01 Eylül 2016 09:58

PKK'nin alıkoyduğu askerlerin aileleri 1 Eylül'de seslendi

PKK tarafından aylardır alıkonulan askerlerin aileleri 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle çocuklarının serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

PKK tarafından aylardır alıkonulan askerlerin aileleri 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle çocuklarının serbest bırakılmasını istedi. Hem devlete, hem de PKK’ye seslenerek silahların susması için çağrıda bulunan aileler, “Barışı savunmak bu kadar zor mu” diye sordu.

PKK tarafından çocukları alıkonulan asker ve polis aileleri 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Burada düzenlenen basın toplantısında konuşan aileler çocuklarına kavuşmak istediklerini, silahların susması gerektiğini söylediler. Ailelere CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da destek verdi.

Toplantıda konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesi ile Türkiye’de devam eden savaşın sona vermesi ve barışa giden yolun inşa edilmesi amacıyla bir kez daha barış çağrısı yapmanın gerektiğini söyledi. Bu nedenle alıkonulan asker ve polislerin aileleri ile birlikte bu çağrıyı yaptıklarını belirten Türkdoğan, geçmiş dönemde insan hakları örgütlerinin çabaları sonucu alıkonulan kişilerin tamamının sağ salim teslim alındığını hatırlattı. Öncelikle 24 Temmuz 2015 tarihinde başlayan silahlı çatışmaların ardından farklı tarihlerde alıkonulan asker ve polislerin kimlik bilgilerinin ve görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini vurguladı.

‘DOLMABAHÇE NOKTASINA GERİ DÖNÜLMELİ’

Türkdoğan, “Alıkonulanların serbest bırakılması ile birlikte kalıcı çatışmasızlığın sağlanması bakımından tahkim edilmiş bir ateşkesin zorunlu olduğunu ve böylece bir daha bu tip olayların yaşanmayacağını belirtmek istiyoruz. Türkiye’nin bir an önce 28 Şubat 2015 tarihli deklarasyon sürecine geri dönerek barış ve çözüm sürecini yeniden başlatması gerektiği kanaatindeyiz. Bunun için de öncelikle İmralı Adası’ndaki yüksek güvenlikli hapishanede tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve yasal haklarından yararlandırılması gerekmektedir” dedi.

‘DEVLET YURTTAŞININ CAN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU’

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da aylar önce aynı askerlerin serbest bırakılması için ailelerle bir araya geldiklerini kaydetti. Devletin yurttaşlarının can güvenliğinden sorumlu olduğunu belirten Sarıhan, devlete hizmet verirken alıkonulan askerlerin geri getirilmesi için devletin üstüne düşen görevi yerine getirmediğini dile getirdi. Alıkoyanların da iade için bir girişimde bulunmadığını belirten Sarıhan, yeni yaşamların kaybolmaması ve ülkede kardeşlik içinde yaşanması içinde adım atılması gerektiğini vurguladı.

'BİZ İNANMAK İSTİYORUZ'

İlk olarak söz alan Astsubay Semih Özbey'in babası Gürsel Özbey, “Bütün siyasi partilerle görüştük. 'Ülkemize barış getirin. Lütfen şu çocukları getirin' dedik. 340 gündür bu sıkıntıyı çekiyoruz. Bugün 1 Eylül Barış Günü vesilesiyle artık ülkeye barış gelsin. Oğlumdan 8 aydır haber alamıyorum. Biz devleti arkamızda hissetmek istiyoruz” dedi.                      

Er Müslüm Altıntaş'ın babası Şevket Altıntaş da, devlet ve PKK'ye seslenerek alıkonulan askerlerin serbest bırakılmasını istedi. PKK'nin iyi niyet göstergesi olarak 8-9 aydır alıkoyduğu askerleri serbest bırakmasını talep eden Altıntaş, “Bu kadar zor mu ya barışı savunmak? Bu kadar insan öldü yazık. 8-9 ay önce HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 'Bir hafta savaşa ara versinler biz çocukları alıp gelelim' demişti. Başbakan Davutoğlu da onlara inanmadığını söylemişti. Ama biz inanmak istiyoruz” diye konuştu.

DEVLET NEDEN ALMIYOR, İLLA ŞEHİT Mİ OLSUNLAR?             

Anne Songül  Altıntaş da “Biz onlara karşı görevimizi yerine getirdik askere gönderdik onlar neden görevlerini yerine getirmiyor. İlla ölsünler de ne güzel şehit mi demek istiyorlar” diye sordu. İki taraf arasında kaldıklarını ifade eden Altıntaş, çocuğunun serbest bırakılmasını istedi. Er Süleyman Sungur'un annesi Şirin Sungur da oğlunun fotoğrafını taşıdı ve Kürtçe konuşarak “Hepimiz kardeşiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bölge'deki avukatlar: Tahir Elçi’nin faili bulunsun

SONRAKİ HABER

Cumartesi günü Ankara'da 'barış' denilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa