ZMO: Pamuk taban fiyat 2 lira 30 kuruş olmalı
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, TMO'nun taban fiyatını en az 2 lira 30 kuruş olarak açıklaması gerektiğini açıkladı.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Çukurova’da ‘beyaz altın’ olarak bilinen pamuk üreticisinin para kazanabilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) taban fiyatını en az 2 lira 30 kuruş olarak açıklaması gerektiğini açıkladı.
Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Oda Başkanı Semih Karademir, üreticinin piyasa koşullarında mağdur olmaması için Hükümeti, ÇUKOBİRLİK’i desteklemeye çağırdı.
‘ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN UZAKLAŞIYOR’
Türkiye’nin dünyanın önde gelen tekstil ve konfeksiyon ihracatçısı ülkelerden biri haline geldiğini de kaydeden Karademir, pamuğa olan ilginin yeterli olmadığını bunda da tarım politikalarının etkili olduğunu anlattı. Bu yıl pamuk taban fiyatının en az 2 lira 30 kuruş olması gerektiğini vurgulayan Karademir “Yüksek girdi maliyeti düşük ürün fiyatı pamuk çiftçisini pamuk üretimden uzaklaştırmaktadır. 2002’de Türkiye’de pamuk ekim alanları 721 bin hektar iken, günümüzde bu alan 450 bin hektara kadar geriledi. Adana’da milyonlarca dönüm ekimi yapılan pamuğun günümüzde 250- 300 bin dekarlara kadar gerilediğini görmekteyiz. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tarla Bitkileri Komisyonunun yapmış olduğu çalışma sonucunda pamuk üreticisinin yüzünün gülüp bir yıl sonra tekrar pamuk ekimi yapabilmesi için taban fiyatı en az 2 lira 30 kuruş olmalı. 75 kuruş da devlet desteğiyle sağlanınca pamuğun kilo fiyatı 3 lira 5 kuruşa denk gelir. Böylece çiftçi kâr etmiş oluyor. Bu durumda çiftçi gelecek yıl yine pamuk ekebilecek. Aksi takdirde zarar edecek ve pamuk ekmeyecek” diye konuştu.
ÇUKOBİRLİK GÜÇLENDİRİLMELİ
Geçmişte çiftçi girdilerini destekleyen ÇUKOBİRLİK’in işlevsizleştirilmesinin pamuk üreticisini savunmasız bıraktığını söyleyen Karademir, bugün ÇUKOBİRLİK’in sadece ürün aldığına dikkat çekti.
Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak da pamuk üretiminin artması ve çiftçinin mağdur olmaması ÇUKOBİRLİK’in tekrar güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Devletin artık taban fiyatlarına karışmadığını söyleyen Yeşilyaprak, ÇUKOBİRLİK, FİSKOBİRLİK, TARİŞ gibi kooperatiflerin özel bankalara borçlanarak üreticinin ürününü aldığını, ÇUKOBİRLİK’e üye çiftçilerin bu nedenle ayrıldığını söyledi
YÜZDE 0 OLAN İTHALAT YÜZDE 8 OLDU
Türkiye’nin dünya pamuk ihracatındaki payının 1976 yılında yüzde 9.4, 1978’de yüzde 6.2, 1981 yılında yüzde 4.8 iken bugün yüzde 1’in altına düştüğü bilgisini veren Karademir, üretimin ’80’li yıllardan sonra neoliberal politikaların sonucu olarak düşürüldüğünü, o yıllarda yüzde 0 olan dünya pamuk ithalatındaki payın bugün yüzde 8 düzeylerine çıktığını söyledi. 2003 yılında tüketim içerisindeki pamuk ithalat oranı yüzde 37.7 iken 2013’te bu oranın yüzde 49.7’ye kadar çıktığını kaydeden Karademir, “TÜİK’in 2003 ile 2013 yılları ortalamasına göre yıllık 850 bin tonluk üretimimize karşılık 724 bin ton ithalat yapıldığını, 1 milyar 199 milyonluk kaynağın yurt dışına akıtıldığını görmekteyiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)