Sizden öğretmen olmaz!
Her sene Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerin gündemine gelen formasyon uygulaması bu sene sınırını tam anlamıyla aştı. Sene ortasında YÖK’ten gelen acıklamayla formasyonun kaldırıldığı bilgisi bir çok üniversitede yapılan eylemliliklerle protesto edildi ve nihayetinde bu sene de geri adım atıldı. Ama öğrencilerin aklında bir soru
Her sene Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerin gündemine gelen formasyon uygulaması bu sene sınırını tam anlamıyla aştı. Sene ortasında YÖK’ten gelen acıklamayla formasyonun kaldırıldığı bilgisi bir çok üniversitede yapılan eylemliliklerle protesto edildi ve nihayetinde bu sene de geri adım atıldı. Ama öğrencilerin aklında bir soru işareti var. Acaba ne olacak ? FEF seçerken formasyon alıp sonrasında da öğretmen olurum düşüncesiyle seçildiği açıkken bir anda böyle bir uygulama şok etkisi yarattı. “FEF’lerin amacı bilim adamı yetiştirmek” açıklaması yapılırken acaba üniversiteler gerçekten bilim adamı yetiştirecek eğitimi veriyor mu? sorusunu akıllara getiriyor. Bugün FEF Felsefe bölümü başta olmak üzere bir çok bölümün kapatılması gündemdeyken ve bölümlerde verilen eğitimin ortada olması her şeyi açıkca göstermektedir. Bilimden uzak bilim adamı olacaksak olmayalım. Zaten formasyon alabilmek için 2.50 ortalama şartının olması bir eleme bu elemeyi aşamayanlara, dersanelerde köle gibi çalışma ortamı bekliyor. Formasyonun verilmesi de FEF mezunlarını tam anlamıyla tatmin etmediği ortada. FEF öğrencileri gerçekten bilim adamı yetiştiren bilimin verilmesi, düşüncelerin özgürce tartışılması ve uygulanması yönünde bir eğitimi istiyor. Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin bu uygulama karşısındaki görüşleri şöyle;
Ebru Arslan (Paü Felsefe Bölümü 4.sınıf): Formasyona ihtiyaç duyma sebebim Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının hiçbir şekilde iş olanağının olmaması. Bize gösterilen seçenek sadece dershanelerde çalışmak. Dershanelerde düşük ücretle saatlerce çalıştırıyorlar. Bu hizmet çarkının içerisinde yer almak istemiyorum. Bu yüzden de umut olan formasyon derslerini almak zorundayız. 2008 girişliyim ve o zamandan bu yana 4 kere formasyon uygulamaları değişti. Biz okuyan öğrencilerin kafasını allak bullak ettiler. Bir 2.50 ortalama dediler ona göre çalıştık sonra formasyon vermiyoruz hiç dediler bu sefer de ALES’e çalışmaya başladık. Şimdi tekrar formasyon hakkı geri verildi. Artık okuyan öğrenciler kendi bölümüne adapte olmaktansa paçayı nerden kurtarırız diye düşünmeye başladılar. Formasyon uygulamalarında gidilen bu değişiklikler karşısında bizim okul da dahil olmak üzere birçok üniversitede çeşitli eylemler gerçekleşti. Dönem ortası bir anda biz bunu böyle yaptık diyorlar ve bizim de bunu kabul etmemizi bekliyorlar. FEF öğrencileri için “sizden öğretmen olmaz” diyorlar. Evet doğru FEF bilim insanı yetiştirmek için kurulmuş. Ama verilen eğitim bunu karşılayacak nitelikte değil. Önce eğitimin niteliğini artırıp ardından iş alanları açılırsa o zaman formasyona da gerek kalmayacaktır. Nitekim okuyan öğrencilere formasyon kaldırılmadı diyorlar, ama buna da güvenmiyoruz. Kontenjan ile yine açıkta kalabiliriz diye düşünüyorum.
Fatma Bakar (Paü Sınıf Öğretmenliği 3. Sınıf): Ben Fen Edebiyat’ta okuyanların öğretmen olmasını doğru bulmuyorum. Çünkü Fen Edebiyat Fakültesi’ne okumaya, insanlar o bilimi gerçekleştirmek, derinlemesine öğrenmek için gitmeli. Ancak bizim ülkemizde bu sorunun kaynağı öğrenciler değil. Ciddi bir işsizlik sorunu var ve insanlar bölümleri okuyup formasyon alırım ve öğretmen olurum mantığıyla seçiyorlar. Ancak bu umut verilip ardından bu şekilde kaldırılması da doğru değil. Bir sürü öğrenci bunun için okudu çalıştı. Bu sorunu yaratan eğitim sistemi şimdi yine kendi açığını kapatmak için başka bir taraftan sorun yaratıyor. Zaten ortada bir sürü öğretmen açığı varken, atanamamış binlerce öğretmen adayı varken burayı rahatlatayım diyorlar ama yine bir işsizlik ordusu oluşturuluyor. En iyisi herkese kendi alanına yönelik iş imkânlarının açılması olacaktır. Benim en temelde isteğim tüm fakültelerde daha iyi bir eğitimin verilmesidir.
Zuhal Tepe (Fransız Dili ve Edebiyatı 1.Sınıf): Ben formasyon almak istemiyorum. Çünkü bölümü seçerken amacım bilim insanı olmaktı. 2 yıllık pedagojik eğitim ile eğitmen olabileceğimi düşünmüyorum. Fakat bölümü sadece formasyon alıp eğitmen olmak için seçen bir çok arkadaşım var. Bu hak onların elinden alınamaz, hele ki senenin ortasında yapılan formasyon vermeyeceğiz açıklaması başlı başına bir saçmalık. Fen Edebiyat Fakültesi’ndeki işsizliğin önüne çekilen perde (formasyon) kaldırılmamalı. Zaten FEF’ler bilimsel eğitim vermiyor. Bunu en güzel kendi bölümümde bizzat yaşıyorum. Bir liste yapılsa PAÜ bu listenin başında yer alır. Eğitim seviyesi çok düşük. Öğrencilerin her sene formasyon belirsizliği ile umutları kırılıyor. Ezberci eğitim sistemiyle eleştiriye kapalı, bilimden ve demokrasiden uzak bir üniversite istemiyoruz.