21 Ağustos 2016 16:35

Hande Kader cinayeti kınandı: 'Herkes için adalet'

Trans kadın Hande Kader’in yakılarak öldürülmesi, Taksim Tünel'de yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

Paylaş

İstanbul Zekeriyaköy’de geçtiğimiz hafta yanmış cesedi bulunan trans kadın Hande Kader için yüzlerce kişi Tünel Meydanı’nda "Bir  kişi daha eksilmeyeceğiz" diyerek bir  araya geldi.

12 Ağustos’ta İstanbul Zekeriyaköy’de yanmış cesedi bulunan 23 yaşındaki trans kadın Hande Kader için yüzlerce kadın ve trans Tünel Meydanı’nda bir araya geldi. Tünel meydanından Galatasaray Lisesi'nin önüne yürünmesi planlanan eylem polisin izin vermemesi üzerine Tünel Meydanı'nda gerçekleştirildi.

'TRANSLAR BURADA KATİLLERİ NEREDE'

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen yüzler, sık sık  "Susma haykır, translar vardır", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Translar burada katilleri nerede" "Trans cinayetleri politiktir" sloganları atarak  “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” yazılı bir pankart açtı.

Gökkuşağı bayraklarının taşındığı eylemde çok sayıda çevik kuvvet aracı, TOMA ve çevik kuvvet polisi hazirda bekletildi.

ÇARE BİRLİKTE MÜCADELE VE DAYANIŞMA

Eylemde konuşan HDP İstanbul Vekili Filiz Kerestecioğlu, "Şiddet sarmalı özellikle bu günlerde şiddetin biçimini daha da vahşileştirerek çoğaltıyor. Nasıl Sur'da, Cizre'de,  insanlar yakılarak katledildiyse aynı şekilde trans arkadaşımız Hande Kader de o şekilde yakılarak katledildi." diye konuştu.  Şiddetin yeni biçimlerinin giderek çoğalabileceğine dikkat çeken Kerestecioğlu, çarenin birlikte mücadele ve dayanışma olduğuna işaret etti. Kerestecioğlu konuşmasının devamında anayasal hak eşitliğine vurgu yaptı.

CHP İstanbul Vekili Sezgin Tanrıkulu da, yaptığı konuşmada cinsel kimliklerin anayasal güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. Tanrıkulu, sözlerini “Trans cinayetleri politiktir” diyerek tamamladı.

'ARTIK YETER'

Eylemde ortak açıklamayı İdil Su okudu

Su, “İnsan hakları için mücadele eden bizler her cinayette tekrardan toplanıp ‘Bu son olsun’, ‘Artık yeter’ dedikçe aslında katilin ve bu katliamlara yol açanların kimler olduğunu da biliyoruz. Bir insan canını almanın, bedenini ateşe vermenin bu kadar kolay olduğu bir coğrafyada, trans cinayetlerinin de kadın cinayetleri gibi politik olduğu acı bir biçimde ,atırlatılmaktadır bizlere” dedi.

'BİZLER BU CİNAYETLERİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ İYİ BİLİYORUZ'

Su, "Seks işçisi kadınların şiddet cenderesine sıkıştırıldığı, 'Saygın tutum', 'iyi hal', 'ağır tahrik' gibi erkek dayanışmasının  en güzide örneklerinin mahkeme kararları ile uygulandığı, nefret söylemlerinin muktedirler tarafından ayyuka  çıkarıldığı, temel hak ve özgürlüklere yönelik paramiliter ve cihatçı grupların saldırılarıyla  meşrulaştırılıyor. Bizler tüm yasal düzenleme çağrılarımıza kulak tıkayanlara, muktedirlere, bizi üçüncü sayfalardan, medyanın taraflı haberlerinden tanıyanlar diye seslendiklerimize, bu cinayetlerin ne anlama geldiğini biliyoruz diye haykırmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

'HANDE KADER'İN KATİLİ BULUNANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Trans cinayetlerinin politik olduğu belirten Su, "Hande'nin katilini yakalaması gerekenler bugün dernek avukatımız ve insan hakları savunucusu Eren Keskin'in evini basmakta, Aslı Erdoğan gibi bir edebiyatçıyı cezaevlerine yollamakla meşgul olmaktadır. Gaziantep'te sivil insanları katleden İşid çetelerini yakalaması gerekenler, bugün onur yürüyüşlerini terörize etmekte vahşice katledilen Hande için yapılan yürüyüşe izin vermemekle meşguldürler" dedi. Su, Hande Kader'in katili  bulunana kadar mücadele edeceklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Viranşehir'de zırhlı araca saldırı: 1 polis yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Antep’teki katliam Adana’da lanetlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa