16 Eylül 2016 10:37

‘Artvin yok olmasın’ diye dayanışma çağrısı

Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding tarafıandan işletilmek istenen altın madenciliğine karşı açılan davanın karar duruşması 19 Eylül'de görülecek.

Paylaş

Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding tarafıandan işletilmek istenen altın madenciliğine karşı açılan davanın karar duruşması 19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek. Yeşil Artvin Derneği davaya katılım çağrısı yaparak, “Cerattepe’deki hukuksuzluğa karşı çıkmak, Artvin'in bir şehir olarak yok olmasının önüne geçmek, yaşam alanlarımızı korumak ve en önemlisi de gelecek nesillerimize yaşanabilir bir çevre bırakmak için Rize İdare Mahkemesi'ne bekliyoruz” dedi. 26 yıldır Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine izin vermeyen Cerattepeliler, maden girişimine karşı 751 gerçek ve tüzel kişi ve 61 avukat ile Türkiye’nin en büyük çevre ve yaşam hakkı davasını açmıştı.

BİLİRKİŞİ MADENİ SAVUNMUŞTU

Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe’de işletilmek istenen altın madenciliğine “ÇED olumlu raporunun iptali ve madencilik faaliyetlerinin durdurulması” istemiyle açılan dava kapsamında tüm Artvin’in ve yaşam savunucularının beklediği bilirkişi raporu Haziran ayında yayımlanmıştı. ÇED raporunu olumlu bulan bilirkişi heyeti madenin çevreye zararının az olacağını savunmuştu. Artvin halkı ise raporun ardından “Artvin’in bilirkişisi Artvin halkıdır” diyerek madencilik faaliyetlerine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

YAŞAM ALANLARIMIZI KORUMAK İÇİN KATILIM ÇAĞRISI

Bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmasının ardından dava tarihi 19 Eylül olrak açıklandı. Cerattepe duruşmasına günler kala, Yeşil Artvin Derneği de davaya katılım ve dayanışma çağrısı yaptı. Yeşil Artvin Derneği tarafından yapılan ve “Sayın doğa severler ve sevgili Artvin sevdalıları” diye başlayan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hukuk ve adalet adına inanmak istiyoruz ki; bu defa da yeni bir hukuksal zafer kazanılacaktır. Bu vesile ile sizleri 19 Eylül Pazartesi günü Cerattepe'deki hukuksuzluğa karşı çıkmak, Artvin'in bir şehir olarak yok olmasının önüne geçmek, yaşam alanlarımızı korumak ve en önemlisi de gelecek nesillerimize yaşanabilir bir çevre bırakmak için Rize İdare Mahkemesi'ne bekliyoruz.”

Cerattepe’deki madencilik girişimleri daha önce 2009 ve 2016 yıllarında olmak üzere iki defa mahkemelerce durdurulmuş ve Danıştay tarafından da onaylanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Artvin Cerattepe’deki altın madeni karşıtı mücadelenin 26 yıllık bir geçmişi var. Son olarak Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı açılan davada, Rize İdare Mahkemesi şirketin aldığı “ÇED Olumlu” kararını iptal etmişti. Şirket eski rapor üzerinde küçük değişiklikler yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeniden “ÇED Olumlu” raporu aldı. Bunun üzerine Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ile 61 avukat, bu karara karşı Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Dava süreci devam ederken, şirket Cerattepe’ye iş makineleriyle çıkmak istedi. Ancak Artvinliler nöbet tutarak iş makinelerinin girişine engel oldu. 21 Haziran 2015’te nöbete başlayan Artvin halkı 15 Şubat 2016’da polis ve jandarma saldırısıyla karşılaştı. Günler süren direnişin sonunda dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, içerisinde Yeşil Artvin Derneği yöneticilerinin bulunduğu bir heyetle görüşmek zorunda kalmıştı. Görüşmeden “Mahkeme süreci bitene kadar faaliyetlerin durdurulması” sonucu çıktı. Ancak, bu sırada şirkete Orman Müdürlüğü tarafından yer tahsisi yapıldığı ortaya çıktı. 14 Mart’ta keşfe giden bilirkişi heyetini 3 bin kişi 1,5 kilometre boyunca insan zinciriyle karşılamıştı. Bu sürede yüzlerce Artvinliye madene karşı çıktıkları için soruşturmalar ve davalar açıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okullar açılırken servislere dikkat!

SONRAKİ HABER

Tokat'ta 2 gün boyunca bildiri dağıtmak bile yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa