Kocaeli Üniversitesi Anayasadan ne istiyor?
Tarih boyunca anayasaların çoğu, değişen rejimlerin ihtiyaçları doğrultusunda, değişen rejimleri korumak amacıyla hazırlanmıştır. 1982 anayasası darbe koşullarında hazırlanmış ve halka tek seçenek olarak dayatılmıştır. Darbeden sonra gelen hükümetlerin çoğu bu anayasanın değişmesi gerektiğini söylemiş ve gerçekten bi
Tarih boyunca anayasaların çoğu, değişen rejimlerin ihtiyaçları doğrultusunda, değişen rejimleri korumak amacıyla hazırlanmıştır. 1982 anayasası darbe koşullarında hazırlanmış ve halka tek seçenek olarak dayatılmıştır. Darbeden sonra gelen hükümetlerin çoğu bu anayasanın değişmesi gerektiğini söylemiş ve gerçekten bir çok maddesinde değişiklik yapmışlardır. ANAP döneminde 4 maddede; DYP-SHP döneminde 15 maddede ve Başlangıç Metni’nde; DSP-MHP-ANAP döneminde 37 maddede ve Başlangıç Metni’nde; AKP döneminde ise 27 maddede değişiklik yapıldı. Böylece toplam 177 maddeden ve 16 geçici maddeden oluşan 12 Eylül Anayasası’nın 87 maddesinde değişiklik yapılmış oldu. Ancak yapılan bu değişiklikler anayasanın anti-demokratik özünü değiştirmemiş; yine emperyalist devletlerin dönemsel çıkarları doğrultusunda ya da devletin yönetim organlarında kadrolaşmak amacıyla yapılmıştır. Şu an ki hükümet de mevcut anayasanın darbe anayasası olduğunu ve değişmesi gerektiğini söylemekte. Sivil bir anayasa kuracağını iddia etmekte. Peki oluşturulacak yeni anayasada sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının, öğrencilerin talepleri alındı mı, anayasa çalışmaları için kurulan komisyonlar gerektiği gibi çalıştı mı? Gençliğin anayasada talepleri neler? Biz de bu umudu taşıyan her kesimden gence sorduk. Kocaeli Üniversitesi öğrencileriyle yaptığımız röportajlarla bu soruların cevaplarını ve yeni anayasa çalışmalarını konuştuk.
Yeni anayasadan ne bekliyorsun? Nasıl bir anayasa istiyorsun?
Büşra Eryiğit – Bilgisayar Mühendisliği
Yeni anayasa biraz daha esnek olmalı ,değiştirilebilir olmalı.Bizim şunu bırakmamız lazım ‘bir anayasa yapacağız ondan sonra o bizi sonsuza kadar götürecek,yok böyle bir şey.Biraz daha kanunlara dökülmesi lazım,daha rahat değiştirilmesi lazım.Her şey yasa ile düzenlenmez.Bir şeylerin kanunlara bırakılabilmesi lazım.Ondan ziyade eşitlikçi olması lazım.Mesela birilerinin okula açık girme hakkı varsa ötekilerinde kapalı girme hakkı vardır.Sadece okul için demiyorum.Kamusal alanda da bu insanların çalışabilmesi lazım.Neticede bu insanlar okuyor.Eğer laiklik karşıtı tavırlarının olduğunu düşünüyorsanız okutmamanızda lazım.Sokakta bile gezdirmemeniz lazım.Giripte çalışabilmeleri lazım.Anayasanın kapsayıcı olması gerektiğini düşünüyorum.
Çalıştayla ilgili ne söylemek istersin?
Çalıştayın genel olarak incelenmesi gerekir.Zaten dağıtılacaktır. Ulaşabilirsiniz.
Peki birçok gencin çalıştaydan haberi yokken senin nasıl katılma imkanın oldu, sen haberdar oldun?
Ben AKP gençlik meclisi üyesiyim.İnsan Hakları Hukuk Komisyonu sekreteriyim.Oradan biliyorum. Çalıştaya katılım iyiydi.Belgeler yayımlanır yakında. Zaten basın toplantısı yapmayı düşünüyoruz.
Peki Büşra yeni anayasadan umutlu musun?
Bekliyorum. Bir şeyler olabileceğini düşünüyorum. En azından sivil bir anayasa olacak. Asker zoruyla gelmiş bir anayasa olmayacak. Bu bile benim için önemli bir şeydir. Hiçbir şey değişmemiş olsaydı siviller getirip bu anayasayı yapsalardı ben yine arkasında duracaktım. En azından sivil bir anayasa diyebileceğiz.
Şu an ki kurulacak anayasada talepleriniz nelerdir? Bütün kesimlere ulaşılıyor mu?
