Devlet okulu ama eğitim paralı!
Kocaeli’nin Derince ilçesinde veliler, eğitim masraflarından şikayetçi.
Gözde TEKİN
Kocaeli
Eğitim Öğretim yılının ilk haftası geride kaldı. Derince’nin Yenikent Mahallesi’nde velilerle yeni eğitim yılını konuşuyoruz. Kendilerinden 100 lira aidat, 100 lira sıra parası istendiğini söyleyen veliler, hem okul masraflarından yakınıyor, hem de eğitimdeki diğer sorunlardan şikayet ediyor.
İlk olarak Çenesuyu İlköğretim Okulunun velileriyle konuşuyoruz. Veliler, okula yeni başlayan çocuklarını istedikleri öğretmenin sınıfına verebilmeleri karşılığında; okul idaresinin 200 lira istediğini ileri sürüyor. Okul idaresinin “Çocuğunuzu hangi öğretmenin sınıfına vermek istiyorsanız yazarız ama okula 200 TL bağış yapın” dediğini iddia eden veliler “Durumumuz olsa zaten özel okulda okuturduk, devlet okulunun ne anlamı kalıyor?” diye tepki gösteriyor.
OKUL SIRALARINI VELİLER Mİ ALIYOR?
Yenikent sınırları içerisindeki bir diğer okul olan; Alparslan Ortaokulunda da sorunlar farksız değil. Öğrenci mevcudu geçtiğimiz yıla göre artan okulda, sıralar yetersiz geliyor. Çocuğu ortaokula yeni başlayan bir veli; “Bu yıl okul sıraları eskimiş, çocuklarımız ilkokul öğrencilerine uygun sıralarda oturuyor.Okul müdürü ‘Milli Eğitimden istersek, bir yıl sonra anca gelir o yüzden siz alacaksınız’ diyor. Şimdi ben soruyorum, madem devlet okulu, madem eğitim parasız, sırayı bile biz alıyorsak nasıl bir çelişkidir bu?” diyor. Eğitim giderlerinin ne kadara mal olduğunu sorduğumuzdaysa ortaya çıkan tablo göz korkutuyor.
Veliler okul kaydı sırasında eskiden “bağış” şimdi ise “aidat” adı altında kendilerinden 100 lira istendiğini, sıralar için de kişi başı 100 lira vereceklerini, kırtasiye masraflarının da 150-250 lirayı bulduğunu söylüyor. Velilerden bazılarının “Bari taksit yapın öyle ödeyelim” talebine ise, okul müdürünün “Eğitimde taksit olmaz” yanıtını verdiği ileri sürülüyor.
MİLLİ EĞİTİMİN KİTAPLARI YETERSİZ
Velilerin şikayetleri bununla da sınırlı değil. Velilerin anlatımına göre hemen hemen her okulda projeksiyon, akıllı tahta, bilgisayar vb. gibi ihtiyaçlar yıl içerisinde velilerden toplanan paralarla karşılanıyor.
3 çocuğunu da aynı ilköğretim okuluna gönderen bir veli, “Çocuklarımız hiçbir şeyden geri kalmasın diye uğraşıyoruz ama bütün yük velilere biniyor. Ben üç çocuğumu da aynı ilkokula gönderdim, bir tanesi ortaokula yeni geçti.Üç çocuğumda da projeksiyon, bilgisayar parası verdim. Benim eşimin kazandığı paradan zaten vergiler kesiliyor, bu vergiler eğitim için harcanmıyor mu?” diye soruyor. Veliler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dağıtılan kitapların içinin adeta boş olduğunu, yetersiz geldiği için de öğretmenlerin yardımcı kitaplar önerdiğini de ekliyor.