Kayseri'de işçiler, Suriye'ye müdahaleyi tartışıyor
Kayseri'deki işçilere, Türkiye’nin Cerablus operasyonunu sorduk: Operasyonu destekleyen de var, ‘Ne işimiz var Suriye’de’ diyen de...
Veli ŞAHİN
Kayseri
Türkiye’nin Cerablus operasyonu hakkında konuşmak üzere Kayseri Kılıçaslan Mahallesi’nde bulunan işçi duraklarına gidiyoruz. “Cerablus’a yapılan müdahale hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorumuza “Ne olduğunu bilmiyorum” cevabını alıyoruz. Sorumuzu, “Suriye’ye müdahale” olarak değiştirince, “heh öyle desene” denildikten sonra sohbetimize başlıyoruz. İşçilerin bir kısmı ne olduğunu tam olarak anlamadığını ama operasyonu YPG’ye karşı olduğu için desteklediğini söylüyor. Başka ülkelerin Ortadoğu’ya müdahalesini eleştirip, Türkiye’nin müdahalesini olumlu bulduğunu söyleyen de var, bir iç savaş çıkmasından tedirgin olan da, “Bizim ülkemizde sorunlar bitti de mi başka ülkeye atlıyoruz. Başkası gelip bizim ülkeye müdahale etse kabul eder miyiz” diyen de.
ORTADOĞU NEDEN BÖYLE?
Suriye’nin bölgelerine dair bilgileri olmadığını belirten işçiler, “Askeriyemizin son FETÖ olaylarından kaynaklı morali bozuktu. Tüm dünya TSK dağıldı, zayıfladı diye düşünürken bu müdahale bizi güçlendirdi” cevabını veriyorlar. Suriye’ye yapılan müdahaleyi desteklediğini söyleyen işçilere, “Neden destekliyorsunuz” sorusunu yönelttiğimizde ise, “Geç bile kalındı. Terör sınır hattımızı tutmuş, toprak bütünlüğünü korumak için genişlemek lazım. O topraklar ülkemizin olsa fena mı olur” cevabını alıyoruz. Başka bir işçi ise “Toprak bizim olmayacak ÖSO’ya ait olacak” diye uyarıda bulunuyor. ÖSO’yu bilmediğini söyleyen işçi, “Ben YPG’ye karşı yapılmasını destekliyorum” diyor.
‘HER ÜLKE BURNUNU ORTADOĞU’YA SOKUYOR’
“Ortadoğu’da savaş şart” diyen bir başka işçiye ise neden böyle düşündüğünü soruyoruz. “Ortadoğu çünkü her zaman böyle. Ben küçüklüğümden beridir böyle, değişmedi” cevabını veriyor. Sorumuzu yeniden, “Peki neden Ortadoğu böyle” diye değiştirdiğimizde, “Her ülke burnunu Ortadoğu’ya sokuyor da ondan” cevabını alıyoruz. “Peki, bu durumda Türkiye’nin müdahalesi ne kadar doğru olur” diye sorduğumuzda ise “Biz art niyet taşımıyoruz diğer güçler gibi” cevabını veriyor. Her ülkenin ‘Biz iyi niyetliyiz’ diyerek müdahale ettiğini söylediğimizde ise, “Bilmem arkadaş. O zaman biz de geri kalmayalım” diyor gülerek.
İÇ SAVAŞ TEDİRGİNLİĞİ
“İşçiler neden savaşı desteklesin” diye soruyoruz. “İşçilere bir faydası olmaz. Ama vatandaş olmak desteklemeyi gerektirir” cevabını alıyoruz. Sınır hattında yaşanan bazı gelişmelerin fabrikalarda olumsuz etkiye sahip olduğunu düşünen işçiler, “Şimdi mal gönderiyoruz rahat geçmiyor sınırdan. Yarın bir gün sınır kapansa ne olacak biz işsiz kalacağız” diyor.
Ülkenin Suriye gibi her geçen gün iç savaşa doğru gittiğini belirten bir işçi ise, “Allah korusun biz öyle olmamalıyız. Ülkemiz ne zaman böyle oldu Suriye’den sonra. Sınırı tutmak bu nedenle önemli” diyor. Suriye’ye müdahalenin bu riski arttıracağı yönünde yapılan açıklamalar olduğunu söylediğimizde ise, “Umarım öyle olmaz. Valla bilmiyorum çok karışık, kafamız basmıyor” cevabını veriyor.
‘BAŞKASI BİZE MÜDAHALE ETSE KABUL EDER MİYİZ?’
Müdahaleyi doğru bulmadığını söyleyen bir işçi ise “Yıllardır ülkemizde çatışmalar var. Şimdi başka bir ülke gelip ‘Bu sorunu çözeceğiz’ dese kabul eder miyiz biz. Etmeyiz. Suriye’yi de böyle düşünmek lazım” diyor.
Türkiye’de yaşanan patlamaların Suriye’den sonra arttığını söyleyen bir işçi ise “Numan Kurtulmuş açıklama yaptı; ‘Suriye politikamız yanlış’ dedi. Ben açıklamadan, ‘Müdahale ettik yanlış yaptık’ iması var sandım ama sanırım hatanın müdahale etmemekte olduğunu düşündüler. Bence biz ülkemizin içine bakalım. Ülkede sorun mu bitti de başka ülkelere atlıyoruz” diyor.
BU ÜLKE NEDEN BÖYLE OLDU?
Akşam haberleri izlemekten korktuğunu söyleyen işçi, “Her gün olaylar var. Her gün bir çığlık, kanallar ölüm olunca nasıl da güzel veriyor. Ama inanın psikolojimizi düşünen yok” diyor. Yeşilçam filmlerini özlediklerini ifade ettikten sonra, “Bazen düşünüyorum bu ülke neden böyle oldu. Ama cevabını bulamıyorum. Kafam dağılsın diye film alıp eve gidiyorum” diyor.