01 Eylül 2016 09:48

Bölge'deki avukatlar: Tahir Elçi’nin faili bulunsun

Yeni adli yıl açılışı nedeniyle bölge baroları bir araya gelerek Diyarbakır’da ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Paylaş

Yeni adli yıl açılışı nedeniyle bölge baroları bir araya gelerek Diyarbakır’da ortak bir basın açıklaması düzenledi. Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi anan hukukçular, çatışmaların son bulması ve müzakereyle Kürt sorununun çözülmesi çağrısında bulundu.  

Bölgedeki baroların başkanları, yöneticileri ve çok sayıda avukat Diyarbakır Adliyesi önünde buluştu. Avukatlar, Dört Ayaklı Minare önünde vurularak öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafının bulunduğu ve Türkçe, Kürtçe “Seni unutmayacağız” yazılı pankart açtı. Cübbeleriyle adliye önünden Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmamasını eleştiren avukatlar adına konuşan Bölge Baroları Dönem Sözcüsü ve Muş Barosu Başkanı Feridun Taş, “1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, savaşın, yıkımın, gözyaşının derinleştiği bir dönemde Tahir Elçi’nin eksikliğini derinden hissediyoruz. Barış Elçisi Tahir Elçi’yi anıyor faillerinin bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜN YEGANE YOLU BARIŞTIR’

Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen de ortak basın açıklamasını okudu. Özmen şunları söyledi: “Yine aynı adli yıl döneminde adeta bir ateş çemberine dönmüş olan ülkemizde ve bölgemizde birçok olumsuzluklar ve adaletsizlikler yaşandı. Değerli Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin hunharca bir kurşunla katledilmesinin hemen akabinde bölgemizde ve özellikle de kentimizde aylarca süren çatışmalar oldu. Kentlerimiz yakılıp yıkıldı. Yüz binlerce insanımız evini barkını terk etmek zorunda kaldı. On binlerce insanımız kış soğuğunda sokaklarda yaşadı.Yurttaşlarımız beslenme ,barınma ,sağlık , eğitim ve başta yaşam hakkı olmak üzere birçok temel hak ve özgürlüklerden mahrum bırakıldı. Nice sivil insanımız, çocuklarımız, kadınlarımız öldürüldü. Çatışan taraflardan, hayatlarının baharında yüzlerce, asker, polis veya örgüt üyesi olan gençlerimiz yaşamlarını yitirdi. Bilinmelidir ki Türkiye'nin iç ve dış siyasetindeki en temel açmaz Kürt sorunudur. Bu sorunu aşmanın yegane yollu da barıştır. Demokrasidir. Müzakeredir.  Bu acıların yaşanmaması için şiddette ve çatışmasal ortama derhal son verilmelidir”.

Böyle bir ortamda kutlama yapamadıklarını belirten Özmen, barış ve adalet taleplerini sıraladıklarını belirtti. Açıklamaların ardından avukatlar bir süre burada oturma eylemi yaptı. Bu eylemin ardından da Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan Tahir Elçi’nin kabrine hareket edildi. Burada da bir anma gerçekleştiren avukatlar, Elçi’nin faillenin bulunması ve cezasızlığın önüne geçilmesini istedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuğun, korunduğu kurumda evlendirilmesi kabul edilemez

SONRAKİ HABER

PKK'nin alıkoyduğu askerlerin aileleri 1 Eylül'de seslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa