Kocaeli Dayanışma Akademisinde ilk ders yapıldı
Kocaeli Dayanışma Akademisi Barış ve Özgürlük Seminerleri, Doç. Dr. Güven Bakırezer’in verdiği dersle başladı.
672 sayılı KHK ile üniversiteden uzaklaştırılan ve sonrasında 'Kocaeli Dayanışma Akademisi'ni kuran 19 akademisyen bugün ilk dersini verdi. Kocaeli Eğitim-Sen’de düzenlenen seminere akademisyenler, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar ilgi gösterdi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ)'den uzaklaştırılan 19 akademisyenin kurduğu 'Kocaeli Dayanışma Akademisi' derslerine başladı. Eğitim-Sen Kocaeli şubesinde başlayan ilk dersin konusu “İfade Hürriyeti ve Epistemolojik Temelleri: J. S. Mill Örneği” oldu. Dersi, KOÜ'den uzaklaştırılan Doç. Dr. Güven Bakırezer verdi.
"ÇOĞUNLUK AZINLIĞI GÖRMEZDEN GELEMEZ"
İfade hürriyeti temelinde İngiliz filozof ve iktisatçı John Stuart Mill'in kitaplarından örnekler vererek dersine başlayan Bakırezer, fikir hürriyetinin temellinin anlaşılması gerektiğini ve belli özgürlükler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Mill'in ifade hürriyetini iki ana başlıkta incelediğini belirten Bakırezer, "İfade özgürlüğü iki temelde incelenebilir, birincisi ifade özgürlüğünün ölçülü olması ve ikinci olarak da fikir özgürlüğünün fiziksel sınırlandırılması" dedi. Bu iki başlık altında fikir özgürlüğünü değerlendiren Bakırezer, düşünce özgürlüğünün temel bir hak olduğunu ve çoğunluğun, azınlığın fikirlerini görmezden gelemeyeceğini belirtti. İfade özgürlüğünün belli kavramlar içine sığamayacağına da değinen Bakırezer, "Mill'i temel aldığımızda keskin sınırlar koyamayız ve kimsenin fikirlerinin evrensel ahlaki boyutta değerlendirmesini kabul göremeyiz" ifadelerini kullandı.
Ders bir çok öğrencinin, akademisyenin ve vatandaşın soru cevap ve tartışmaları eşliğinde devam etti. Kocaeli Dayanışma Akademisi, her Çarşamba derslerine devam edecek. (Kocaeli/EVRENSEL)