26 Ağustos 2016 13:20

Deraya’da cihatçılar çekiliyor

Suriye Deraya’daki son cihatçıların da silahlarını bırakıp bölgeden ayrılmayı kabul etmesiyle hükümetin kontrolü tamamen ele geçirdiği iddia edildi.

Paylaş

Suriye’de hükümet karşıtı gösterilerin başladığı ilk kentlerden biri olan Deraya’daki son cihatçıların da silahlarını bırakıp bölgeden ayrılmayı kabul etmesiyle hükümete bağlı birliklerin kentin kontrolü tamamen ele geçirmeye hazırlandığı iddia edildi. Yerel yönetim konseyinin bir üyesi, Guardian gazetesinde kentten tahliyelerin cuma günü başlayacağını söyledi.

Konsey üyesi “Siviller daha çok rejim kontrolündeki bölgelere gitmeye zorlanıyor. Savaşçıların ailelerinin de onlarla gidebileceği söylendi ancak henüz hiçbir şey teyit edilemedi.” diye konuştu.

Özgür Suriye Ordusu’nun danışmanlarından Osama Ebu Zayid de Deraya’dan ayrılan silahlı cihatçıların, diğer cihatçı gruplara katılacağını söyledi.

Hükümet kuşatması ve bombardımanı altındaki Deraya’da gıda ve su sıkıntısı yaşanıyordu.

Dört yılın ardından kentte kuşatma altında kalan sivillere ilk defa haziran ayında yardım ulaştırıldı. Dört yıl süren kuşatmada sivillere yalnızca geçen haziran ayında yardım götürülebildi.

Suriye resmi medyasının aktardığına göre, taraflar arasında varılan anlaşma uyarınca 700 silahlı cihatçı, cihatçıların kontrolündeki İdlib’e gidecek, 4 bine yakın sivil de hükümetin sığınaklarına yerleştirilecek. 

Uzmanlar, cihatçıların Deraya’dan çekilmesinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için bir kazanım olduğunu söylüyor. Diğer yandan İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, “Hükümete bağlı birliklerin Halep yakınlarına düzenlediği saldırıda 11’i çocuk 15 kişinin öldüğünü” duyurdu.


SURİYE ORDUSU HASEKE'DE TAARRUZA GEÇTİ 

Suriye ordusu Haseke’nin güneyinde yer alan PYD’nin kontrolündeki el Naşva Mahallesi’nde taarruza geçti. Ordu birlikleri, kentin en önemli yolunda kontrol sağlamak için Haseke’nin merkezindeki otobüs durağını geri almak için de bir operasyon yürütüyor.

Suriye ordusundan bir kaynak Sputnik’e demecinde, birliklerin Haseke’nin merkezinde sadece hafif silahlar kullandığını, el Naşva Mahallesi’ndeyse askerlerin tankların yardımıyla ilerlediğini anlattı. 

ÖNCEKİ HABER

DTK: Cerablus operasyonu bir işgaldir

SONRAKİ HABER

Bilal Kayed serbest kalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa