Açıklanan paketlere rağmen Diyarbakır neden kalkınamıyor?
Diyarbakır’daki kitle örgütleri ve iş adamlarına Başbakan’ın açıkladığı ‘ekonomi paketi’ni sorduk.
Cumhur DAŞ
Diyarbakır
Başbakan Binali Yıldırım hafta sonu Diyarbakır’da 23 ili kapsayan ‘ekonomi paketini’ açıkladı. Pakette devletin bölgeye vaatlerinin yanı sıra yatırım yapacak patronlara yeni teşvikler sunuluyor. Pakette 23 ilde yatırım yapacaklar için bedava arsa yatırımından kamu alım garantisi ve makine alımında sıfır faize kadar pek çok madde yer alıyor. Yaşanan sürece ilişkin de Diyarbakır’da mesajlarını veren Yıldırım, en büyük beklenti diyebileceğimiz Kürt sorununa dair ise ‘çözüm mözüm yok’ sözünü tekrarladı. Bu tabloda açıklanan ekonomi paketinin daha önce defalarca kez uygulanan paketlerin akıbetini yaşayacağı ve hayatta bir karşılığı olmayacağı dile getiriliyor.
‘BÜYÜK BİR BEKLENTİM YOK’
Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, kişisel olarak paketten büyük bir beklentisi olmadığını ifade etti. Hükümet yetkilileriyle daha önce yaptıkları görüşmelerde bölgedeki ekonomik sıkıntıları dile getirdiklerini kaydeden Bedirhanoğlu, “Başbakanın ifade ettiği şeyler bizlerin taleplerin hepsini karşılamıyor. Ama kısmen karşıladığını da ifade edelim. Aslında Başbakanın açıkladığı kararlar fena kararlar değil. Fakat bu olaylar sürdüğü sürece buraya ne kadar yatırımcı gelir o gerçekten şüpheli. Dolayısıyla bu haliyle sadece bölgedeki yatırımcılar yatırım yapabilir. İşin doğrusu kişisel olarak büyük bir beklentim yok” dedi.
Hükümetin ortaya koyduğu beklentinin gerçekleşmesine ihtimal vermediğini ifade eden Bedirhanoğlu, “Umarım gerçekleşir. Ancak çatışmalardan kaygı duyuyorum. Bu süreç var oldukça dışarıdan yatırımcı çekemiyoruz. Başbakan ile birebir görüşme şansımız olmadı. Bizim daha önce kamuoyuyla paylaştığımız düşüncelerimiz var. Örgüte bir an önce silahları susturması ve hükümete de diyalog kapılarını aralayıcı bir zemin yaratma konusunda çağrımız vardı. Yine aynı nokta da olduğumuzu ifade edebilirim” dedi.
‘SORUN KİMLİK SORUNUDUR’
Petol-İş Batman Şube Başkanı Şeyhmus Kaygusuz da ekonomik paketle bölgede yaşanan sorunların çözülemeyeceğini vurguluyor. Başbakanın konuşmasından çözümsüzlüğün kırk yıl daha süreceğinin anlaşıldığını söyleyen Kaygusuz, “On binlerce canın hayatını kaybettiği Kürt sorununun halen ekonomik konularla çözülebileceğini iddia etmek bize göre bilime ve gerçekliğe aykırıdır. Kürt sorununun çıkış noktası ekonomik değildir, kimliktir. Dolayısıyla ekonomik paketlerden önce demokrasinin kurumsallaştırılması, Kürt halkının varlığının anayasal güvenceye alınması gerekmektedir. Tüm bunlar bir yana ‘çözüm mözüm yok’ gibi cümleler Başbakanın bahsettiği güven ve huzur ortamında hizmet etmiyor. Bu dilden vazgeçilmelidir. Barış kapısı aralanmalıdır. yoksa bu ülkede ki tüm halklar kaybedecektir. Bölgedeki emekçilerin de tavrı bu yöndedir” dedi.
Emekçilerin yaşam şartlarının giderek ağırlaştığını belirten Kaygusuz, “Barış olmadan ekonomik paketler ne kadar açılırsa açılsın emekçilere de bir dönüşü olmayacaktır. Yani AKP’nin iktidarı süresince emekçiye verilen hiç bir şey yoktur. Tam aksine emekçiler hak kaybına uğruyor. Ekonomik paketten de emekçinin kazanabileceği bir şey yoktur” dedi.
‘ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN TEMELİ’
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Diyarbakır Temsilcisi Barış Yavuz ise hükümetin eski politikalarda ısrar ettiğini belirterek, “Başbakan geldiğinde ekonomik bakış açısı sundu. Sanki burada hiç bir şey yaşanmamış gibi ‘burayı güllük gülistanlık yapacağız’ dedi. Bütün sorunları ekonomiyle çözeceğiz demek bütün sorunları ötelemek, baskılamak anlamı dışında bir anlama gelmemektedir. Hiç bir şey görmemektir. Bu tutum çözümsüzlüğün temelini oluşturmaktadır. Bunlar yıllardır Diyarbakır’a gelinip söylenen şeylerdir. Yeni açıklanmadı bu paket. Peki burası neden kalkınamıyor? O zaman devlet olarak farklı şekilde düşünün” dedi.