FARC ile Hükümet arasındaki barış anlaşması resmen imzalandı
Kolombiya hükümeti ve FARC arasında 52 yıldır devam eden çatışmaları resmen sona erdiren tarihi anlaşma imzalandı.
Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri-Halk Ordusu (FARC-EP) arasında, 52 yıllık çatışmaları sona erdiren barış antlaşmasının resmi imza töreni yapıldı. Antlaşma, iki tarafın müzakere heyetleri tarafından Küba’nın başkenti Havana’da imzalanmıştı. Resmi imzalar ise Kolombiya’nın Cartagena kentinde yaklaşık 2 bin 500 kişilik törende atıldı.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve "Timoşenko" diye bilinen FARC Lideri Timoleon Jimenez, barış anlaşmasını mermiden yapılan bir kalemle imzaladılar.
Tören öncesi FARC’ın twitter hesabından “Kolombiya kazandı, kıtamız kazandı, barış hepimizi kucaklasın” mesajı paylaşıldı.
52 yıl süren çatışmalardan 6 milyonu aşkın Kolombiyalı doğrudan etkilenmiş, 200 bini yaşamını yitirmişti.
ÇOK SAYIDA DEVLET BAŞKANI KATILDI
Törene, Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun yanı sıra Bolivya, Salvador, Guatemala, Peru, Brezilya, Şili, Meksika Devlet Başkanları; Birleşmiş Milletler Genel Sektereti Ban Ki-moon, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İspanya Kralı Juan Carlos de Borbon, Dünya Bankası Başkanı Yim Yomg Kim, IMF Genel Direktörü Christine Lagarde, Latin Amerika Kalkınma Bankası Başkanı Luis Enrique García ve çok sayıda ülkenin dışişleri bakanı ve temsilcileri katıldı.
180 GÜN İÇİNDE ‘SİLAHLAR BIRAKILACAK’
24 Ağustos 2016’da Kolombiya Hükümeti ve FARC-EP temsilcileri nihai antlaşmaya varıldığını duyurdu. Antlaşma metni 25 Ağustos’ta Kongre’ye sunuldu.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kongre’de yaptığı konuşmada 2 Ekim 2016 Pazar günü antlaşma metninin halk oylamasına sunulacağını açıkladı. Bu arada kalıcı ateşkes ilan edildi.
FARC-EP de ‘silahlı son konferansı’ olan 10’uncu Ulusal Konferansı’nı düzenledi ve tüm militanları ile birlikte barış antlaşmasına uyulacağını, 2017’de de örgütün yasal siyasi partiye dönüşümüne başlanacağını ilan etti. FARC-EP gerillalarının 180 gün içinde “silahları bırakma” sürecini tamamlaması gerekiyor. Bu sürecin denetimi Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilecek. (DIŞ HABERLER)