27 Ağustos 2016 05:59

Meclis Başkanı, Öcalan önergesini iade etti

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın durumuna ilişkin verilen soru önergesini işleme koymayarak iade etti.

Paylaş

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın durumuna ilişkin verilen soru önergesini işleme koymayarak iade etti. Önergenin iade edilmesine "darbe konusunda yapılan değerlendirmeler" gerekçe gösterildi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, HDP Bitlis Milletvekili ve aynı zamanda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın eski avukatlarından olan Mizgin Irgat tarafından İmralı ve Öcalan'a ilişkin verdiği soru önergesini iade etti. Irgat tarafından 22 Temmuz tarihinde verilen önergeyi işleme almayan Meclis Başkanı, önergeyi şu gerekçelerle önergeyi iade etti:

"TBMM İçtüğü'nün 96'ıncı maddesine göre soru; kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksiniz, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile açık ve belli konular hakkında bilgi istemekten ibarettir.

İlgili önergenizin giriş kısmının birinci paragrafında İçtüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığından önergeniz işleme konulmamış ve ekte iade edilmiştir. Söz konusu kısım çıkarıldığı veya İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği taktirde önergeniz işleme konulabilecektir."

Meclis Başkanlığı tarafından önergenin iade edilme gerekçesi olan ve Irgat tarafından Öcalan'ın durumuna ilişkin verilen önergenin ilk parafında şu görüşlere yer verilmişti:

"İnsan haklarını, hukukun üstünlüğünü esas almayan; demokratik ve çoğulcu bir yönetim şekli geliştirmeyen toplumların kaçınılmaz kaderidir darbeler. Darbeler en çok; farklı din, dil, etnik ve sınıfsal yapıdan oluşan, ancak gelişmiş bir demokrasi kültürüne sahip olmayan, toplumu oluşturan tüm kesimlerin karar alma ve denetleme mekanizmalarında yer almasını sağlayan çoğulcu bir yaklaşımın aksine azınlıkları, farklı olanları ötekileştiren, karar alma mekanizmalarında devre dışı bırakan ve hukukun üstünlüğünün olmadığı ya da sözde var olduğu ülkelerde yapılan bir sorun ve demokratik olmayan süreçlerin sonucu ortaya çıkar."

Önergede şu sorulara cevap verilmesi istenmişti:

* Hükümetiniz en son ne zaman İmralı Adasıyla iletişim kurmuştur?

* İmralı adasındaki Sayın Öcalan en son ne zaman sağlık kontrolünden geçmiştir? Geçmişse eğer Sayın Abdullah Öcalan'ın sağlık durumu nasıldır ve kendisinin sağlık hakkında toplumu ne zaman bilgilendirmeyi düşünüyorsunuz?

* 15 Temmuz gecesi yaşanalar esnasında İmralı Adasına doğru askeri bir hareketlilik gözlenmiş midir? Askeri bir hareketlilik olmuşsa ne boyuttadır?

* İmralı Adası halen Adalet Bakanlığı kontrolünde midir?

* İmralı Adasında tutulan diğer hükümlüler halen orada mıdır? Değillerse nereye nakledilmişlerdir ve İmralı Adasında şu anda tutulan hükümlü sayısı kaçtır?

* Bütün ülkede ilan edilen 3 aylık OHAL uygulaması İmralı Adasındaki uygulamalara da yansıyacak mıdır? İmralı Adasına yansıyacaksa mevcut uygulama ve koşullarda ne gibi değişiklikler yapmayı düşünüyorsunuz?

Duruma tepki gösteren Mizgin Irgat, önergenin iade edilmesinin, devletin "yürütme, yasama, yargısıyla" İmralı'ya yönelik "bir sistem uyguladığını" belirterek, "Öcalan ile hangi gerekçelerle görüşme yaptırılmıyorsa, aynı gerekçeyle önerge de iade edilmiştir" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan hakkında 5 Nisan 2015 tarihinden beri haber alınamıyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP'den ihraç edilen belediye başkanı gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Saldırı sonrası gözaltına alınan Tedi işçileri serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa