Eğitim bodrum katına indi
Okulların imam hatibe dönüştürülmesi ve kapatılması ile birlikte öğrenciler, fiziki açıdan yetersiz okullarda eğitim görüyor.
Okulların imam hatibe dönüştürülmesi ve Cemaat bağlantısı olduğu iddiasıyla kapatılması ile birlikte öğrenciler, fiziki açıdan yetersiz okullarda eğitim görüyor. Sınıf mevcutları iki katına çıktı, kimi okullarda bodrum katına sınıflar açıldı.
Darbe girişiminin ardından öğretmenlere yönelik operasyonlarla birlikte binlerce öğrenci yeni eğitim öğretim yılına öğretmensiz başlarken, bu öğrencilerin birçoğu aynı zamanda derme çatma okullarda eğitim görüyor. Öte yandan okulların imam hatip okullarına dönüştürülmesi ve Gülen Cemaati ile bağlantılı okulların kapatılmasıyla birlikte öğrenci sayısının her geçen gün arttığı okullarda öğrenciler fiziki yetersizliklerle boğuşuyor.
İzmir’de fiziki yetersizlikleri nedeniyle Meclis gündemine taşınan Asarlık 75. Yıl Ortaokulunun ardından Bayraklı’da bulunan Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulunda öğrenci sayısı 2016-2017 eğitim öğretim yılı ile birlikte 300’den 600’e yükseldi. Bornova Yunus Emre Anadolu Lisesinde ise bodrum katı sınıfa dönüştürüldü. Her iki okulda da öğrenciler ortalama 40-45 kişilik sınıflarda ders görüyor.
‘SINIF VE ÖĞRETMEN SAYISI ARTMADI’
Eğitim yılının öğrencilerin ve okulların öğretmensiz açılmasına neden olacak soruşturmalarla başlatıldığına dikkat çeken Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan, bu çerçevede uzun yıllardan bu yana biriken eğitim sorunlarına bir de meslekten ihraç etme uygulamasının eklendiğini söyledi. Diğer bir problem olarak da el konulan özel okulların hepsinin imam hatip yapıldığını söyleyen Akkan, buradaki öğrencilerin diğer devlet okullarına gönderildiğini ve okulların kapasitesinin iki katına çıktığını söyledi. Öğrenci sayısı artmasına rağmen okulların fiziki yetersizlikleri bulunduğunu ifade eden Akkan, “Öğrenci sayısı iki katına çıktı ancak sınıf ve öğretmen sayısı iki katına çıkmadı. Normalde 30 olan öğrenci sayıları 40-50 ve 60’a ulaştı. Bu çerçevede 15 Temmuz’u kendine bulunmaz bir nimet olarak gören iktidar eğitimin özelleştirilmesi ve kamu eğitiminin itibarsızlaştırılması yolunu tercih ederek, eğitime verebileceği her türlü zararı bilinçli politikalarla uyguladı. Her yıl kitapları sıraların üzerinde başlayan okullar bu yıl öğrencilerin sağlık koşullarını riske atacak bir biçimde açıldı” dedi.
‘İMAM HATİPLERE MECBUR BIRAKILDI’
Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığına ve eğitime ayrılan payın önemli bölümünün özel okullara teşvik olarak verildiğini, kamu okullarının bu paydan yararlanamadığını söyleyen Akkan, “Şu an okullar hizmetlisiz, sınıf mevcutları çok kalabalık ve öğretmensiz okullarla başladı” dedi. Emekçi çocuklarının imam hatiplere mecbur bırakıldığını söyleyen Akkan, “İki tür okul düşünüyorlar parası olanların gittiği özel okullar bir de parası olmayanların gittiği dini okullar” dedi. (İzmir/DİHA)