Çocuk işçiliği için araştırma komisyonu talebi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu öncülüğünde TBMM Başkanlığına sunulan önergede çocuk işçiliği konusunda komisyon kurulması istendi.
CHP, çocuk işçiliğinde yaşanan can kayıplarında sorumluluğu olanların belirlenerek gerekli işlemlerin yapılması, fiziksel şiddet ve istismara maruz kalan çocuklara gerekli desteğin verilmesi ve Türkiye’de çocuk işçiliğine son verilmek üzere etkili ve sürekli tedbirlerin acilen alınması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu öncülüğünde TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde çocuk işçiliği konusunu masaya yatırmak üzere komisyon kurulması istendi.
Önergede şu ifadeler yer aldı: “Çocuk işçiliğinin yaygın olarak görüldüğü illerin başında Şanlıurfa’nın geldiği, Hayata Destek İnsani Yardım ve UNICEF’in hazırladığı ‘Bu İş Çocuk İşi Değil’ başlıklı rapora göre, Şanlıurfa’da ailelerin yüzde 15’inde en az 1 çocuk işçinin olduğu ifade edilmiştir. Yine bu rapora göre, 14 yaş ortalamasındaki çocukların büyük bir bölümünün işyerinde fiziksel şiddet ve istismara maruz kaldığına, Şanlıurfa’da okula gitmeyen çocukların yüzde 15’inin günde 12-14 saat çalıştırıldıkları için eğitimden mahrum kaldığına da dikkat çekiliyor. Kız çocuklarından 6-14 yaş arasındakilerin yüzde 75’inin tarım, yüzde 16’sının hizmet ve yüzde 8’inin sanayi sektöründe, 15-17 yaş grubundakilerin ise, sırasıyla yüzde 46, yüzde 33, yüzde 22 olarak tarım, hizmet ve sanayi sektöründe çalıştırılması ve göçmen çocuk işçiliğiyle 2014’te 5, 2015’te 12, 2016’da da 2 Suriyeli çocuk olmak üzere 19 çocuğun ölmesi, Türkiye’de çocuk işçiliğinin acı bilançosunu gözler önüne sermektedir” (Ankara/ANKA)