SINIRLARIN ÖTESİNDE
Regl olurken havuza nasıl girdi, hiç kan görmedik!
Lili CAN
Regl olurken havuza nasıl girdi, hiç kan görmedik!
Rio Olimpiyatları ile ilgili yazıda yüzücü Fu Yuanhui’dan bahsetmiştik. Takımının, kadınlar 4x100 metre karışık bayrak yüzme yarışmasında dördüncü gelmesinin ardından Fu’nun mutsuz bir şekilde karnını tuttuğunu gören spiker, mikrofonu uzattı. Fu, “Bugün çok iyi yüzemedim. Takımımı hayal kırıklığına uğrattım. Aslında bu iyi yüzmememe bir bahane olamaz ama dün regl olmaya başladım ve çok yorgun hissediyorum” dedi. Hem kadınsı hormonlarımız olsun hem de hiç regl olmuyor, regl ağrısı çekmiyor gibi davranalım istenen bir yarışmada Fu’nun reglden bahsetmesi başta Çin olmak üzere tüm ülkelerin dikkatini çekti tabi. Sosyal medyada kadınlar Fu’ya teşekkür etti.
Fakat Çin’de farklı bir tartışma başladı bu konuşma üzerine; “Regl olurken havuza nasıl girdi, hiç kan görmedik!” Kadınların sadece yüzde 2’sinin tampon kullandığı Çin’de Fu’nun bu çıkışı tabuları yıkmaya başladı. Hijyenik olmadığı, genç kızların gelişimine zararlı olduğu ve kızlık zarına zarar vereceği gibi bazı yanlış düşünceler yüzünden bu kadar az kullanılıyor tampon.
Bu ay aynı tartışma Gürcistan’da da yaşandı. Başkent Tiflis’te bir spor kulübü havuzunun panosuna “Sevgili kadınlar, regl iken havuza girmeyin” yazısı asılınca Sophie Tabatadze isimli bir kadın bunu Facebook’ta paylaşarak kulübün cinsiyetçi ve ayrımcı davrandığına dikkat çekti. “Eğer her ay 5-6 gün havuza giremeyeceksek, erkeklerden daha az ödeyeceğiz herhalde” mesajının üzerine söz konusu kulüp, cinsiyetçi olmadıklarını ama havuzun “kirlendiğini” ve temizlemekle uğraştıklarını iddia etti.
Regl kirlilik mi değil mi, regl olurken havuza girilir mi, hiç kan gelir mi sorularına cevabı İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) regl olmaya başlayan gençler için hazırladığı sağlık kitinde buluyoruz. Sağlıkçılar regl olurken egzersiz yapılabileceğini, havuza da tampon kullanılarak girilebileceğini söylüyor. Yani kadınlar, regl iken yüzmek güvenli ve gerekli uygulama yapıldığı takdirde hijyenik olduğu gibi utanılacak bir şey de değildir.
BURKİNİ YASAK ‘KADININ KÖLELİĞİ’ BAKİ
Bu ayın en çok tartışılan konusu galiba Fransa’daki burkini yasağı oldu. Bazı Müslüman kadınların denizde bikini yerine burkini giymeleri, “Fransa’nın değerlerine ters düştüğü ve ‘kadının köleliği’nin bir simgesi olduğu” gerekçeleriyle yasaklandı. Terör saldırılarının artmasına dayanıyor bu yasak. İnsan hakları ve kadın örgütleri bunun ayrımcılık olduğunu söylüyor. Yasağın hemen ardından Nice’deki bir sahilde polislerin bir kadının başına geçerek zorla soyunmasını istemeleri akla 1925’te bir kadının mayo boyunu ölçen güvenlik görevlisini getirdi. Bu anlamda değişen bir şey yok; kadınlara hala ne giymesi ne giymemesi gerektiği dayatılıyor. Bahsedilen o ‘kadının köleliği’ ise baki.
#NiUnaMenos: #Birimiz Daha Eksilmesin
13 Ağustos’ta Peru’da binlerce kadın sokakları doldurdu. Eylemin nedeni tanıdık: kadın cinayetleri ve hukukun bu konuda yetersizliği. Bu eylemin şimdiye kadar Peru’da yapılan en büyük eylem olduğu söyleniyor.
Rakamlar kötü. Kadınların yaklaşık yüzde 33’ü eşleri, sevgilileri tarafından şiddete uğruyor. Her ay 10 kadının öldürüldüğü bir gerçek. 2009’dan 2015 yılına kadar 700’den fazla kadın erkek şiddetiyle hayatını kaybederken, 2012’den 2015’e kadar sadece ve sadece 84 kişiye ceza verildi!
Cindy Arlette Contreras Bautista isimli bir kadın geçtiğimiz sene Adriano Pozo Arias adlı bir erkek tarafından bir otelde şiddete uğruyor. Mahkeme cezayı tecil ediyor ve Pozo serbest bırakılıyor. Bunun üzerine bu karara öfkeli binlerce kadın sokağa çıkıyor. Yapılan yürüyüşe Cindy Arlette Contreras Bautista ve şiddet mağduru birçok kadın da katılıyor. Kadınların bu büyük birliği yargı ve politik kurumları harekete geçirmişe benziyor. “Bir kadın daha eksilmesin” diye yapılan bu devasa eylemin, hukukun kadınları görmesi ve caydırıcı cezalar vermesi için bir adım olduğu değerlendirmesi yapılıyor.