ile İşsizlik Fonu birikimleri ve çok sınırlı olan İşsizlik Fonu ödemeleri de tehlikededir. İşsizlik Fonu’nun 2015 geliri 18.2 milyar lira iken, gideri 6.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Ancak bunun sadece 2.1 milyar lirası işsizlik sigortası olarak işsizlere ödendi. Haziran 2016 itibari ile işçilerin eğitimi ve işsizlik sigortası ödemesi yapılması gereken ancak işçi için harcanmayan 97.5 milyarlık bir kaynak Varlık Fonu ile sermayeye yatırım teşvikinde kullanılacaktır” şeklinde konuştu.
Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemiyle de emeklilik hakkının piyasaya açıldığını ifade eden Kaya, "Hükümet bu yasa ile cebimizde kalan son üç kuruşu da sermayeye peşkeş çekmek için can atmaktadır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
{{288037}}