Sağlıkçıların yarısı en az 1 kez yaralanıyor
Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformunun hazırladığı anket çalışmasına göre tüm sağlık çalışanları risk altında.
Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformunun hazırladığı anket çalışmasına göre tüm sağlık çalışanları risk altında ve her iki sağlık çalışanından biri çalışma hayatı boyunca en az bir kez kesici-delici alet yaralanması ile karşı karşıya kalıyor. Buna sağlıkçıların kendilerine ‘yanlışlıkla’ enjektör batırmasının dahil olduğu da belirtildi.
Anket ile ilgili diğer sonuçlar şöyle:
* Sağlık çalışanlarının yüzde 54’ü (569 kişi) çalışma hayatı boyunca mesleki uygulamalar sırasında yaralanmaya maruz kaldı.
* Sağlık çalışanlarının yüzde 17’si (176 kişi) son 1 yıl içerisinde yaralandı.
* Yaralananların yüzde 20’si (116 kişi) yaralanmaların tamamını bildirdi, yüzde 14’ü (83 kişi) bir kısmını bildirdi.
* Yaralananların yüzde 45’i (257 kişi) yaralanmaların hiçbirini bildirmedi.
* En sık yaralanma nedeninin, enjektoör iğnesi batması olduğu saptandı. Yaralanılan cihazlar sıklık sırasıyla; enjektör iğnesi (115), sütür iğnesi (56), cerrahi alet (23), insülin iğnesi (21), kan alma iğnesi (21), cam (17), periferik kateter (10) ve diğerleri (9).
* Çalışanların yaklaşık yüzde 80’i iş güvenliği ile ilgili eğitim aldı; fakat bildirim (yüzde 10) ve yaralanması sonrası test ve profilaksi (yüzde 20) sıklıklarına bakıldığında daha fazla eğitim, farkındalık ve raporlamaya ihtiyaç duyulduğu gözlendi. Eğitimlerin tek başına yaralanmayı azaltmaya, tedbirlerin alınmasına ve raporlamaya etki etmediği gözlendi. (Ankara/ANKA)