CHP: OHAL izleme birimine 3 bini aşkın kişi başvurdu
CHP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından oluşturduğu OHAL uygulamalarını izleme birimine, mağdur sıfatıyla 3 bini aşkın kişi başvuruda bulundu.
CHP’de 9 Eylül Cuma günü toplanacak Parti Meclisi’ne (PM) sunulacak MYK raporunda, partinin Kanun Hükmündeki Kararnameleri ve Uygulamaları İzleme Komisyonunun çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Komisyon Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, olağanüstü hal uygulamalarını izlemek üzere genel merkez nezdinde çeşitli heyetler oluşturulduğunu ifade ederek, heyetlerin, darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturmalarda yaşananları, hataları, hukuka aykırılıkları ve ortaya çıkan mağduriyetleri takip etmek için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
YOĞUN BAŞVURU NEDENİYLE KOMİSYON GENİŞLETİLDİ
Önce bir heyetle başlatılan çalışmanın, yurt çapında soruşturmaların genişletilmesi ve mağduriyet şikayetlerinin artması nedeni ile birden fazla alt izleme merkezleri oluşturularak derinleştirildiğini kaydeden Tezcan, genel merkeze başvuran mağdurlarla görüşme yapılması, iş dünyasının gözlenmesi, akademisyenler hakkında yürütülen soruşturmaların ve eğitim dünyasına ilişkin sorunların çözümü için milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin içinde bulunduğu farklı alt komisyonlar kurulduğunu ifade etti.
İLK SIRADA ASKERLER VAR
Buna göre, izleme merkezine raporun hazırlandığı tarih itibariyle, toplam 3 bin 304 kişi başvuruda bulundu. Yapılan başvuruların meslekler bazındaki dağılımı ise şöyle:
“Asker: 756, Öğretmen: 725, Memur 602, Hakim: 210, Polis: 210, Akademisyen: 178 , Sağlık Çalışanı: 149, Belediye Çalışanı: 129, Savcı: 108, Avukat: 20, Gazeteci: 8, Muhtar: 2, Diğer Meslekler: 153, Kapatılan Kurum: 54.”
‘FİİLİ İSNAT YOK, SAVUNMA ALINMADAN İHRAÇ’
Raporda, gelen şikayetlerdeki temel sorun alanları ise şöyle sıralandı:
* Kapatılan üniversite, özel okul, hastane ve diğer işyerlerinde çalışan öğretmen, doktor ve idari personelden bu yapı ile ilgisi olmayanların yeniden iş bulamaması.
* Kapanan ve kayyım atanan işletmelerin (okul ve hastane gibi) çalışanlarının ve piyasadaki borçlu ve alacaklılarının mali durumu.
* Kapatılan askeri okullarda öğrenim gören öğrencilerin başka okullara aktarılmalarının tamamlanmaması.
* Açığa alma ve görevden ilişik kesmelerde hala hiçbir fiili isnadın yapılmamış olması. Savunma dahi alınmadan ihraç işlemi yapılması. Savunma hakkının ihlal edilmesi.
‘İHBAR MÜESSESESİ KÖTÜYE KULLANILIYOR’
* Açığa almaların kurumlarda fırsata çevrilmiş olması. Amiri ya da iş arkadaşı ile şahsi husumeti olanların bundan faydalanması. İhbar müessesesinin kötüye kullanılması.
* Emniyet, savcı ve yargıçların kendilerini her ihbarda şüpheli hakkında işlem yapmak ve tutuklamak zorunda hissetmesi.
‘TEHDİT EDİLİYORLAR’
* Özel iş yerlerinde çalışanların ‘ya istifa et’ ya da ‘FETÖ nedeni ile işten çıkarırız’ şeklinde tehdit edilmesi.
* Kamuda çalışmasa bile 2010 KPSS’ye girenlerin pasaportlarının iptal edilmesi. Eşi 2010 KPSS’ye giren fakat atanmayan kişilerin dahi pasaportlarının iptal edilmiş olması nedeniyle işini yapamaması.
* Masumiyet karinesinin yerini suçluluk karinesinin almış olması.
‘İŞKENCE İDDİALARI’
* İşkence iddialarının araştırılamıyor olması. Yakalanan veya gözaltına alınan kişilerin insanlık dışı muamelelere maruz kalması.
* Şüphelilerin hukuki yardım taleplerinin karşılık bulamaması, şüphelilerin müdafileri ve aileleri ile yeteri kadar görüştürülmemesi.
* Adli soruşturmada tutuksuz yargılananların ya da kavuşturmaya yer olmadığına dair karar verilenlerin bir an önce idari sorgularının tamamlanması talebi.” (ANKA)