'Cadı avı'yla ödüllü yazarlar da açığa alındı
Açığa alınan 11 bin 301 öğretmen arasında çok sayıda Kürt yazar ve sanatçı da yer alıyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın 4 Eylül’de Diyarbakır’da “14 bin öğretmeni açığa alacağız” demesinin ardından başlayan süreçte dün açığa alınan 11 bin 301 öğretmen arasında çok sayıda Kürt yazar ve sanatçı da yer alıyor.
Haklarında açılmış herhangi bir disiplin soruşturması ve başlatılmış bir yargı süreci bulunmayan eğitim emekçileri, “Örgüte destek verdikleri” gerekçesiyle, OHAL kapsamında çıkarılan 23 Temmuz tarihli ve 29779 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca açığa alındı.
Şimdiye kadar açığa alınan sanatçı öğretmenler arasında Romancılar Kemal Varol, İlhami Sidar, Şener Özmen, Dilawer Zeraq, öyküleriyle tanınan Murat Özyaşar, Şair Servet Üstün Akbaba ile Lal Laleş ve güncel sanat alanındaki çalışmalarıyla bilinen Cengiz Tekin de bulunuyor.
Kürtçe ve Türkçe edebiyata katkıda bulunan bu isimler hakkında da herhangi bir soruşturma bulunmuyor. Sanatçıların Eğitim Sen’e üye oldukları için açığa alındıkları belirtiliyor.
ÖDÜLLÜ SANATÇILAR
Açığa alınan öğretmenlerden Kemal Varol, “Jar” (2011), “Haw” (2014) ve “Ucunda Ölüm Var” kitaplarının yazarı olarak bilinirken, “Haw” romanı ile Cevdet Kudret Roman Ödülü’ne layık görüldü.
Lal Laleş’in ise “Berbejna rê” (2003), “Deqên Qesas” (2009) ve “Matmayînên Ronyayê, (2011) gibi üç şiir kitabı bulunurken, Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, Küçük İskender, Ahmet Telli gibi yazar ve şairlerin eserlerini de Kürtçeye kazandırdı.
İlhami Sidar, “Sadakat”, “Melekler de Ölür”, “Dağlı”, “Bedirhan-Bir Cudi Söylencesi” gibi kitapların yazarı. İlhami Sidar açığa alındığını sosyal medyadan şöyle duyurdu: “Binlerce eğitimci, sağlıkçı, hukukçu, ekonomist, mühendis yetiştirmenin, 28 yıllık onurlu öğretmenliğin mükafatı!”
Şener Özmen’in ise “Kifayetsiz Kelimeler Müsabakası”, “Spinoza’nın Günlüğü” adında bir romanı bulunuyor. Güncel sanat alanında da eserler veren Şener Özmen, çalışmalarıyla yurt içi ve yurt dışında pek çok sergiye katıldı.
Murat Özyaşar, Varlık, Adam Öykü, Notos Öykü, Kitap-lık, İmge Öyküler, Kül Öykü, Mahsus Mahal ve Yaratım dergilerinde yayımlanan öyküleri ve “Ay Çarpması” “Bîr” gibi kitapları ile tanınıyor. Özyaşar, “Ayna Çarpması” adlı ilk kitabıyla 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü ve 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı. Zaman zaman Evrensel Pazar ekine de yazılar yazan Özyaşar, ilk çocuğu Mavi Lorin’in doğduğu gün açığa alındığını öğrendi.
Dilawer Zeraq Kürtçe öyküler ve romanlar yazarak ünlendi. “Ferhenga Biwejan-Değimler Sözlüğü” adlı çalışmaya da imza atan Zeraq, Leyla Erbil’in öykülerinden bir seçkiyi “Ejdehaye Sê Serî- Üç Başlı Ejderha” adıyla Türkçeden Kürtçeye çevirdi. Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” romanı da baskı aşamasında.
Fotoğraf Sanatçısı Servet Üstün Akbaba, “Yalnızlık Yer Değiştiriyor” adlı şiir kitabıyla tanınıyor.
Sanatsal çalışmalarını güncel sanat alanında yoğunlaştıran Ressam Cengiz Tekin, yurt içi ve yurt dışında pek çok sergiye katıldı.
ARHAVİ VE HOPA’DA 40 ÖĞRETMEN AÇIĞA ALINDI
Öte yandan Artvin'in Arhavi ve Hopa ilçelerinde aralarında haziran üyelerinin de olduğu Eğitim Sen üyesi öğretmenler açığa alındı. (DİHA)