Maksut Emre Mülazımoğlu -Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 1.sınıf
1980 anayasasını kimsenin benimsediği söylenemez.Benim anayasam demez. Ben bir öğrenci olarak benim haklarımı savunduğunu veya düzenlediğini ,açıkçası, söyleyemiyorum.Darbe anayasasına insanların nasıl, hangi koşullarda evet dediği ortadaydı zaten.Gelen hükümetlerin hiçbiri elini taşın altına koyup böyle yeni anayasa çalışması yapmadı.2002’den beri var olan AKP hükümeti yeni anayasa çalışmasını ortaya attı.Tabii anayasanın değişmesini isteriz.Kim istemez ki?Darbe anayasasından kurtulmak, daha özgürlükçü bir anayasa bütün partilerin ortak talebi ama insanları ve beni asıl düşündüren şu an ki koşullarda AKP hükümetinin ve yeni anayasa komisyonunun bu işin altından nasıl kalkabileceği sorusudur.Gündem çok karıştırılıyor. Anayasa ufak-tefek haberlerle geçiştiriliyor. Burada bizim hakkımız ve ya sözümüz var mı? Benim ve ya bir sivil toplum örgütünün görüşü alınmadan bir kargaşa ortamında mı anayasa oluşturulacak sorusu aklıma gelen en büyük soru.Şu ana kadar gördüğümüz –bütün açık yürekliliğimle söyleyebilirim- kendi kesiminden görüş aldığıdır. İnternette oluşturulan anasaya sayfasına yazabiliyormuşuz ama ben böyle bir sayfayı inandırıcı bulmadım.Bir üniversite öğrencisi olarak en büyük isteğim diğer öğrencilerle ortak zaten. Ancak bizler görüşlerimizi bildirmedik bildiremiyoruz.
Batuhan Kuşçu - Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi
Şu an için önemli olan nasıl değişeceği. Değişmeyen ilk 3 madde var; onlar ne olacak? başkanlık sistemi ne getirecek? Kürt sorununu çözmeyi düşünüyor mu? Sivil toplum kuruluşları ne kadar dinlendi? Göstermelik birkaç şey oldu sadece. Kağıdın üstüne birçok şey yazıyor ama ne kadar yansıtıyor?
Maksut: Toplumumuzda anayasa kültürü yoktur diyor bir kesim. O zaman anayasayı değiştirmeyelim darbe anayasası ile devam edelim ?! Anayasa için ortak payda da buluşmak gerekir ama siyasi partiler bunu yapamıyor. Ben inanmıyorum herkesin görüşünü yansıtacak bir anayasa olacağına. Oldu bittiye getirilmeye çalışılıyor. Peşini bırakmamak lazım.
Batuhan: Gerekirse Kocaeli Üniversitesi içinde hocaların,öğrencilerin,akademisyenlerin bulunduğu bir komisyon oluşturmak gerekir.
Aslında böyle bir komisyon çalışması var...
Hocaların da bizim de haberimiz yok. Biz Siyaset Bilimi bölümü öğrencisiyiz ama böyle bir çalışmadan haberimiz yok. Hiçbir şekilde bilgilendirilmedik.
Yeni bir anayasa hazırlanırken nasıl oluşturulurken kimlerin görüşleri alınmalı, nasıl hazırlanmalı?
Erhan Buğday - SBKY 1.sınıf: Şu an bu kadar farklılaşan toplumda anayasanın tüm tüzel kişilere hitap etmesi onlarla birlikte oluşturulması gerekir. Ancak referandumdan bu yana anayasa için somut bir adımın atılmaması, durumun zor olduğunu gösteriyor.Anayasanın daha demokratik olması gerekir ancak ülkemizde demokrasi tam anlamıyla gelişmediği için tam anlamıyla gerçekleşir mi bilmiyorum ama gerçekleşmesi tek dileğimiz. Herkes sonuçta güzel şeyin iyi şeyin olmasını ister. Bizim de temennimiz odur. Anayasa bu ülkede yaşayan bütün insanların kim olduğunu, ne olması gerektiğini şekillendiren değildir. Bir güvencedir. Devletin, tüzel kişilerin karşısında güvencesidir. Yaşam karşısında güvencesidir. Herkes evrensel haklara sahip olarak doğar. Bu hakları oluşturup anayasa gibi sözleşmeyle güvence altına almak daha iyi olur.
Bitirirken Kocaeli Üniversitesi öğrencileri anayasa kendi sözlerini söylemek için ilk adımı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ nde, Kültür Sanat ve Sosyal Araştırmalar Kulübünün yaptığı ‘Yeni Bir Anayasa’ paneli ile attı.Yeni anayasayı tartışan, taleplerini, beklentilerini konuşan Kocaeli Üniversitelilerinin sorularını Avukat Kamil Tekin Sürek yanıtladı. KOÜ’ lüler yeni anayasada kendi sözlerinin olması için uğraşacaklarını söylüyor.