17 Mayıs 2012 08:20

Yeni anayasa sorunları çözmeli

9 Mayıs’a AKP Hükümeti yeni anayasayı yazmaya başladı. Hakkari’li gençlerle yeni anayasadan ne beklediklerini konuştuk.Son zamanlarda yeni bir anayasa yapılması süreci gündemde, sizce nasıl bir anayasa yapılırsa halkın sorunlarına gerçekçi bir çözümler olur?Baran Yıldız: Yapılacak anayasa tamamen halk

Yeni anayasa sorunları çözmeli
Paylaş
Onur Kaya

Son zamanlarda yeni bir anayasa yapılması süreci gündemde, sizce nasıl bir anayasa yapılırsa halkın sorunlarına gerçekçi bir çözümler olur?

Baran Yıldız: Yapılacak anayasa tamamen halka yönelik ve eşitlikçi bir şekilde hazırlanmalı;
darbeci, yüksek zümre de bulunanların ve vatandaşa takla at diyenlerin taleplerini değil herkesimin taleplerini dikkate almalı.

Devran Duran: Bu anayasa partilerin ayrıştığı noktalardan çıkan bir anayasa ve herkesin anayasası olmalıdır. Görünen o ki bu anayasa AKP anayasası olacak, halkın istekleriymiş gibi sunulacak ve çerçeveye yapıştırılmış bir resim gibi kalacak.

Amed Can: Her insanın bu anayasa benimde anayasamdır diyebileceği, insanların ötekileştirilmediği bir anayasa her kesim tarafından kabul görür. Bu nedenle hazırlanma sürecinde herkesimin fikirlerinin ve taleplerinin dikkate alınması gerekiyor.

Kürt sorunu, işsizlik sorunu gibi sorunlar var. Bu sorunlar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Baran Yıldız: Cezaevleri dolmuş vaziyette, çocuk ve kadın mahkumlar başta olmak üzere mahkumların çeşitli sorunlarla karşı karşıya bırakıldıkları medyaya yansıyor. Avrupa standartlarında oluşturulduğu söylenen cezaevlerinin standartlarının nasıl olduğu ortada. Yeni bir anayasa insan hakları açısından bize güvence sunmalı bu anlamda.

Devran Duran:  Geçenlerde bir Milletvekili’nin güzel bir demeci vardı ‘Çocuklar neden hapse atılıyor? Ailelerinin onlara güya iyi bakamadığı söyleniyor. Devlet siz bakamadınız biz bakacağız diyor ama görünen nokta o ki devlette bakamamış’ . Evet görünen köy klavuz istemez. Asıl cevaplanması gereken bu. Birileri demokrasi adı altında, paketler adı altında çıkarlarının peşinde koşuyor. Medyayı da bu yönde kullanıp halkın bilinçlenmesini engellemek istiyor. Yeni anayasa yapım sürecinde de karşılaştığımız böyle bir tavır oldu.

Amed Can: Asimilasyon politikaları, ayrımcılıkların yapılması doğal olarak halkın tepkisiyle karşılayor.İnsanlar gözaltı ve tutuklamalarla yaşıyor. Bu yaşananlar çok acı. Kürt halkının demokrasi ve özgürlük talepleri anayasada yer almayı bırakın konuşulmazken bile, demokratik bir anayasadan söz etmek mümkün değil.

Sınav stresinden ve sınavının iyi geçmemesinden dolayı birçok ilde öğrenci ölümleri ve intiharları yaşandı. Sınava hazırlanan bir genç olarak eğitim sistemi hakkında neler söyleyeceksiniz?

Baran Yıldız: Yaşanan ölümler çok acı. Eğitim sisteminin yanlışlıklarına kurban gidiyor öğrenciler. Bu eğitim sistemi çelişkilerle dolu.Örneğin felsefe grubu dersleri görüyoruz ama bu bölümlere tercih yazamıyoruz. Getirilecek 4+4+4 eğitim sistemi ile bir kesimin önünü açacaklar. 10 yaşındaki çocukların meslek seçmesi ne kadar sağlıklı olabilir ki?!  Dershanelerin kapatılması, özel liselere dönüştürülmesi gündemde. Bunlara ek olarak  dinle ilgi dersler ile kılıf oluşturuluyor, tepkileri engellemek için. Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulabileceği şeklinde açıklamalar geldi, halkımızın talebi Anadilde eğitimdir. Ve yapılacak olan anayasada bu talep gözetilmelidir.

Devran Duran: Çok üzücü olaylar yaşanıyor maalesef. Askeri operasyonlara ayrılan bütçelerle, ücretsiz ve sınavsız üniversiteler açılabilir.

Eğitim sisteminin temelleri yanlış kurulmuş, çünkü sınava giren öğrencilerin dörette biri üniversiteye yerleşebiliyor ve mezun olduğu zaman insanlar işsizlikle yüz yüze kalıyor. Özellikle KPSS, Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin  formasyon hakkının kaldırılmak istenmesi. Kontenjanlar arttırılarak bu sorun çözülebilir. Çok katlı bir binanın temelini yanlış atarsanız en üst katını ne kadar süslesenizde yine yıkılır, köklü çözümler üretilmesi lazım. Kürt sorunu da böyle, geçici çözümler bulunsa halklar birbirine kışkırtılmaya ve düşürülmeye devam edilecek sistem böyle kurulmuş, burjuva medyanın yanlış bilgilendirmelerinin teşhir edilmesi lazım.

Amed Can: 12 yıllık emeğin karşılığının 2 saatlik bir sınavla ölçülmesi sonucunda üzücü olaylarla karşılaşılmasına neden olabiliyor. Eğitim sisteminin öğrencilerin kaygı ve taleplerini dikkate alacak bir eğitim sistemi istiyorum ve tabii bu taleplerimizin anayasada yer almasını.

ÖNCEKİ HABER

Sizden öğretmen olmaz!

SONRAKİ HABER

‘Sadece ben bilirim’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa